search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:06
MENU CLOSE

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα στήριξης στον αγώνα κατά του χρέους από ξένες πολιτικές προσωπικότητες

13.10.2016 19:23
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα στήριξης στον αγώνα κατά του χρέους από ξένες πολιτικές προσωπικότητες - Media

 

Τη στήριξη κι αλληλεγγύη τους στον δυσανάλογο αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός, μέσω της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αναγέννηση των κοινωνικών αξιών στην Ευρώπη, εκφράζουν σχεδόν ομόφωνα σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ξένοι ηγέτες κομμάτων και προσωπικότητες της Αριστεράς που παρακολουθούν το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που οι εργασίες του ξεκίνησαν την Πέμπτη.

Ο γγ του γαλλικού ΚΚΕ και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν, τόνισε πως «θέλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό στη μάχη που δίνει για την αξιοπρέπεια και την επιβίωσή του», αλλά και μαζί με το νέο περιβάλλον που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Ευρώπη, με την άνοδο των προοδευτικών δυνάμεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, «για να εκφράσουμε την θέλησή μας να πολεμήσουμε για μία κοινωνική Ευρώπη, ενάντια στην άνοδο των δυνάμεων της συντήρησης και της ακροδεξιάς». «Η αλλαγή στη Ευρώπη είναι αναπόφευκτη και για τούτο θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να φτιάξουμε ένα μέτωπο σε μία μάχη που προαναγγέλλεται σκληρή. Η μάχη θα πρέπει να δωθεί κατά μίας Ευρώπης που προάγει με την πολιτική της, τη διαίρεση μεταξύ των εργαζομένων και την κατάλυση του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε ο κος Λοράν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Πάβλο Μπουστίνδουί υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής των Podemos στην Ισπανία και στενός συνεργάτης του ηγέτη τους Πάβλο Ιγκλέσιας. «Στηρίζουμε από την αρχή τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και πριν τις εκλογές και συνεχίζουμε να τον στηρίζουμε. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία το αντιδημοκρατικό μέτωπο και την καταπάτηση της βούλησης του ελληνικού λαού που επιβάλλει η Ευρώπη και όλες αυτές οι δυνάμεις στην Ευρώπη που συμβάλλουν με την πολιτική τους στην άνοδο του ρατσισμού και της φτώχειας , αλλά και του κινδύνου από την άνοδο της ακροδεξιάς που αντιμετωπίζει η δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα , απαλλαγμένη από τη λιτότητα και τη φτώχεια. Παράλληλα θα πρέπει να αντιταχθούμε κατά της καταστροφής που επεξεργάζονται για την Ήπειρό και τους λαούς της οι δυνάμεις της συντήρησης».

«Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να πολεμήσουν για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα κεκτημένα των λαών» για να υπάρξει μία κοινωνική κι οικονομική αλλαγή στην Ευρώπη» κι εάν «διακινδυνεύσουμε αυτά τα δικαιώματα, τότε θα παραχωρηθεί καρποφόρο έδαφος στις δυνάμεις της συντήρησης, του ρατσισμού και της ξενοφοφίας. Αυτήν την αποτυχία της Ευρώπης να οικοδομήσει ένα μοντέλο ανθρώπινο και κοινωνικό , είμαστε εμείς με τους αγώνες μας που θα την ανορθώσουμε, θα την ξαναοικοδομήσουμε».

Τη σημασία να στηριχθεί το ελληνικό πείραμα «στη μάχη κατά της λιτότητας και για να μην υποσταλεί το όραμα της κοινωνικής Ευρώπης των λαών», επεσήμανε κι ο επικεφαλής του ιταλικού κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο. «Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία θα διαλυθεί, σε μεμονωμένες εθνικές οντότητες και θα γίνει βορά στον νεοφιλελευθερισμό»

«Πιστεύω ότι τα πεπρωμένα της Ευρώπης και της Αριστεράς συμπίπτουν. Εάν η Αριστερά καταφέρει να εξαναγκάσει την αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται, τότε υπάρχει ελπίδα για να πάει η Ήπειρος μπροστά, εάν συνεχίσουν όμως να επικρατούν η Μέρκελ κι η Λεπέν, τότε η Ευρώπη θα καταστραφεί. Όπως έλεγε κι η Ρόζα Λούξεμπουργκ έχουμε μία επιλογή: ή την Ευρώπη, ή τη βαρβαρότητα».

Αναφορικά με το μέτωπο που πασχίζουν να συμπήξουν οι χώρες της νοτίου Ευρώπης, με πρωτεργάτες τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο κος Φερέρο τόνισε: «ελπίζω να ευοδωθεί,διότι οι δυνάμεις που το συγκροτούν είναι ετερογενείς.. Οι Ρέντσι κι Ολάντ δηλώνουν κατά της λιτότητας, αλλά οι ίδιοι είναι υπερ-φιλελεύθεροι και χρησιμοποιούν τα κοινοτικά χρήματα για να καταστρέψουν τους εργαζόμενους” πρόσθεσε ο Φερέρο.

Τι είπε ο Πιέρ Λοράν στο Συνέδριο

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λοράν, στον χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό της ευρωπαϊκής αριστεράς προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας πως «η αξιοπρέπειά σας, το κουράγιο σας και η ευφυΐα σας έναντι των εχθρών της δημοκρατίας, η αλληλεγγύη σας με τους πρόσφυγες, την ώρα που κι εδώ η ζωή δεν είναι εύκολη, είναι παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

Αναφέροντας την ισχύ των χρηματοπιστωτικών και εργοδοτικών κύκλων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εμπόδια που πρέπει να υπερνικήσει μια χώρα που θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Λοράν είπε ότι «ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη θα είναι μακρύς, φτιαγμένος από νίκες και από ήττες, από παράδοξα, από διλήμματα, από διαφωνίες κάποτε. Αλλά δεν είστε μόνοι σας. Υπάρχει μια Ευρώπη που μάχεται ενάντια στη λιτότητα, για το σεβασμό στη δημοκρατία, για να υπερισχύσει η ανθρωπιά επί των πιστωτών. Είστε όρθιοι και εμείς είμαστε δίπλα σας» τόνισε, απευθυνόμενος στο Συνέδριο.

Ο κ. Λοράν έκανε επίσης λόγο για βαθύτατη πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει η ΕΕ, «εξαιτίας της ανικανότητάς της να προστατέψει τους πληθυσμούς, της εμμονής της να επιβάλει τη λιτότητα και την επισφάλεια της εργασίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει με μια μαζική λαϊκή απόρριψη την αποτυχία των πολιτικών της και της βίας της: Με το Brexit – το ότι μια μεγάλη χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μείζον γεγονός. Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑ, είπε ότι η ΕΕ, είτε «θα συνεχίσει στην κατεύθυνση περισσότερου ανταγωνισμού, περισσότερης λιτότητας, περισσότερων κυρώσεων για τις χώρες σε δυσκολία, περισσότερων δώρων σε πολυεθνικές, με μια πλειοψηφία ηγετών ανίκανων να σχεδιάσουν ένα μέλλον για τα παιδιά μας, αναδιπλούμενη υπό την πίεση των λαϊκισμών και της άκρας δεξιάς, ενδίδοντας όπως στη Μπρατισλάβα, στις πιέσεις της ομάδας του Βίζεγκραντ, επιτρέποντας το κλείσιμο των συνόρων και αφήνοντας χώρες σαν την Ελλάδα και την Ιταλία, μόνες τους στην πρόκληση της υποδοχής των προσφύγων» είτε «θα κατευθυνθεί προς την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία, απαντώντας στη θεμιτή απαίτηση των χωρών του Νότου για ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων».

«Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει, αναδιαρθρώνοντας το χρέος της; Θα στραφεί προς την ανάπτυξη παραγωγικών εργαλείων και δημόσιων υπηρεσιών, με ένα άλλο ευρώ, μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό δημοκρατικό έλεγχο που θα παίζει επιτέλους ένα ρόλο στην πραγματική οικονομία; Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεσμευτεί στη δημοκρατία και στο σεβασμό των επιλογών των λαών; Θα εναρμονίσει προς τα πάνω τα δικαιώματα των εργαζομένων; Θα παλέψει, τέλος, για έναν κόσμο ειρήνης και αμοιβαίας ανάπτυξης; Σε αυτό το τρίτο όραμα εντάσσεται αποφασιστικά το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» υπογράμμισε ο κ. Λοράν.

Τόνισε πως δεν θα υπάρξει προοδευτική επανίδρυση της ΕΕ χωρίς την νίκη της αριστεράς σε άλλες χώρες, χωρίς ενισχυμένη συνεργασία όλων των προοδευτικών, στην ποικιλομορφία τους, μέσα από πολιτικούς αγώνες και πολιτικές συμμαχίες, σε ευρωπαϊκή κλίμακα – και πρόσθεσε ότι «αυτό θα είναι κι ένα βασικό ζητούμενο του συνεδρίου του Κ.Ε.Α. τον προσεχή Δεκέμβρη».

«Το μεγάλο κίνημα ενάντια στον εργασιακό νόμο στη Γαλλία, η νίκη των Πολωνίδων ενάντια στην απαγόρευση της έκτρωσης, το αποτυχημένο δημοψήφισμα του Βίκτορ Όρμπαν, η επανεκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν επικεφαλής των Εργατικών, η αριστερή πλειοψηφία στην Πορτογαλία, το εκλογικό αποτέλεσμα του συνασπισμού των Ουνίδος Ποδέμος στην Ισπανία, όλα αυτά πρέπει να μας δίνουν ελπίδα στον μακρύ και παθιασμένο αγώνα μας για το μέλλον της ηπείρου μας. Η πρόκληση μπροστά μας είναι να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο σύγκλισης, ένωσης κι αλληλεγγύης όλων των δυνάμεων, όλων των Ευρωπαίων που αγωνίζονται» είπε ο κ. Λοράν καταθέτοντας την πρόταση ενός «ετήσιου ευρωπαϊκού φόρουμ των δυνάμεων της προόδου», ένα χώρο ευέλικτης συνεργασίας με ένα μεγάλο εύρος πολιτικών δυνάμεων, συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων, διανοουμένων».

«Είμαι βέβαιος πως θα βρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλάι μας για να οικοδομήσουμε την αυριανή Ευρώπη. Το κόμμα σας είναι, και θα παραμείνει, μια μεγάλη δύναμη της ευρωπαϊκής αριστεράς» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΑ, ευχόμενος την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου, «τόσο σημαντικού για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα και συνεπώς για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο χαιρετισμός του Ντερμιτάς

Τους πιο θερμούς χαιρετισμούς των συντρόφων του και του κόμματός του, του «Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών» (HDP) μετέφερε στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Σελαχαντίν Ντερμιτάς , συνπρόεδρος του κόμματος.

“Η Ελλάδα, η Τουρκία και οι χώρες της περιοχής περνούν μια δύσκολη περίοδο. Αγωνιζόμαστε να κρατηθούμε ενωμένοι όλοι μαζί ενάντια στην παγκοσμιοποίηση της τυφλής βίας και της πολιτικής εκμετάλλευσης. Πληρώνουμε μεγάλο κόστος. Αυτοί οι αγώνες, χωρίς να έχει σημασία από ποιο μέρος του κόσμου είναι, αποτελούν συλλογική ευθύνη και καθήκον των αριστερών-σοσιαλιστικών δυνάμεων. Το HDP από τη μια πλευρά αγωνίζεται για την ελευθερία στην Τουρκία, για τη δημοκρατία και την ειρήνη, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Από τη Συρία ως την Κολομβία, από την Παλαιστίνη ως την Υεμένη και την Τυνησία, είναι κοινή μας ευθύνη ο αγώνας για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του κόσμου και πρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα συλλογικά” ανέφερε ο κ. Ντερμιτάς.

Υπογράμμισε ότι για να κυριαρχήσει το πνεύμα της αλληλεγγύης χρειάζεται καθοδήγηση με ανθρωπιά και έφερε ότι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αλληλεγγύης “βρίσκεται στα ελληνικά νησιά, όπου οι Έλληνες άνοιξαν τις πόρτες τους στους μετανάστες και μοιράστηκαν το τραπέζι τους με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση” ενώ εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες για αυτό που προσφέρει ο ελληνικός λαός στην ανθρωπότητα.

Τονίζοντας πως “είναι ώρα να σηκώσουμε χέρι-χέρι το βαρύ, αλλά ιερό φορτίο της υπεράσπισης της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς” ο κ. Ντερμιρτάς πρόσθεσε ότι “αντιμέτωποι με τις σφαγές και την καταπίεση, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη, για να ζήσουν με ασφάλεια.”

“Δυστυχώς, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν και δεν κατάφεραν να ξεπεραστεί αυτή η δοκιμασία με επιτυχία. Η Ε.Ε. εξακολουθεί να μην μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο και να καθοδηγήσει τόσο τον ίδιο το λαό αλλά και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν την κρίση. Δυστυχώς, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με την αδυναμία της απέναντι σε αυτή τη μαζική μεταναστευτική κρίση. Οι προοδευτικές αξίες της Αριστεράς είναι εναντίον αυτών των ενεργειών και πρέπει να δεσμευτούμε για την προάσπιση των οικουμενικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” επισήμανε στη συνέχεια.

“Την πιο σοβαρή περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 ανέλαβε την ευθύνη ενός βαριού φορτίου. Μια τέτοια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έναν αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία του ελληνικού λαού, θέλουμε να ξέρετε ότι το HDP είναι στο πλευρό σας” είπε ο συνπρόεδρος του HDP τονίζοντας πως “η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελευθερία και η σταθερότητα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη θα πετύχει σε συνεργασία με τον ελληνικό λαό και υποσχόμαστε κι εμείς να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για στενότερη συνεργασία.”

“Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι και η Τουρκία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα επιτύχουν με κοινές μάχες και αλληλεγγύη την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ηρεμία που τους αξίζει. Η ελπίδα μας είναι μαζί σας, ας οικοδομήσουμε μαζί ένα μέτωπο αντίστασης ενάντια στο φασισμό και την εκμετάλλευση” είπε ο κ. Ντεμιρτάς ευχόμενος καλή επιτυχία στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και “σε εσένα αγαπητέ σύντροφε Αλέξη.”

Το μήνυμα Τζιάνι Πιτέλα

“Είμαι δεμένος με μια ειδική σχέση με την Ελλάδα, είμαι δεμένος με τον ελληνικό λαό. Δώσαμε πολλές μάχες μαζί Ήταν αξέχαστη η μάχη εναντίον αυτών που ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη Ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη, πόσους αντιπάλους αντιμετωπίσουμε, τα γεράκια της δημοσιονομικής αυστηρότητας. Όμως κερδίσαμε γιατί παραμείναμε ενωμένοι” τόνισε σε μήνυμά του προς το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την λύπη του που δεν κατέστη δυνατόν να είναι παρών στην Αθήνα.

“Οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταθήκαμε στην πρωτοπορία για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η μάχη εναντίον της λιτότητας δεν τελείωσε, μόλις άρχισε. Πρέπει να βάλουμε στα αρχεία της Ιστορίας την εποχή της λιτότητας. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους. Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες συνθήκες για τις δημόσιες επενδύσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που μας καταπνίγουν, που προσπαθούν να μας λυγίσουν, που μας θέτουν σε δοκιμασία, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του μεταναστευτικού” τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που δέχθηκαν την μεγαλύτερη επίθεση από την πρόκληση του μεταναστευτικού, τόνισε την θετική και αλληλέγγυα ανταπόκριση των δύο χωρών.

Ο κ. Πιτέλα τόνισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και εκείνη της θέσπισης μιας νέας κοινωνικής ατζέντας “που να ευνοεί τις ανάγκες των ατόμων”, καθώς όπως ανέφερε στην Ελλάδα, στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ένδειας, ενώ την ίδια στιγμή “στις Βρυξέλλες υπάρχει κάποιος που σκέφτεται ακόμη με τα στοιχεία του 0,2%.”

“Το 0,2% δεν αξίζει. Αξίζουν οι άνθρωποι. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εργαστούμε μαζί” τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πιτέλα είπε ότι παρότι στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της οποίας είναι επικεφαλής δεν εκπροσωπείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, “με τους οποίους έχω εξαιρετική συνεργασία”, αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ “για το καλό της Ελλάδας”.

“Είμαι στο πλευρό σας γιατί είμαι στο πλευρό του ελληνικού λαού. Εύχομαι να κερδίσουμε μαζί τη μεγάλη μάχη για να δώσουμε μια νέα προοπτική στην Ελλάδα και να σώσουμε την Ευρώπη” κατέληξε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50