search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:08
MENU CLOSE

B’ ΕΘΝΙΚΗ: Ένα πρωτάθλημα με πολλές αμαρτίες

24.09.2009 17:39

Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συνέντευξη του προϊσταμένου του πειθαρχικού τμήματος της ΟΥΕΦΑ στην «Καθημερινή» και τις αποκαλύψεις που έκανε για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα παράνομα στοιχήματα (κάποιων) παραγόντων του.

Γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συνέντευξη του προϊσταμένου του πειθαρχικού τμήματος της ΟΥΕΦΑ στην «Καθημερινή» και τις        αποκαλύψεις που έκανε για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα παράνομα στοιχήματα (κάποιων) παραγόντων του. Το θέμα, ωστόσο, μας επιβάλλει να επανέλθουμε. Ο κ. Λιμάχερ ήταν σαφής και ξεκάθαρος όταν αναφέρθηκε στο «αμαρτωλό» πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής της χώρας μας (και πού να έβλεπε και πιο κάτω τι γίνεται):

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, 15 παιχνίδια του περσινού πρωταθλήματος ήταν σχεδόν σίγουρα στημένα και άλλα 12 πιθανότατα στημένα» αποκάλυψε ο κ. Λιμάχερ για ένα θέμα που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήξεραν αρκετά καλά.

Σε μια οποιαδήποτε σοβαρή χώρα αυτά τα λόγια θα είχαν γίνει πρώτο θέμα συζήτησης. Όχι εδώ όμως. Σε εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό τι έκανε η «ομαδάρα» και ποιον βάζει ή δεν βάζει ο τάδε προπονητής από το να ψάξουμε και να βρούμε τι όντως είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας… Προφανώς γιατί δεν μας ενδιαφέρει ή γιατί έχουμε μάθει να επικροτούμε την απάτη.

Σε μια χώρα που θα σεβόταν τους νόμους και τους πολίτες της, ο φάκελος της ΟΥΕΦΑ θα είχε πάει στα χέρια κάποιου εισαγγελέα και θα ξεκινούσε έρευνα ώστε να καθαρίσει η κόπρος του Αυγείου. Όχι εδώ όμως. Εμείς έχουμε ευρωπαϊκά ματς να ασχολούμαστε, τον Κετσπάγια που απολύθηκε, τον Ζίκο που ήρθε, τον Σεϊταρίδη που ανεβάζει ρυθμούς και άλλα σοβαρά θέματα.

Ακόμη και το δημοσιογραφικό σινάφι μας έδειξε να παίρνει αποστάσεις από τα λεγόμενα του Λιμάχερ και απλά να αναφέρει τα όσα δήλωσε. Σε μικρές στήλες, χαμένες στις σελίδες και την επόμενη μέρα τίποτε. Σαν να μη μας αφορά, να μην μας αγγίζει…

Ποιος κρύβεται;

Ο κ. Λιμάχερ είπε (μεταξύ των πολλών άλλων συνταρακτικών) ευθαρσώς ότι πρόεδρος ομάδας Β’ Εθνικής καθόταν πέρυσι στον πάγκο έχοντας το laptop στα πόδια και παίζοντας live στο Στοίχημα στις ασιατικές αγορές! Είπε ακόμη κι άλλα πολλά. Όπως ότι ο φάκελος της υπόθεσης του αγώνα του Πανιώνιου με την Ντιναμό Τιφλίδας (αγώνας για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2005) είναι ανοικτός και πως είχαν παιχθεί μεγάλα ποσά στα σκορ 0-1 στο ημίχρονο και 5-2 τελικό αποτέλεσμα. Είπε ακόμη πως ο φάκελος παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές, τότε υφυπουργός ήταν ο Γιώργος Ορφανός.

Ο τελευταίος δεν έκανε κάτι περαιτέρω και όταν του επισημάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η δήλωση του κ. Λιμάχερ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «αδυνατώ να καταλάβω τη συγκεκριμένη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απ’ όπου κι αν ενθαρρύνεται».

Δηλαδή κάποιος κρύβεται πίσω από τον Λιμάχερ και τη χρονική στιγμή της αποκάλυψης. Απίθανα πράγματα που δεν ξέρουμε αν πρέπει να προξενούν γέλια ή κλάματα.

Σε αυτή τη χώρα διαρκώς ψάχνουμε «ποιος κρύβεται πίσω από…» αντί να κοιτάμε τι πραγματικά έγινε και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό.

Ακόμη κι αν όσα αναφέρουν τα έγγραφα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι ψευδή και ανυπόστατα, έχει ο οιοσδήποτε κρατικός μηχανισμός την όρεξη να ψάξει την υπόθεση;

Αν και οι εμπλεκόμενοι μάλλον θα το προτιμούσαν αυτό. Ακόμη κι αν βρίσκονταν στοιχεία σε βάρος τους, στη χώρα μας υπάρχουν ένα σωρό παραθυράκια για να γλιτώνουν οι επιτήδειοι. Μέχρι και βούλευμα θα βγάζαμε μην τυχόν και μείνει καμία ομάδα χωρίς τον πεφωτισμένο ηγέτη της…

Η έρευνα συνεχίζεται

Στην Ευρώπη όμως τέτοια κόλπα με παραγραφές και στραβά μάτια δεν υπάρχουν. Και όταν ο νομικός εκπρόσωπος μιας ομοσπονδίας δηλώνει πως «η έρευνα θα συνεχιστεί» και «ελπίζουμε στη βοήθεια του νέου προέδρου της ΕΠΟ και των αρχών», τα πράγματα ζορίζουν.

Αν αποδειχθεί ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις ομάδες τους για να πλουτίζουν παράνομα τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Και κάποιοι θα τρέξουν να κρυφτούν. Γιατί αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες και -κακά τα ψέματα- τα όσα ακούγονται εδώ και χρόνια στην «πιάτσα», τότε τους ύποπτους προέδρους δεν τους σώζει τίποτα.

Ούτε ο περήφανος λαός να βγει και να διαδηλώνει στους δρόμους, ούτε οι παλαίμαχοι να κάνουν έκκληση, ούτε οι πολιτικές γνωριμίες που μπορεί να έχει ο καθένας.

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή η υπόθεση μπορεί να εξελιχτεί είτε σε ταφόπλακα της όποιας αξιοπιστίας του είτε σε μάννα εξ ουρανού.

Μακάρι αυτή η έρευνα της Eυρωπαϊκής Oμοσπονδίας να προχωρήσει σε βάθος και να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο. Όπως λέει και ο λαός μας (και ταιριάζει εδώ) να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Γιατί το ποδόσφαιρό μας και ο αθλητισμός γενικότερα δεν έχουν ανάγκη από ανθρώπους βρόμικους που ψάχνουν τρόπους εύκολου και γρήγορου πλουτισμού στις πλάτες των ομάδων τους.

Η ΟΥΕΦΑ περιμένει απαντήσεις

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που έχει η ΟΥΕΦΑ στις έρευνές της είναι και το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ δεν βάζει τα παιχνίδια της Β’ Εθνικής στο κουπόνι του.

«Για να το κάνουν οι Έλληνες κάτι παραπάνω ξέρουν», λένε οι ιθύνοντες της έρευνας και αναμένεται να ρωτήσουν τι παραπάνω ξέρουμε εμείς.

Ας ελπίσουμε ότι θα πάρουν απαντήσεις και ότι θα ξεκαθαρίσει μια και καλή αυτή η ιστορία. Γιατί αν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, πρέπει να σταματήσει η απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν υπάρχουν, ας πληρώσουν (επιτέλους) κάποιοι που ευθύνονται ώστε μαζί με τα ξερά να μην καίγονται και τα χλωρά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:08