search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:31
MENU CLOSE

Το άσυλο… αγιάζει τα μέσα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1950
05-01-2017
08.01.2017 04:00
asylo.jpg

 

Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν με κάθε τρόπο το πολυπόθητο «χαρτί»

Αυτοτραυματισμοί, καταγγελίες για επιθέσεις από αγνώστους και απόπειρες αυτοκτονίας «επιστρατεύουν» πλέον οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hotspots και τους καταυλισμούς από τον περασμένο Μάρτιο.
 
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, ένα νεαρό ζευγάρι Αφγανών, στη Μόρια της Λέσβου, κατήγγειλε σε αλληλέγγυους εθελοντές ότι έπεσε θύμα επίθεσης από δύο άγνωστους άνδρες με κράνη.
Σύμφωνα με την 21χρονη πρόσφυγα, οι δύο δράστες, οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια αλυσίδες και λοστούς, τους ακινητοποίησαν, τραυμάτισαν ελαφρά με μαχαίρι στην κοιλιά τον 20χρονο ομοεθνή φίλο της και τη βίασαν.
Οι εθελοντές κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, που ξεκίνησε έρευνα για την εξακρίβωση της καταγγελίας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη.
 
Οι αστυνομικοί έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι το ζευγάρι των προσφύγων όχι μόνο δεν είχε πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας, αλλά είχε σκηνοθετήσει το συμβάν.
Συγκεκριμένα, ο νεαρός Αφγανός αυτοτραυματίστηκε ελαφρά στην κοιλιά και στη συνέχεια η σύντροφός του προσποιήθηκε το θύμα βιασμού.
Κι όλα αυτά γιατί, όπως ομολόγησαν στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λέσβου, επεδίωκαν να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η αίτηση ασύλου που είχαν υποβάλει με στόχο να φύγουν από τη Λέσβο με προορισμό την Αθήνα και από εκεί, μέσω κάποιου κυκλώματος διακινητών και πληρώνοντας ο καθένας ένα ποσό μεταξύ 2.000 με 2.500 ευρώ, να καταφέρουν να φθάσουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
 
Λίγες ημέρες αργότερα ένας 15χρονος Αφγανός στον καταυλισμό του Σκαραμαγκά, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα πριν από εννέα μήνες, συνοδευόμενος από τον θείο του, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. 
Όπως διαπιστώθηκε, είχε προσπαθήσει ξανά να βάλει τέλος στη ζωή του, διαμαρτυρόμενος για τον πολύμηνο εγκλεισμό του στον προσφυγικό καταυλισμό, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης, και την καθυστέρηση που υπάρχει ως προς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. 
 
Και τα δύο περιστατικά, καθώς και άλλα που καταγγέλλονται καθημερινά σε συνδυασμό με το συχνό φαινόμενο των εξεγέρσεων προσφύγων και μεταναστών στις δομές, κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι από τον περασμένο Μάρτιο περίπου 15.500 πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ενδεικτικά της απελπισίας και της πολύ κακής ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται πλέον αυτοί οι άνθρωποι.
Και όλα αυτά ενώ κατά τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο οι οικονομικοί μετανάστες που φθάνουν καθημερινά στα νησιά από τα τουρκικά παράλια – κυρίως από χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής, αλλά και από τη Λατινική Αμερική (!) – να είναι πολύ περισσότεροι από τους Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς πρόσφυγες!
 
Μετανάστες από Λατινική Αμερική 
Συνολικά 1.259 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τις απέναντι μικρασιατικές – τουρκικές ακτές τον περασμένο Δεκέμβριο. 
Από αυτούς μόλις 52 πέρασαν στη Σάμο, 419 πέρασαν στη Χίο και 788 πέρασαν στη Λέσβο.
 
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις εθνικές καταγωγές των ανθρώπων αυτών οδηγούν τις αστυνομικές αρχές στο συμπέρασμα ότι κυρίως απέναντι από τη Λέσβο λειτουργεί τμήμα διεθνούς δουλεμπορικού κυκλώματος που μεταφέρει Αφρικανούς μετανάστες σε ευρωπαϊκά εδάφη. «Οι Αφρικανοί μετανάστες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος όσων περνάνε στη Λέσβο, είναι αν μη τι άλλο εύκολα διακριτοί. Και φυσικά μεγάλες ομάδες από κεντροαφρικανικά κράτη δεν φτάνουν στη Λέσβο οδοιπορώντας, παρά μόνο οργανωμένα από κυκλώματα που τους παραλαμβάνουν από τις χώρες προέλευσής τους και τους οδηγούν μέχρι τη Λέσβο», είπε στο «Π» ανώτερο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα.
 
«Επέλαση» κυκλωμάτων 
Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι πλέον ως μετανάστες στα νησιά περνά ένας σημαντικός αριθμός Λατινοαμερικανών από τη Νότια Αμερική και από νησιά της Καραϊβικής. «Είναι αδιανόητο», έλεγε η ίδια πηγή, «να πιστέψει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στην Τουρκία από μόνοι τους, χωρίς δηλαδή τη διαμεσολάβηση οργανωμένου παγκόσμια κυκλώματος δουλεμπόρων».
Στη Σάμο οι 52 όλοι κι όλοι μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν στο νησί τον Δεκέμβριο είναι 14 από το Αφγανιστάν, 14 από το Μπαγκλαντές, οκτώ Πακιστανοί, πέντε Σύροι και πέντε Ιρακινοί, τρεις από τη Δομινικανή Δημοκρατία, δύο Ιρανοί και ένας Αλγερινός. Όλοι δηλαδή Ασιάτες, τρεις Λατινοαμερικάνοι και μόλις ένας Αφρικανός.
 
Στη Χίο, οι 419 που πέρασαν μέσα στον Δεκέμβριο προέρχονται: 124 από τη Συρία, 90 από την Αλγερία, 62 από το Αφγανιστάν, 36 από το Ιράκ, 28 από το Μαρόκο, 26 δηλώνουν Παλαιστίνιοι, 14 από το Κουβέιτ, 12 από το Ιράν, εννέα από τον Λίβανο, επτά από τη Νιγηρία, τρεις από την Αίγυπτο και το Καμερούν, δύο από το Μπαγκλαντές και από ένας από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και τη Σομαλία. Δηλαδή στη Χίο πέρασαν 285 άτομα από χώρες της Ασίας, με τους συμπεριλαμβανόμενους Σύρους να φτάνουν τους 124, και από χώρες της Αφρικής 134 άτομα.
 
Στη Λέσβο, οι 788 που πέρασαν κατάγονται: Από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 131. Από την Αλγερία 110. Από το Αφγανιστάν 103. Από το Ιράκ 52. Από τη Συρία μόλις 35. Από την Ερυθραία 30. Από το Καμερούν 28. Από το Μαρόκο 25. Από το Μάλι 19. Από 18 από το Κονγκό και τη Σιέρα Λεόνε. Από την Τυνησία 14. Από 13 από το Πακιστάν, το Ιράν και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Παλαιστίνιοι δηλώνουν οι 15. Από την Τυνησία 14.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15