search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον κυκλώνα Μάθιου: Στους 108 οι νεκροί – Εκκενώνονται οι ακτές της Φλόριντα

06.10.2016 13:28
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον κυκλώνα Μάθιου: Στους 108 οι νεκροί -  Εκκενώνονται οι ακτές της Φλόριντα - Media

 

 

 

 

Ο κυκλώνας Μάθιου στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 108 ανθρώπους στην Αϊτή, έκανε γνωστό σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Φρανσουά Ανίκ Ζοζέφ.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε μία μονάχα κοινότητα, στο Ρος α Μπατό, στο νότιο τμήμα της χώρας, που έχει «καταστραφεί» ολοσχερώς, σύμφωνα με τον βουλευτή αυτής της επαρχίας, Οστίν Πιερ Λουί.

«Ολόκληρη η νότια ακτή της Αϊτής, από την πόλη Καγιέ έως το Τιμπουρόν, έχει καταστραφεί» πρόσθεσε ο Πιερ Λουί, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αξιωματούχοι που μίλησαν νωρίτερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έκαναν λόγο για έναν απολογισμό 98 νεκρών.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο κυκλώνας ενισχύθηκε σήμερα το πρωί στην κατηγορία 4 καθώς προσεγγίζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των αρχών για την απομάκρυνση των κατοίκων, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές ιδίως στην Αϊτή.

Ο κυκλώνας, που σαρώνει το αρχιπέλαγος των Μπαχαμών, βρίσκεται σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από τη νοτιοανατολική Φλόριντα και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα, περιέγραψε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).

Στο μεταξύ οι αρχές της πολιτείας της Τζόρτζιας διέταξαν, με τη σειρά τους, τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς προσεγγίζει ο ισχυρός κυκλώνας.

Ανάλογα μέτρα έλαβαν νωρίτερα η Νότια Καρολίνα και η Φλόριντα. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο κυκλώνας «θα ενισχυθεί όταν φθάσει στις Μπαχάμες έως τις ακτές της Φλόριντας» εξήγησε ο κυβερνήτης της Τζόρτζιας, Νέιθαν Ντιλ, σε ένα δελτίο τύπου.

«Συνεπώς, διατάσσω τώρα την υποχρεωτική εκκένωση όλων των περιοχών που βρίσκονται στα ανατολικά του αυτοκινητόδρομου 195», δηλαδή συνολικά 6 κομητειών.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολική Φλόριντα). Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», προειδοποίησε με πολύ σοβαρό ύφος ο κυβερνήτης της Φλόριντα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των κυκλώνων, ο Μάθιου θα πλήξει τη Φλόριντα τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. «Είναι ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες κυκλώνας που πληττει αυτή τη ζώνη», υπογραμμίζει το NHC.

«Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε ο κυβερνήτης, ο οποίος επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους της Πολιτείας του να πάρουν στα σοβαρά τον κίνδυνο και να μεταβούν από τώρα σε καταφύγια όσο το δυνατόν πιο μέσα στην ενδοχώρα.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», είπε ο κυβερνήτης, ο οποίος ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 1.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφυλακής, αυξάνοντας έτσι σε 2.500 τον αριθμό των στρατιωτικών που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε απομακρύνσεις κατοίκων και τη διαχείριση των καταφυγίων.

Άλλα 4.000 μέλη της Εθνοφυλακής βρίσκονται σε ετοιμότητα και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης. Κάλεσε τους συμπολίτες του να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να φύγουν και διακινδυνεύσουν να βρεθούν αποκλεισμένοι σε μποτιλιαρίσματα ή χωρίς καύσιμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:50