search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:35
MENU CLOSE

Σε τροχιά σύγκρουσης Αυστρία-Τουρκία

04.08.2016 12:28
Σε τροχιά σύγκρουσης Αυστρία-Τουρκία - Media
 
Αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και χωρών-μελών της Ε.Ε. προκάλεσαν δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία «ρεαλιστικά» δεν έχει στην παρούσα φάση θέση στην Ένωση.
 
Συγκεκριμένα, ο σοσιαλδημοκράτης Κερν χαρακτήρισε ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο.
 
Σε συνέντευξή του στο αυστρικό ORF που μεταδόθηκε χθες το βράδυ ο Κερν ανέφερε πως «αυτήν την στιγμή, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι κενές, δεν καταγράφεται πρακτικά καμία ουσιαστική πρόοδος». 
 
Το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης «κινείται για τα επόμενα χρόνια, αν όχι για τις επόμενες δεκαετίες, στη σφαίρα του αδύνατου» είπε χαρακτηριστικά. 
 
«Χρειάζεται εναλλακτικό πλαίσιο»
 
Ο Κερν ζήτησε να μπει στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβριο το ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 
 
«Γνωρίζουμε ότι τα δημοκρατικά κεκτημένα στην Τουρκία απέχουν πολύ από το να αιτιολογούν ένταξη» είπε, προσθέτοντας πως το ίδιο συμβαίνει και με την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. 
 
Η Ε.Ε., είπε, πρέπει να διαμορφώσει τη σχέση της με την Τουρκία σε άλλη βάση από εκείνη της ένταξης: «Χρειάζεται ένα εναλλακτικό πλαίσιο» είπε, τονίζοντας πως η Άγκυρα «παραμένει σημαντικός εταίρος σε ζητήματα πολιτικής ασφάλειας, όπως στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ISIS».
 
Οι πολιτικοί της Ε.Ε., υποστήριξε, «δεν χρειάζεται να φοβούνται την οργή της Τουρκία, δεν είμαστε επαίτες απέναντι στην Άγκυρα», σημειώνοντας πως στο οικονομικό πεδίο «το πάνω χέρι χέρι το έχει η ΕΕ».
 
Τουρκία: Στα όρια της ακροδεξιάς οι δηλώσεις Κερν
 
Απαντώντας στον Αυστριακό καγκελάριο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δηλώσεις Κερν βρίσκονται ανησυχητικά κοντά στη ρητορική της ακροδεξιάς.
 
«Είναι ανησυχητικό που οι δηλώσεις του είναι παρόμοιες με εκείνες της ακροδεξιάς. […] Η κριτική είναι σίγουρα δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ασκώ κριτική στην Τουρκία και στο είμαι εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50