search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:31
MENU CLOSE

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

22.08.2011 09:52
Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις αλλαγές στα ΑΕΙ - Media

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός θα κάνει την Τρίτη παρέμβαση στην Βουλή που θα συγκληθεί για να συζητήσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός θα κάνει την Τρίτη παρέμβαση στην Βουλή που θα συγκληθεί για να συζητήσει το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση αναβλήθηκε για την Τρίτη, καθώς σημειώνονται αλλαγές που αναβαθμίζουν τον ρόλο των πανεπιστημιακών στο διοικητικό κομμάτι.

Στόχος της συζήτησης είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, ενώ η υπουργός Παιδείας φαίνεται να αποδέχεται ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών, προκειμένου και η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ειδικότερα, οι αλλαγές αφορούν στη σύνθεση του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων. Αρχικά προβλεπόταν η συμμετοχή επτά πανεπιστημιακών, επτά εξωτερικών μελών και ενός εκπροσώπου των φοιτητών, αλλά βάσει του κειμένου που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να έχουν τελικά οκτώ εκπροσώπους.

Τα μέλη των Πανεπιστημίων θα προέρχονται από το ΔΕΠ, ακόμη και τη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, ενώ δίδονται αυξημένες αρμοδιότητες στη σύγκλητο, που θα αποφασίζει και για τα προγράμματα σπουδών.

Παράλληλα, η Σύγκλητος θα αναλάβει να διαμορφώνει τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εισάγονται σε τμήματα και όχι σε σχολές, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο προπαρασκευαστικού έτους. Επιπλέον, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί και στο ζήτημα της εξομοίωσης των πτυχίων των πολυτεχνείων με master.

Εν τω μεταξύ, στην ακαδημαϊκή κοινότητα σημειώνονται αντιδράσεις, καθώς συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο πραγματοποιούν φοιτητές ενώ οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων. Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους, έχουν έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα, ενώ σε έκτακτη συνεδρίαση προχωρούν και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.

Η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε ήδη τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:29