search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:11
MENU CLOSE

Γροθιά στην αγορά Ι.Χ.

04.06.2011 08:49
Γροθιά στην αγορά Ι.Χ. - Media

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει για ακόμη μία φορά το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτο­κινήτου εξαιτίας των αυξήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί στα Τέλη Κυκλοφορίας του 2012.

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει για ακόμη μία φορά το τοπίο στην ελληνική αγορά αυτο­κινήτου εξαιτίας των αυξήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί στα Τέλη Κυκλοφορίας του 2012. Παράλληλα, οι κυβερνητικές εξαγγελίες επιβεβαιώνουν την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας του 2012, ώστε να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» στα δημοσιονομικά έσοδα ενισχύοντάς τα με πε­ρίπου 350 εκατ. ευρώ…

Το θέμα ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εντελώς καθώς στο τραπέζι των διαβουλεύσε­ων έχουν πέσει οι εξής προτάσεις – με επικρατέστερη την πρώτη –, που αφορούν:

Οριζόντια αύξηση των Τε­λών Κυκλοφορίας σε όλα τα Ι.Χ. κατά 20%.

Αύξηση 20% μόνο στα Ι.Χ. με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν από τις 31.12.1998 και αύξη­ση 10% στα Ι.Χ. με 1η άδεια κυ­κλοφορίας από την 1.1.1999 έως 31.10.2010.

Αύξηση 20% στα Ι.Χ. με 1η άδεια κυκλοφορί­ας πριν από τις 31.10.2010.

Οι προτάσεις που αφορούν τα Τέλη Κυκλοφο­ρίας των επαγγελματικών οχημάτων είναι ανάλο­γες εκείνων για τα Ι.Χ.

Πλήγμα

Η αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας, αν ισχύσει τελικά σε όλα τα Ι.Χ., τότε θα επιβαρύνει τους κατόχους τους από 4 έως και 240 ευρώ, αν η 1η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος έχει εκδοθεί πριν από τις 31.10.2010, ενώ σε όσα η 1η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η επιβάρυνση κυμαίνεται από τουλάχι­στον 15 έως και 240 ευρώ.

Παράλληλα, το θέμα αναμένεται να αποτελέσει ένα κύριο πλήγμα για τις ήδη ταλαιπωρημένες ει­σαγωγικές εταιρείες αλλά και τις εμπορίες αυτο­κινήτων καθώς μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα από τα κυβερνητικά στελέχη τα ακριβή ποσά των Τελών κανείς δεν πρόκειται να προβεί σε αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Όλα τα παραπάνω να υπενθυμίσουμε πως δι­αδραματίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε ισχύ το μέτρο της απόσυρσης, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα  και, σύμφωνα με στελέχη της αγο­ράς, με την εξαγγελία αύξησης των Τελών θα μειωθεί ακόμη πε­ρισσότερο η δυναμική του. Αν τώρα συνυπολογίσει κανείς πως οι τράπεζες τον Ιούνιο αναμενό­ταν να κάνουν το μεγάλο ξεκαθά­ρισμα στην αγορά αυτοκινήτου, τότε, σύμφωνα με όσα εκτιμούν αναλυτές του κλάδου, έρχεται μεγάλη λαίλαπα!

Ωστόσο, πέραν όλων των άσχημων συνεπειών για τους εισαγωγείς, εμπόρους αλλά και ιδιοκτή­τες Ι.Χ., στα νέα μέτρα προμηνύεται και κάτι ευχάριστο που αφορά την άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μετά την εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης «ανοίγει» και ουσιαστικά τον δρόμο της άρσης και σίγουρα όσοι αποκτήσουν κάποιο πετρελαιοκίνητο μοντέλο θα μειώσουν κατά πολύ το κόστος χρήσης του αυτο­κινήτου τους… Μάλιστα η άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης αναμένεται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως κοινωνικό μέτρο, ώστε οι κατα­ναλωτές να μπορούν να μειώσουν πά­ρα πολύ το κόστος χρήσης των Ι.Χ. τους, ενώ από την άλλη μεριά θα τονωθούν και οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, οι οποίες παρά το μέτρο της απόσυρσης κινούνται σε απογοητευτικά επίπεδα.

Το άκουσμα και μόνο της είδησης για αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας από τα κυβερνητικά στελέχη ήταν αρκετό για να «παγώσει» κυριολεκτικά την αγορά αυτοκι­νήτου. Μάλιστα όσο το θέμα παραμένει θολό και δεν ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βου­λιάζει καθημερινά ένας κλάδος ο οποί­ος απασχολούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες περίπου 100.000 ανθρώπους και ο οβολός του στα δημοσιονομικά έσοδα μόνο αμελητέος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μάλιστα, όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, οι πωλήσεις για το 2011 είναι πολύ πιθανό να μη αγγίξουν ούτε τις 90.000 Ι.Χ.!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:08