search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:07
MENU CLOSE

Γριπομανία: Η Η1Ν1 έγινε πλατινένια…

03.12.2009 11:27
Γριπομανία: Η Η1Ν1 έγινε πλατινένια... - Media

Και τα νούμερα τρελάθηκαν… Από τον Απρίλιο και μετά, ό,τι αγγίζει η Η1Ν1 γίνεται εμπορικό σουξέ. Η ανθρωπότητα υποδέχτηκε στην αγκάλη της τον ιό της νέας γρίπης με άκρατο μαζοχισμό. Το αποδεικνύουν οι λαμπρές επιδόσεις της νόσου σε πολλά και ποικίλα, σοβαρά ή δευτερεύοντα, επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά για του λόγου το αληθές:

Και τα νούμερα τρελάθηκαν… Από τον Απρίλιο και μετά, ό,τι αγγίζει η Η1Ν1 γίνεται εμπορικό σουξέ. Η ανθρωπότητα υποδέχτηκε στην αγκάλη της τον ιό της νέας γρίπης με άκρατο μαζοχισμό. Το αποδεικνύουν οι λαμπρές επιδόσεις της νόσου σε πολλά και ποικίλα, σοβαρά ή δευτερεύοντα, επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά για του λόγου το αληθές:

1. Μέχρι σήμερα 50.900.000 άνθρωποι έχουν μπει κι έχουν παίξει στο διαδίκτυο το εμπνευσμένο από την πανδημία video game «The great flu». Οι Ολλανδοί δημιουργοί του κάλεσαν και εξακολουθούν να καλούν το κοινό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη διαχείριση κρίσης, ελέγχοντας την εξάπλωση του ιού της γρίπης μέσω εμβολιασμών, κλεισίματος δημόσιων χώρων, συστημάτων ελέγχου και παρακολούθησης, τήρησης φαρμακευτικών αποθεμάτων κ.λπ.

Στο πλαίσιο του παιχνιδιού γίνεται καταμέτρηση κρουσμάτων και νεκρών, υπολογισμός κονδυλίων, αναφορές σε υποτιθέμενα δημοσιεύματα της εποχής κ.λπ. Ο καθείς μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα, να παίξει δωρεάν και να διαπιστώσει πόσο…. Μαριλίζα είναι…

2. Στις αγορές των τεσσάρων ηπείρων (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την Αφρική) εμφανίστηκαν 12.358.000 νέα απολυμαντικά και άλλα προϊόντα. Τζελ, λοσιόν και μαντιλάκια για την προσωπική υγιεινή των καταναλωτών, υγρά καθαρισμού για οικιακή χρήση, χλωρίνες, ατμοκαθαριστές, συσκευές όζοντος, κλιματιστικά που σκοτώνουν τους ιούς, μάσκες, οικιακά διαγνωστικά τεστ, ακόμα και ειδικές βακτηριοκτόνες πλαστελίνες, που λόγω της ελαστικότητάς τους μπορούν να παρεισφρήσουν στις εγκοπές των τηλεκοντρόλ ή των πληκτρολογίων και να φονεύσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

3. Συνολικά 3 δισεκατομμύρια εμβόλια θα παραγάγουν μέσα σε έναν χρόνο οι φαρμακοβιομηχανίες για την κάλυψη των αναγκών της νέας γρίπης. Κάπου 7,7 δισ. δολάρια έχει προαναγγείλει ότι θα διαθέσει μόνο η Αμερική για την καταπολέμησή της. Εμείς, η μικρή Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό γρίπης της τάξης των 300 εκατομμυρίων, έχουμε κάνει τις εξής παραγγελίες:

◆ 3 εκατομμύρια δόσεις x 8 ευρώ από τη Novartis,

◆ 10 εκατ. δόσεις x 8,5 ευρώ από την GlaxoSmithKline,

◆ 3 εκατ. δόσεις x 6 ευρώ από τη Sanofi Pasteur.

Από τις παραγγελίες των 16 εκατ. δόσεων έχουν φτάσει στη χώρα μας συνολικά 2.304.700 και το υπουργείο έχει αρχίσει να σκέφτεται με ποιους τρόπους θα μπορέσει να «πισωστρέψει» τα ντιλ των προκατόχων του. Στο κάτω κάτω δικαιούμαστε να τιμωρήσουμε κι εμείς μια φορά την ασυνέπεια των άλλων…

4. Το ποσοστό θνησιμότητας της νέας γρίπης είναι μικρότερο από το ποσοστό θνησιμότητας της εποχικής γρίπης, από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο 250.000 ώς 500.000 άνθρωποι. Στην Ελλάδα το ποσοστό θνησιμότητας της Η1Ν1 υπολογίζεται – στη χειρότερη των περιπτώσεων – σε 1 προς 40.000.

5. Τα θλιβερά σκήπτρα της Νο 1 χώρας σε θανάτους από τη νέα γρίπη κρατά η Βραζιλία (899 θάνατοι). Η αρνητική αυτή επίδοση όμως σχετίζεται και με το χαμηλό επίπεδο των παροχών Υγείας και περίθαλψης στη χώρα.

6. Σχεδόν 3,2 δισ. δολάρια έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική για την επικοινωνιακή διαχείριση της νέας γρίπης, καθώς και για την προώθηση των εμβολιασμών.

7. Στις ΗΠΑ τα διαγνωστικά τεστ για την Η1Ν1 κοστίζουν κατά μέσο όρο 50 δολάρια. Στη χώρα μας τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χρεώνουν τη διενέργεια του τεστ 130 ευρώ (η απάντηση βγαίνει σε 1-2 εικοσιτετράωρα), ενώ υπάρχουν παιδίατροι και παθολόγοι που χρεώνουν 30-80 ευρώ πλέον της επίσκεψης προκειμένου να κάνουν ταχεία διάγνωση του τύπου της γρίπης.

Το δευτερεύον αυτό γρήγορο τεστ, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο. Οι ασθενείς ωστόσο, και ειδικά οι γονείς των παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα, σπεύδουν να το κάνουν, δεδομένου ότι οι διευθυντές των σχολείων ζητούν από την πλευρά τους να μάθουν αν οι απόντες μαθητές αποτελούν κρούσματα ή όχι…

Η εξέταση αυτή δεν καλύπτεται από τα ταμεία και σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα υλικά για τη διεξαγωγή της, λόγω ανακοπής προμηθειών. Ούτως ή άλλως, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει βγάλει πλέον οδηγία στην οποία ορίζει ότι το φαρυγγικό επίχρισμα (για εξέταση με PCR ) θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο από όσους ασθενείς νοσηλεύονται συν ορισμένες ειδικές κατηγορίες.

Και το ριάλιτι συνεχίζεται…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:05