search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Θα βοηθήσει την Ελλάδα η Γερμανία, μόνο όμως με συμμετοχή ιδιωτών

14.06.2011 17:14
Θα βοηθήσει την Ελλάδα η Γερμανία, μόνο όμως με συμμετοχή ιδιωτών - Media

Θετική  ήταν η απάντηση του Βερολίνου για πρόσθετο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο οι ιδιώτες πιστωτές να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία για το χρέος, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στα πλαίσια των κρίσιμων διαβουλεύσεων του Eurogroup.

Θετική  ήταν η απάντηση του Βερολίνου για πρόσθετο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ωστόσο οι ιδιώτες πιστωτές να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία για το χρέος, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στα πλαίσια των κρίσιμων διαβουλεύσεων του Eurogroup.

Στις συζητήσεις θα εξεταστούν «διεξοδικά όλες οι επιλογές για την Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ υποστήριξε ότι σκοπός των συζητήσεων «είναι να πλησιάσουμε σε συμφωνία» εν όψει της 20ής Ιουνίου, οπότε  και αναμένεται να οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Φτάνοντας την Τρίτη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε τόνισε πως «η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συμπληρωματικά μέτρα» για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «βέβαια, μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα στοιχείο του συμπληρωματικού προγράμματος, στο μέλλον…το συζητάμε αυτό».

Στη γραμμή της Γερμανίας τάσσεται και η Ολλανδία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να αναφέρει πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στη νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα, λέγοντας πως ειδάλλως θα είναι δύσκολο να συναινέσουν στο πακέτο οι Ολλανδοί φορολογούμενοι.

Εκτιμώντας μάλιστα την έκταση αυτής της συμμετοχής, ανέφερε, πως ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία με έκθεση στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να συνεισφέρουν 20-30% σε οποιοδήποτε νέο δάνειο για την Ελλάδα «με τη μορφή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν», όπως μεταδίδει το Reuters.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει «εικασίες για την έκβαση της κατάστασης της Ελλάδας» λέγοντας πως «υπάρχουν ξεκάθαρα χρονικά πλαίσια για το ελληνικό ζήτημα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Έχουμε την ευκαιρία… συλλογικά ως χώρες της ευρωζώνης να εργαστούμε για μια λύση και γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Τη γερμανική θέση υπέρ συμμετοχής των πιστωτών συμμερίζονται και άλλες χώρες του ευρώ, πάντοτε όμως -όπως και η ΕΚΤ- με την ανησυχία του πιστωτικού γεγονότος: Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ ανέφερε τη θέση της Βιέννης πως είναι δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «μέσω της “Πρωτοβουλίας της Βιέννης”, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα από νομική σκοπιά, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πτώχευση ή πιστωτικό επεισόδιο». 

Κάτι τέτοιο, επεσήμανε η Μ.Φέκτερ, «θα έφερνε σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ και θα διατάρασσε αμέσως τις αγορές».  

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συνέχισε, «ελαφρύνει τις χώρες και είναι πάντοτε καλή, εάν αναλογιστεί κανείς τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα και με γνώμονα την ανάπτυξη». «Η Πρωτοβουλία της Βιέννης έχει δείξει ότι είναι δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» κατέληξε.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Φινλανδία: ο εκτελών χρέη ΥΠΟΙΚ της χώρας Γιούρκι Κάταϊνεν ανέφερε πως το Ελσίνκι είναι «υπέρ της προσπάθειας να βρεθεί μια υπεύθυνη λύση, στην οποία θα είναι δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:50