search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:59
MENU CLOSE

Πάλομαρ

03.06.2011 08:07
Πάλομαρ - Media

Πρόκειται για έναν λογοτεχνικό ήρωα του οποίου το όνομα προέρχεται από το Μount Palomar, ένα βουνό της Καλιφόρνιας όπου βρίσκεται το ομώνυμο αστεροσκοπείο. Με τα τηλεσκόπιά του παρατηρούμε τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των ουράνιων σωμάτων.

Ίταλο Καλβίνο
Μετάφραση: Ανταίος Χρυσοστομίδης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.: 158

Πρόκειται για έναν λογοτεχνικό ήρωα του οποίου το όνομα προέρχεται από το Μount Palomar, ένα βουνό της Καλιφόρνιας όπου βρίσκεται το ομώνυμο αστεροσκοπείο. Με τα τηλεσκόπιά του παρατηρούμε τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των ουράνιων σωμάτων. Αντίθετα, ο κύριος Πάλομαρ, ο πρωταγωνιστής των διηγήσεων του Καλβίνο, επικεντρώνεται στην παρατήρηση των όσων συμβαίνουν στη ζωή του. Και αυτή του η παρατηρητικότητα είναι που μας κάνει σελίδα τη σελίδα να τον γνωρίζουμε και σαν άνθρωπο, μιας και δεν ξέρουμε τίποτε γι’ αυτόν. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1983, όπως μας ενημερώνει το όχι για τυπικούς λόγους γραμμένο προλογικό σημείωμα του συγγραφέα, που ξεκινά να διηγείται την ιδέα του βιβλίου: ότι, δηλαδή, είχε στο μυαλό του δυο ήρωες! Ο ένας θα κοιτούσε τον ουρανό, τα υψιπετή δηλαδή, και ο δεύτερος τα βάθη, δηλαδή τα εσωτερικά σκοτάδια. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν «προέκυψε» ο δεύτερος ήρωας, δεν σημαίνει ότι είναι απών· υπάρχει μέσα στον κύριο Πάλομαρ, και αυτό γίνεται φανερό από τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αναλύει τις παρατηρήσεις του, αυτές που αλιεύει μέσα από τις άπειρες λεπτομέρειες των καθημερινών συμβάντων. Οι σκέψεις που γενούν στον Πάλομαρ καθημερινές εικόνες – το στήθος μιας κολυμβήτριας, οι τρούφες στη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου, ένα κύμα στην παραλία, αλλά και η ιδέα ενός κόσμου δίχως τον ίδιο – δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα να ξεδιπλώσει την ιδιαίτερη σχέση του ήρωα με τον κόσμο και τη ζωή.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:58