search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:51
MENU CLOSE

Δίκαιο της Ε.Ε. τα πολυεθνικά συμφέροντα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1937
06-10-2016
09.10.2016 03:00
ttip.jpg

 

Υπογράφεται οσονούπω η Oλοκληρωμένη Oικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ευρώπης – ΗΠΑ – Καναδά

Ο κύβος ερρίφθη και σε περίπου είκοσι ημέρες η CETA (Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά) θα αποτελεί δίκαιο της Ε.Ε. παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη και πλήθος επιστημονικών φορέων, συνδικάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
 
Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών – ακολουθούν η ΤΤΙΡ και η TISA – που θα αλλάξουν άρδην το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο σε όλους τους κρίσιμους τομείς, από τα τρόφιμα, τα φάρμακα και την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών μέχρι τον τρόπο επίλυσης των διαφορών κράτους – επενδυτών.
 
Η υπογραφή της CETA θα γίνει στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε. – Καναδά στις 27-28 Οκτωβρίου ενώ δέκα ημέρες πριν, στις 18 Οκτωβρίου, σε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου, στο Λουξεμβούργο, θα επιχειρηθεί να εκδοθεί μια νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση στην οποία θα αποσαφηνίζονται ευαίσθητα θέματα της Συμφωνίας.
 
Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο Υπουργών θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πλήρως τέσσερα κρίσιμα ζητήματα, όπως:
 η προστασία των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών καθώς και το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης),
 η διατήρηση των υψηλών προδιαγραφών για την προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος,
 η επίλυση διαφορών επενδυτή – κράτους και η λειτουργία του νέου δικαστικού θεσμού για τον σκοπό αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσής του από μόνιμους, σταθερά αμειβόμενους δικαστές ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους,
 η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα και με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Κατά τις ΜΚΟ που είναι ευθέως αντίθετες με το σύνολο της CETA, οι προβλέψεις αυτές όπως και η απόφαση για προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας μέχρι την κύρωσή της από τα εθνικά Κοινοβούλια, δεν αποτελεί παρά ένα τρικ αφού ακόμα και η προσωρινή εφαρμογή που δεν θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των επενδυτών και τον δικαστικού τύπου μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή – κράτους, θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν θα μπορούν να ανατραπούν.
 
Παράλληλα επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν γίνει νομικά δεσμευτική ερμηνευτικά δήλωση για «το δικαίωμα επανεθνικοποίησης ιδιωτικοποιημένων σχετικών επιχειρήσεων (π.χ. υπηρεσίες ύδρευσης)», βρίσκεται προ των πυλών η «Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών» (TiSA), που κατηγορείται ότι θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση, και μάλιστα χωρίς επιστροφή.
Να σημειωθεί ότι η επίσημη θέση της χώρας μας έτσι όπως εκφράστηκε από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, είναι υπέρ της υπογραφής της CETA με τους αστερίσκους που ενδεχομένως να συμφωνηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών και υπέρ της προσωρινής αναστολής των διαπραγματεύσεων για την TTIP, τη συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με τη θέση της κυβέρνησης, η προσωρινή αναστολή των διαπραγματεύσεων επιβάλλεται από το γεγονός ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στα ευαίσθητα ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν την αμοιβαιότητα στην απελευθέρωση των δημόσιων προμηθειών, τα θέματα ναυτιλίας, τα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, την προστασία του καταναλωτή από γενετικά τροποποιημένα προϊόντα καθώς και σύνθετα θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Γι’ αυτούς τους λόγους η Ελλάδα έχει συνταχθεί με τις χώρες που ζητούν νέο πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις.
 
Στα κάγκελα
Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ακροβατούν, οι πολίτες και οι ΜΚΟ ζητούν άμεσα την απόρριψη των συμφωνιών αφού, όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ρυθμίσεις που προτάσσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων εις βάρος της δημοκρατίας, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
 
Με επιστολή της η Greenpeace προς τους Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των Διατλαντικών Εμπορικών Συμφωνιών, επισημαίνει ότι «ειδικά για την Ελλάδα, οι συμφωνίες αυτές θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξουν περαιτέρω τους πολίτες της» και τους καλούν να απορρίψουν την προσωρινή εφαρμογή της CETA, πριν τεθεί προς κύρωση στα εθνικά Κοινοβούλια, και να ζητήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
 
Παράλληλα, η «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA» έχει προγραμματίσει για τις 8 Οκτωβρίου 2016 στις 11.30 π.μ., δημόσια δράση στο Σύνταγμα, με αίτημα τη μη υπογραφή της CETA από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις της CETA που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Tufts, με τη συμφωνία αυτή σε εφαρμογή, αναμένεται να βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο των ισχυρών οικονομικά χωρών της Ε.Ε. σε βάρος των υπόλοιπων. Επίσης, θα συμβάλει στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας, θα οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση μισθών και σε μεγαλύτερη ανεργία, θα οδηγήσει σε απώλεια δημόσιων εσόδων, συρρίκνωση του ΑΕΠ και αύξηση των ελλειμμάτων και σε υποχώρηση των υπηρεσιών πρόνοιας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15