search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:57
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Υπάρχει μομέντουμ για συμφωνία

07.02.2017 12:04
Τζανακόπουλος: Υπάρχει μομέντουμ για συμφωνία  - Media

 

Στα ζητήματα της ανοιχτής ακόμη αξιολόγησης αλλά και στην υπόθεση του πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ειδικά ως προς το δεύτερο ο υπουργός Επικρατείας ήταν ιδιαίτερα οξύς και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της ΝΔ καταγγέλλοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιβάλλει λογοκρισία ώστε να μην προβάλλονται δηλώσεις και ειδήσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες για απόκρυψη του πόθεν έσχες της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη.

Ως αποκορύφωμα αυτής της τακτικής εκβιασμού – η οποία όπως είπε «δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό στον οποίο ομνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» –

 ανέφερε την απόφαση του Γιώργου Κουμουτσάκου να μην παραστεί σε εκπομπή της ΕΡΤ στην οποία την πρόσκληση αρχικώς είχε αποδεχθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να απαντήσει σε τέσσερα συγκεκριμένα ερωτήματα έτσι ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις:

  • Γιατί δεν έχει καταθέσει μέχρι σήμερα το πόθεν έσχες της συζύγου του
  • Πόσο κόστισε το ακίνητο στο Παρίσι
  • Από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του
  • Αν είναι αλήθεια ότι η σύζυγός του έχει ή είχε κοινή εταιρεία με τον Σταύρο Παπασταύρου που κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή

Όπως υπογράμμισε, δεν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα του αρχηγού της ΝΔ αλλά είναι υπόχρεος για τη δημοσιοποίησή τους καθώς είναι δημόσιο πρόσωπο, βουλευτής και πρώην υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα το βιογραφικό του είναι πολύ επιβαρυμένο – ανέφερε επίσης τις υποθέσεις Siemens και Κήρυκα Χανίων.

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη τον οποίο κατηγόρησε για ασυναρτησία και πολιτικό μίσος εξ αφρομής των δηλώσεων ότι δε θέλει εκλογές αλλά να πέσει ο Τσίπρας: «ο κ. Γεωργιάδης έχει επιδοθεί σε ακατάσχετη χυδαιολογία, η οποία δεν τιμά τον ίδιο, και συμπαρασύρει σε αυτή του την πτώση την παράταξη της ΝΔ» σημείωσε.

Αξιολόγηση: Επίκεινται πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση των διαφορών

Σε ό, τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

–Απαντώντας σε ερωτήματα για τεμαχισμό της συμφωνίας, επέμεινε στη λογική της συνολικής συμφωνίας που θα οδηγεί στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο και η οποία περιλαμβάνει α)τα ανοιχτά ζητήματα της β αξιολόγησης που αφορούν στο τρέχον πρόγραμμα, β)τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και γ) τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Τεμαχισμός της αξιολόγησης δε νοείται» σημείωσε, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε ό,τι είναι  κοινωνικά βιώσιμο και οδηγεί σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

–Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί σε παράλογες απαιτήσεις και επικαλέστηκε και τις διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του ύστερα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Συμβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ το κάλεσε να μην κωλυσιεργεί άσκοπα.

–Στον απόηχο φημολογιών για πρωτοβουλίες Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ, κλπ μίλησε για επικείμενες πρωτοβουλίες «από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές με κεντρικό ρόλο της κυβέρνησης ώστε να κλείσει η αξιολόγηση με κοινωνικά βιώσιμο τρόπο». Αναμένουμε, είπε, τις επόμενες μέρες τόσο σε τεχνικό πολιτικό επίπεδο να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πρωτοβουλιών, αλλά καταγράφεται διάθεση για συγκλίσεις που να καλύπτουν όλα τα μέρη. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μομέντουμε για συμφωνία.

–Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις συζητά μέτρα όπως τη μείωση του αφορολόγητου μετά το 2018, τόνισε πως «δεν έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση με συνολική λύση των εκκρεμών ζητημάτων» και συμπλήρωσε πως όταν κι εφόσον υπάρξουν επίσημες προτάσεις η κυβέρνηση θα σκεφτεί ποιες είναι οι πιθανές λύσεις. Ειδικότερα σημείωσε τους όρους υπό τους οποίους συζητά η κυβέρνηση, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα» ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχωρήσεων εφόσον κριθεί ότι η συνολική πρόταση είναι κοινωνικά βιώσιμη: «Ωστόσο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε όποια πρόταση κοινωνικά βιώσιμη που δε θα περιλαμβάνει παράλογες απαιτήσεις και θα οδηγεί στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

— Στην επενδυτική τράπεζα Rothschild ανατίθεται ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι, στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έστειλε επιστολή προς το Δ.Σ του ΟΔΔΗΧ, με την οποία ζητούσε την άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, για την προετοιμασία της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Στις 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΟΔΔΗΧ , με επιστολή του όρισε την επενδυτική τράπεζα Rothschild, και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50