17/11/2019 13:35:56
9.7.2016 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1924 στις 07-07-2016

Η Τήνος κι εφέτος το Νησί της Λογοτεχνίας

Η Τήνος κι εφέτος το Νησί της Λογοτεχνίας - Media
 
Ακούραστος ο φίλος ποιητής Ντίνος Σιώτης, διοργανώνει κι εφέτος ένα ακόμα φεστιβάλ λογοτεχνίας στο αγαπημένο του νησί, την Τήνο.
 
«Τα φεστιβάλ μάς διανοίγουν τους ορίζοντες, μας κάνουν εξωστρεφείς, μας βγάζουν από τον προσωπικό και μας πάνε στον συλλογικό χρόνο. Ταυτόχρονα μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους, καθιστώντας μας κοινωνούς άλλων πολιτισμών» λέει στο «Ποντίκι Art», λίγες μέρες πριν οι δεκαέξι λογοτέχνες μπουν στο φέρι μποτ για το ταξίδι στο πανέμορφο κυκλαδονήσι. 
 
Η Τήνος από το 2010 έχει το προνόμιο να είναι το νησί ενός σημαντικού διεθνούς λογοτεχνικού φεστιβάλ κύρους, μοναδικού στην Ελλάδα, με 100 συγγραφείς παγκόσμιας αναγνώρισης, από όλες τις ηπείρους, να έχουν περάσει τον κάβο του. 
 
Εφέτος, το τριήμερο 28 με 30 Ιουλίου, 16 πεζογράφοι και ποιητές από οκτώ χώρες θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο της γραφής τους. «Στα κείμενά τους, που θα ακούσουμε στη γλώσσα τους» συνεχίζει ο Ντίνος «δεν θα διαβάσουμε μόνο τους ίδιους τους συγγραφείς, αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί η λογοτεχνία δημιουργεί πιθανότητες που οδηγούν στην αναζήτηση της ανθρώπινης ψυχής». Ταυτόχρονα η Τήνος, με το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της, θέλει να μας θυμίσει ότι υπάρχει ένας κόσμος, μια Ελλάδα, που μέσω της λογοτεχνίας αντιστέκεται και μας λέει πως τίποτε δεν είναι πιο σπουδαίο από την ανάκτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας. 
 
Οι συγγραφείς είναι οι Anne Helene Guddal (Νορβηγία), Nouri Jarah (Συρία), Marianne Larsen (Δανία), Don Scofield (ΗΠΑ), Kate Newman (Ιρλανδία), Gerhard Falkner (Γερμανία), Olja Savicevic (Κροατία) και από την Ελλάδα οι Δημήτρης Αθηνάκης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Σοφία Διονυσοπούλου, Πέτρος Μάρκαρης, Χάρης Μελιτάς, Χρύσα Φάντη, Αλέκος Φλωράκης, Δημήτρης Χουλιαράκης, Δήμητρα Χριστοδούλου. 
Το φεστιβάλ διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων με συνδιοργανωτές τον Δήμο Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. 
 
Επίσημος χορηγός ακτοπλοϊκών εισιτηρίων η Fast Ferries.
 
Πώς μπορεί να λείπει και το «Ποντίκι» από μια τέτοια γιορτή;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.