12/12/2019 23:57:15

Κίνημα Πέντε Αστέρων: Ολυμπιάδα; Όχι, ευχαριστώ

Κίνημα Πέντε Αστέρων: Ολυμπιάδα; Όχι, ευχαριστώ - Media

 

«Ολυμπιάδα; Όχι, ευχαριστώ», γράφει σήμερα ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης καταναλωτών και καταθετών, Adusbef, Έλιο Λανούτι, στον ιστότοπο του ιδρυτή του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

Ο Λανούτι αναφέρεται στη δυνατότητα επισημοποίησης της υποψηφιότητας της ιταλικής πρωτεύουσας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Δυνατότητα σχετικά με την οποία έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά η «πεντάστερη» δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι.

Με αναφορά στην κοινωνική πραγματικότητα της Ιταλίας, ο Λανούτι γράφει ότι «καταβροχθίζουν τη χώρα η διαφθορά και η παρανομία, με δημόσιο χρέος που έχει ξεπεράσει τα 2,248 τρισεκατομμύρια ευρώ, και το οποίο, με την παρούσα κυβέρνηση, αυξήθηκε κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι «η Ρώμη δεν κατάφερε ακόμη να συνέλθει από τη διοργάνωση του διεθνούς πρωταθλήματος κολύμβησης, με έλλειμμα εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, και ότι «η διοργάνωση άφησε πίσω της ερείπια και χρέη».

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «καθ' όλες, σχεδόν, τις διοργανώσεις των Αγώνων, το κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε, με μέσο όρο αύξησης δαπανών που αγγίζει το 176%» και ότι από το 1984 και πέρα, όλοι οι Αγώνες έφεραν παθητικά και χρέη για τις κρατικές και δημοτικές αρχές».

«Στη Βαρκελώνη, το 1988, το παθητικό έφτασε τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, στην Αθήνα (όπου ξεπεράσθηκε κάθε προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις δαπάνες), το "κόκκινο", για τα δημόσια ταμεία, ξεπέρασε τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας στην καταστροφική εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών, ενώ στο Πεκίνο το κόστος, για τo κράτος, εκτινάχθηκε στα είκοσι έξι δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει ο Έλιο Λανούτι.

Στο άρθρο, το οποίο εκφράζει –εμμέσως– και την όλη θέση του κινήματος Πέντε Αστέρων, εξάγεται το συμπέρασμα ότι «είναι απόλυτα λογική η απόφαση να μην διεκδικήσει, η Ρώμη, τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2024, για να σταλεί ένα μήνυμα σοβαρότητας και πειθαρχίας σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας της χώρας».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια θέση έχει λάβει και η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, και δεν αποκλείεται, όπως σημειώνει η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, να υπάρξει και δικαστική διαμάχη, ανάμεσα στην Ολυμπιακή Επιτροπή και στον δήμο της Ρώμης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.