search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:47
MENU CLOSE

Τραγωδία χωρίς τέλος: Τέσσερις οι νεκροί από τη θεομηνία – Αγνοείται μία γυναίκα (Photos-Video)

07.09.2016 04:29
Τραγωδία χωρίς τέλος: Τέσσερις οι νεκροί από τη θεομηνία - Αγνοείται μία γυναίκα (Photos-Video) - Media

Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ενώ υπάρχει διαρκής ετοιμότητα για ενίσχυση των δυνάμεων όπου χρειαστεί.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια, στα εξής σημεία:

Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 222 χιλιόμετρο Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τρίπολης- Καλαμάτας, στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.

β) 1 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Πύλου .

γ) 5 χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.

δ) Επ. Ο. Αγίου Νικολάου-Τραχήλας.

 

Στο Νομό της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 19 – 21,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τάραψας – Μονεμβασιάς (Περιοχή Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την περιοχή Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.

β)13 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.

γ) 1 έως 1,3 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Απιδέας- Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.

δ) 1 έως 4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη – Γούβες.

Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από το 43 έως το 43,2 χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Σπάρτης – Αγίου Δημητρίου.

Τέλος αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτης- Γυθείου.

 

Θεομηνία στη Μεσσηνία

Κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί, τη νύχτα, στην περιοχή και προκλήθηκαν τεράστια προβλήματα και καταστροφές σε πολλά σημεία του νομού. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, αυτοκίνητα παρασυρμένα, ακόμα και μέσα στη θάλασσα, κατολισθήσεις και διακοπή της κυκλοφορίας είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σήμερα το πρωί από τη θεομηνία.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.

Λόγω κακοκαιρίας διακόπηκε η κυκλοφορία σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. 

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

 

Σοβαρά προβλήματα και στη Λακωνία – Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από σούπερ μάρκετ

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου διακόπηκε η κυκλοφορία από το 24ο μέχρι το 26ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα, υπήρξαν περισσότερες από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική. Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 25 ατόμων, πελατών και προσωπικού, που εγκλωβίστηκαν σήμερα το μεσημέρι, στο σούπερ μάρκετ “Lidl” στον Άγιο Γεώργιο, μεταξύ Σκάλας – Βλαχιώτη στη Λακωνία, όταν ανέβηκε η στάθμη του ποταμού Ευρώτα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή. Συνεχίζονται ωστόσο, τα προβλήματα από τη θεομηνία σε Μεσσηνία και Λακωνία και η Πυροσβεστική, καθώς και συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας, επιχειρούν να συνδράμουν τους πληγέντες πολίτες.

 

Αγνοείται 60χρονη στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης

Μια γυναίκα οδηγός αγνοείται από χθες αργά το βράδυ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν μέχρι και αυτή την ώρα την περιοχή.

Σύμφωνα με το thestival, αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνουν ότι είχε εγκλωβιστεί με το αυτοκίνητό της στις λάσπες με την ίδια να επιχειρεί να βγει από αυτό. Ωστόσο, λόγο αργότερα συγγενείς και άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έφτασαν στο σημείο εντόπισαν το όχημα της 60χρονης, όχι όμως και την ίδια.

Παράλληλα, η δυνατή βροχόπτωση προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης (Επανομή, Αγ. Τριάδα, Μηχανιώνα).

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε απόψε αργά τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς .

Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

 
 

Οι άνεμοι που πνέουν σε όλη την Ηλεία, είναι ισχυροί, με αποτέλεσμα, σε αρκετές περιοχές να ξεριζωθούν δέντρα, καθώς και να δημιουργηθούν υλικές ζημιές, σε μάντρες και σκεπές κατοικιών. Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί επίσης στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς αρκετοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr στην πόλη του Πύργου η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε δύο περιστατικά άντλησης υδάτων σε υπόγειο χώρο γκαράζ στην οδό Μυστρά και σε κατάστημα στην οδό Πατρών και Υψηλάντους.
 
Επίσης η Πυροσβεστική προέβη στην κοπή δέντρων σε δύο περιπτώσεις, η μια στα Λαστέικα και η δεύτερη στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής στη σιδηροδρομική γραμμή, για να περάσει το τρένο.
 

Το ilialive.gr σημειώνει ότι προβλήματα παρουσιάστηκαν και ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της περιοχής της Κυλλήνης, καθώς καταιγίδες έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και δίκτυα και αφήνοντας πίσω τους πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και κατοίκους σε απόγνωση.
 
Προβλήματα και στην Θεσπρωτία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάσωση μίας οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία, στο Καραβοστάσι της Θεσπρωτίας, όταν το αυτοκίνητο τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής. 
 
Συγκεκριμένα, λόγω της βροχής το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη Ρουμάνα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα.
 
Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροοσβεστική της Πάργας και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Πέρδικά, είναι καλά στην υγεία τους. Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας.
 

«Σάρωσε» τα Σύβοτα η καταιγίδα 

Σαν να πέρασε τυφώνας…. Κάπως έτσι έζησαν στα Σύβοτα το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

Οι ουρανοί άνοιξαν και η ένταση της καταιγίδας και του αέρα σάρωσε τα πάντα.

Οι δρόμοι του χωριού μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα νερά κάλυψαν αυλές σπιτιών και κοινόχρηστους χώρους.

Στην παραλία τέσσερις από τις βάρκες αναποδογύρισαν και κάποιες χάθηκαν κάτω από τα νερά της θάλασσας.

“Ήταν απίστευτη η εικόνα που αντίκρισα το πρωί.. Κάποιες από τις βάρκες είχαν βουλιάξει και οι ιδιοκτήτες τους έτρεχαν να βγάλουν νερά από τις υπόλοιπες… Δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο”, ανέφερε στο Epiruspost κάτοικος των Συβότων.

Η καταιγίδα από το μεσημέρι έχει κοπάσει και η καθημερινότητα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της στην περιοχή, η οποία ακόμη είναι γεμάτη από τουρίστες.

Βιβλική καταστροφή στο Δήμο Θερμαϊκού

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

“Είναι άσχημη και προβληματική η εικόνα στον Δήμο μας. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια. Τα συνεργεία του Δήμου, από χθες που ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους για να πάνε οι κάτοικοι σήμερα στις δουλειές τους” δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο κ.Μαυρομάτης.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως είπε ο κ.Μαυρομάτης, τις επόμενες ώρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κηρυχτεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43