search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Κυπριακό: Ο Τσίπρας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

09.01.2017 05:15
Κυπριακό: Ο Τσίπρας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς - Media

 

Ημέρα ενημέρωσης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από τον πρωθυπουργό η σημερινή, με την κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.  Στις διαδοχικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, επίσης τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς). Ο πρωθυπουργός τους παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες αφορούν στο ζήτημα των εγγυήσεων και το ζήτημα της ασφάλειας. Η ελληνική πλευρά ζητεί κατάργηση των εγγυήσεων και να υπάρχει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες. Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γ.γ.  της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα  για τις εξελίξεις στο Κυπριακο.

Ευρύτερα, ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετέχει στη διάσκεψη εφόσον υπάρξουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό. Επισημαίνουν ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε κοινή γραμμή (σ.σ. Τσίπρας και Αναστασιάδης έχουν διαρκείς επικοινωνίες όλες αυτές τις ημέρες) και έχουν επιδείξει ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας. Ελλάδα και Κύπρος περιμένουν από την Τουρκία να δείξει κι εκείνη την ισχυρή βούλησή της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ως προς το τι θα επακολουθήσει εάν αποτύχει η διάσκεψη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι έχει συμφωνηθεί από όλα τα μέρη, πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών («open ended»), δηλαδή: παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

Η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη, όπως και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ίδιες πηγές να τονίζουν πως σε κάποια στιγμή της διαδικασίας του Κυπριακού, όταν θα διασφαλίζεται συμφωνία, και η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας (και με τα 15 μέλη του) θα παίξουν ρόλο, διότι το απαιτούν οι διαδικασίες.

Επισημαίνεται επιπλέον -προς απόκρουση σχετικών αιτιάσεων της τουρκικής πλευράς- ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μετέχει στη διάσκεψη με την διπλή ιδιότητά του, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12.00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 2 μ.μ.), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 5 μ.μ.), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 7.30 μ.μ.) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 8.30 μ.μ.)

 

Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση οι δύο αρχηγοί, συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στην Γενεύη. Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν πριν αρχίσει η συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή. Λίγη ώρα μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση από τα γραφεία του κόμματος:

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.
 
Η δική μας θέση είναι γνωστή.
 
Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.  Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις. 
 
Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση.  Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. 
 
Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής  χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
 
Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.   
 
Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια.  Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας.  43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

 

Συνάντηση Τσίπρα με Γεννηματά 

«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό»

Τσίπρας με Κουτσούμπα: «Δεν θα κλείσει το Κυπριακό στη Γενέυη»
«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».
 
Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά “χιόνια” και “θύελλες” που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Έχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα …». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».
 
«Σύμφωνοι», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση. «Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας». «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
 
«Λύση σημαίνει ένα, όχι δύο κράτη»
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων».
 
«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης».
 
«Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από τον λαό της Ελλάδας και από τον λαό της Κύπρου», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 
Τσίπρας με Θεοδωράκη – Συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων βλέπει ο πρωθυπουργός

«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, παρουσία τηλεοπτικής κάμερας. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Επί της ουσίας των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε εισαγωγικά, ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.

«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…».

Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού».

«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Τον κ. Θεοδωράκη συνοδεύουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο πρέσβης ετ Γιώργος Κακλίκης, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων, η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων, Οντίν Λιναρδάτου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γκουτέρες για το Κυπριακό 

Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας.Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σαράντα λεπτά, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ  να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα. Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη ή όχι, η ίδια πηγή απάντησε ως εξής: «Θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

Ο Γιούνκερ επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ για το Κυπριακό
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος τύπου του Προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στη Γενεύη για τις διαπραγματεύσεις θα είναι ο Πρόεδρος της Κομισσιον.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50