search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:28
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Πώς γίνεται διόρθωση – Οδηγίες για να εντοπίσετε τα λάθη

01.09.2016 17:02
ΕΝΦΙΑ: Πώς γίνεται διόρθωση - Οδηγίες για να εντοπίσετε τα λάθη - Media

 

Ποια σημεία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) πρέπει να ελέγξετε για να εντοπίσετε τυχόν λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να σας στοιχίσουν με άδικες υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Πώς θα διορθώσετε τα λάθη που θα βρείτε, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2010-2016 με πρόστιμα μειωμένα κατά 50% θα έχουν έως το τέλος Νοεμβρίου 2016, οι φορολογούμενοι. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προαναφερόμενη νέα καταληκτική ημερομηνία, το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ μειώνεται κατά 50%, δηλαδή περιορίζεται στα 50 ευρώ.

Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISNET (ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr).

Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2016 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του.

Τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στη συμπλήρωση του Ε9, το οποίο απεικονίζει την περιουσιακή κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την 1η-1-2016, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την χρέωση των φορολογουμένων με επιπλέον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από αυτόν που πραγματικά θα έπρεπε να πληρώσουν.

Στις περιπτώσεις αυτές η διόρθωση των λαθών και των παραλείψεων με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων Ε9 είναι αναγκαία προκειμένου τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν να αναγράφουν τους πραγματικά αναλογούντες φόρους.

Αλλά ακόμη κι αν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά βάσει λανθασμένων Ε9, με την εκ των υστέρων υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων μπορεί να γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ και να εκδοθούν καινούργια διορθωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα με τα βεβαιωθέντα ποσά του ΕΝΦΙΑ μειωμένα σε σύγκριση με τα αρχικά.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

α) Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2016 επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης μειωμένο κατά 50%, από τα 100 στα 50 ευρώ.

β) Σε περίπτωση που η τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 για την περιουσιακή κατάσταση της 1ης-1-2016 υποβληθεί τον Σεπτέμβριο, μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ του 2016, τότε εάν από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος φόρου κατά ποσό μεγαλύτερο των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για έλεγχο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:27