10/12/2018 15:07:05

Φούντωσαν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τηλεοπτικές άδειες

Φούντωσαν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις τηλεοπτικές άδειες - Media

 

Σκληρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στα κόμματα για τις τηλεοπτικές άδειες, με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να απαντά στην επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «ταυτίζεται με το καθεστώς ανομίας που η ίδια έχτισε».

Επίσης, ο Ν. Παππάς ισχυρίζεται ότι «η Νέα Δημοκρατία έμεινε να κλαίει με μαύρο δάκρυ γιατί δεν κατάφερε να τον ακυρώσει μέσω της παράλυσης του ΕΣΡ». 

Αναλυτικά, η δήλωση του Ν. Παππά:

«Η Ν.Δ. θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος. Για ακόμα μία φορά, η Ν.Δ. λειτουργεί -με μικρή χρονοκαθυστέρηση- ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός. Ταυτίζεται μονότονα με το καθεστώς ανομίας το οποίο η ίδια έχτισε. 

Θέλει να γυρίσουμε στην εποχή που η χρήση των συχνοτήτων γινόταν χωρίς άδεια, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα. Την ενημερώνουμε, εκ νέου, ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, διότι έκρινε πως: “συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας”. 

Σε εφαρμογή, λοιπόν, των ψηφισμένων νόμων του κράτους και του Συντάγματος ο διαγωνισμός υλοποιείται. Δεν έχει καν ανάγκη από τη νομιμοποίηση της Ν.Δ., διότι υπερψηφίστηκε ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. έμεινε να κλαίει με μαύρο δάκρυ γιατί δεν κατάφερε να τον ακυρώσει μέσω της παράλυσης του ΕΣΡ.

Είναι καθαρό σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα. Η Ν.Δ. είναι η πολιτική δύναμη που επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς όπου οι ισχυροί μονίμως ευνοούνται και οι αδύναμοι υφίστανται τις συνέπειες των ακραίων νεοφιλελεύθερων εμμονών της. Η Ν.Δ. είναι σύμφυτο της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Την αφήνουμε να νοσταλγεί το παρελθόν της ασυδοσίας».

ΝΔ για τηλεοπτικές άδειες: Δεν αναγνωρίζουμε το διαγωνισμό - Η κυβέρνηση χτίζει «γέφυρες διαπλοκής»

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι χτίζει «γέφυρες διαπλοκής» εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την προσομοίωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου υλοποιεί ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες. Ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αλλά επιχειρεί τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει ότι «είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)» και τονίζει ότι «η λογική του “όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια”, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής».

Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι «ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και δεν διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Οικοδομεί μια ολιγαρχία στα Μέσα Ενημέρωσης, περιορίζοντας την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων και στρέφεται ουσιαστικά κατά της ίδια της Δημοκρατίας». 

Καταλήγει, δε, τονίζοντας ότι «εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.  Σύμφωνα με τις οποίες  υποψήφιος καναλάρχης, “Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...”».

ΠΑΣΟΚ: Πρόβα τζενεράλε για την "αριστερή διαπλοκή"

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα: «Πρόβα τζενεράλε για την "αριστερή διαπλοκή" σήμερα. H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί "παίζουν" τον παπά. Εκπτώσεις στην δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει».
 
ΚΚΕ: Βασικός στόχος του διαγωνισμού το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια"
 
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημείωσε ότι «καθημερινά αποκαλύπτεται ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια" και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για το ποιοι επιχειρηματίες θα ελέγχουν το τηλεοπτικό πεδίο και ποιον εκ των δύο - αναλόγως - θα ευνοούν». Ο Περισσός υποστήριξε ότι «για τον λαό και την ενημέρωσή του, αλλά και για τους εργαζόμενους στα κανάλια, δεν θα υπάρξει τίποτε θετικό, αφού το περιεχόμενο των καναλιών δεν το καθορίζει ο αριθμός των αδειών κι ο τρόπος απόκτησής τους, αλλά η ιδιοκτησία τους από μεγάλους επιχειρηματίες, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει».
 
Ποτάμι:Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή
 
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «στο τηλεοπτικό πεδίο πάμε από μια κακή περίοδο, στην οποία υπήρξαν ομολογουμένως πολλά προβλήματα, σε μια απολυταρχική περίοδο. Πάμε από διαπλοκή σε διαπλοκή και από εργολάβο σε εργολάβο». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταγγελία του αρχηγού των ΑΝΕΛ κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα ανέφερε ότι «οι ΑΝΕΛ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να δίνεις τηλεοπτική άδεια σε εργολάβους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να ζητάς άδεια όταν όλοι οι βασικοί συνεργάτες σου εργάζονται σε γραφείο συγκεκριμένου υπουργού. Είναι το επόμενο καρφί που αφορά την υποψηφιότητα Σαββίδη καθώς υπάρχει ενδοκυβερνητική κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες», συμπληρώνοντας την πάγια θέση του Ποταμιού, ότι «δεν μπορεί ένας άνθρωπος που ζει από το δημόσιο, που είναι εργολάβος, να είναι ιδιοκτήτης καναλιού γιατί μετά θα είναι αναγκασμένος να ακολουθεί εντολές».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.