search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:06
MENU CLOSE

Κυβερνητική πηγή: Δε θα επιτρέψουμε την τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος – Διαδικαστικού χαρακτήρα θέμα το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων

22.12.2016 14:07
Κυβερνητική πηγή: Δε θα επιτρέψουμε την τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος - Διαδικαστικού χαρακτήρα θέμα το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων - Media

 

Την αισιοδοξία ότι και το θέμα με τα βραχυπρόθεσμα θα λήξει τις επόμενες μέρες, αλλά και η αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα ως το τέλος Ιανουαρίου εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές σε άτυπη δημοσιογραφική ενημέρωση το μεσημέρι της Πέμπτης. Παράλληλα όμως υπογραμμίστηκε ότι επί της ουσίας το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, άρα πολιτική και η λύση, και αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται στα προγράμματα διάσωσης χωρών της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του τελευταίου διαστήματος με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων σημειώθηκε ότι το ζήτημα είναι θέμα ημερών να επιλυθεί καθώς πρόκειται κυρίως για ζήτημα διαδικαστικού χαρακτήρα και τις επόμενες μέρες θα σταλεί η απαντητική επιστολή των ελληνικών αρχών, αφού προηγουμένως οι θεσμοί αποσαφηνίσουν ποιες διευκρινίσεις ζητούν από την κυβέρνηση.

«Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα»

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβερνητική πηγή παρέπεμψε στην πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που προϊδεάζουν για τη «δυνατότητα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας». Σημείωσε όμως ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τη στάση του ΔΝΤ το οποίο ζητά μέτρα για μετά το 2018 κι επομένως είναι αυτό που καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, «αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανείς που να θέλει αναζωπύρωση με τεχνητό τρόπο». Σε κάθε περίπτωση η πηγή επέμεινε ότι κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα»

Στο σκέλος που αφορά στα εργασιακά τα οποία παραμένουν ένα από τα τρία ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης υπογραμμίστηκε ότι η απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την ΑΓΕΤ κατά την κυβέρνηση είναι σε θετική κατεύθυνση εφόσον ζητά οι λόγοι των ομαδικών απολύσεων να είναι προσδιορισμένοι με μεγαλύτερη σαφήνεια και μπορεί να προστεθεί στα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφορικά με την πίεση που ασκεί στα εργασιακά, διατυπώθηκε η αιχμή έναντι του ΔΝΤ ότι «το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι εδώ είναι Ευρώπη κι υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Τεχνητή αναζωπύρωση για εσωτερική κατανάλωση»

Η ίδια πηγή επέμεινε στον όρο «τεχνητή» καθώς όπως είπε τα στοιχεία της ελληνική οικονομίας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και θετικούς ρυθμούς για το 2016. Είναι η πρώτη φορά που πρόγραμμα πετυχαίνει τους δημοσιονομικού στόχους που έχουν τεθεί.

Και σημείωσε ότι η ερμηνεία περί «τεχνητής αναζωπύρωσης» προκύπτει από «την αδιάλλακτη στάση κάποιων για δική τους εσωτερική κατανάλωση. Στόχος είναι να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πρόσωπο στο εσωτερικό τους ακροατήριο υπό την πίεση της ακροδεξιάς», αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να καθοδηγεί το ελληνικό πρόγραμμα η ακροδεξιά ατζέντα. Από κει και πέρα όμως, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολιτικός ή αξιωματούχος που να επιθυμεί την πτώση μιας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να συνδεθεί με το ζήτημα της ασφάλειας και το προσφυγικό μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, κατατέθηκε η εκτίμηση ότι «όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν τη σωφροσύνη να μην συσχετίζουν το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφάλειας με την οικονομία».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών της χώρας, υπονοήθηκε ότι υπάρχουν χώρες που στηρίζουν την Ελλάδα, που όμως απέχουν των δημόσιων δηλώσεων οι οποίες κατά κανόνα γίνονται από την Κομισιόν, τη γαλλική και την γερμανική κυβέρνηση  και πως είναι σε εξέλιξη διεργασίες, οι συσχετισμοί είναι ρευστοί, «επομένως δε μπορούμε να μιλήσουμε για 17 – 1 ή 15 – 3, κ.ο.κ». (στο πλαίσιο του Eurogroup).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50