search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:17
MENU CLOSE

Αναμένει στο ακουστικό της η κυβέρνηση για να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση – Χαμηλοί τόνοι στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

13.02.2017 10:08
Οι απαιτήσεις ΔΝΤ για το 2019 απομακρύνουν την τεχνική συμφωνία στη Μάλτα-Κάναμε πρόοδο, λέει ο Ντάισελμπλουμ - Media

Κλίμα αναμονής ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, επικρατεί στην κυβέρνηση όπως φάνηκε και το Σαββατοκύριακο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα ότι δεν υπάρχει συζήτηση αν ΔΝΤ και Σόιμπλε δεν αναθεωρήσουν ως προς τις παράλογες απαιτήσεις τους. 

Οι συζητήσεις που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών απέβησαν άκαρπες καθώς στο τραπέζι φαίνεται να παραμένει η προληπτική νομοθέτηση μέτρων, έστω χαμηλότερου ύψους (3,6 δισ.) αλλά χωρίς αντιστάθμισμα που να κάνει τη συμφωνία πολιτικά διαχειρίσιμη για την ελληνική κυβέρνηση.

Το κλίμα «προόδου» που δόθηκε από την πλευρά των θεσμών, κατά τα επιτελεικά κυβερνητικά στελέχη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κι εκτιμάται ότι εκπέμφθηκε υπό το σκεπτικό ότι οι δανειστές θα εμφανιστούν ενιαίοι με το βάρος των καθυστερήσεων να πέφτει στην Αθήνα.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός χρέωσε στο ΔΝΤ ως επί το πλείστον την τακτική επίρριψης ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην Αθήνα, λέγοντας ότι:

«επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στην αδιαλλαξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την απομείωση του χρέους, προσπαθούν να εφεύρουν διαρκώς νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα. Παράλογες, φανταστικές, εξωπραγματικές, δεν έχει σημασία. Αρκεί να είναι η Ελλάδα αυτή η οποία θα χρεώνεται την κωλυσιεργία και εν τέλει την προδιαγεγραμμένη -κατά την άποψή μου, την άποψή μου λέω- απόφαση του Ταμείου να μη χρηματοδοτήσει το 3ο ελληνικό πρόγραμμα».

Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πώς οι συνομιλητές της κυβέρνησης στο στρατόπεδο των δανειστών, δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η Ελλάδα καθυστερεί (άποψη την οποία χρέωσε μόνο στη ΝΔ) και αναγνωρίζουν τη δυσκολία που υπάρχει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι πλέον είναι δύσκολο να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου.

Αμηχανία για το θολό σκηνικό της διαπραγμάτευσης, ΠΑΣΟΚ και διεθνείς πολιτικές ανακατατάξεις στο επίκεντρο της ΚΕ

Με βάση το δεδομένο κλίμα αναμονής και ελλείψει συγκεκριμένης και οριστικής πρότασης στο τραπέζι η Κεντρική Επιτροπή (η οποία συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών) οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά, ενώ ελάχιστοι ήταν οι υπουργοί και βουλευτές που θέλησαν να μιλήσουν. Με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Παιδείας ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την στρατηγική της στη διαπραγμάτευση, όσο και στα θέματα των πολιτικών συμμαχιών («έστω κι αν ‘’βρωμάει’’ το ΠΑΣΟΚ είναι ο συγγενέστερος σύμμαχός μας»).

Μάλιστα, άφησε και προσωπική αιχμή για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για Διακομματική Επιτροπή για τα ΜΜΕ (για τον ΔΟΛ) με το αιτιολογικό ότι υπάρχει αμετάκλητη απόφαση μονομελούς δικαστηρίου. «Ποιος την είπε αυτή τη μπαρούφα;» διερωτήθηκε, όταν ήταν γνωστό πως αυτή ήταν η απάντηση που είχε δώσει την προηγούμενη από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα περί της ανάγκης ανοιγμάτων στο ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε ο Νίκος Φίλης η απάντηση δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος χαρακτήρισε άστοχη και άκαιρη αυτή τη συζήτηση στην παρούσα φάση, εφόσον δεν έχει ερείσματα στην πραγματικότητα, τη στιγμή που όπως είπε το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας η οποία παίρνει αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη δεξιά και δείχνει σημάδια αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου.

Πάντως, η στάση του Νίκου Φίλη, φάνηκε να εκλαμβάνεται περισσότερο ως ένα προσωπικό «ξέσπασμα» εξαιτίας της απομάκρυνσής του από το κυβερνητικό σχήμα κατά τον προ τριμήνου ανασχηματισμό, παρά μια ένδειξη οργανωμένης «ανταρσίας» στο εσωτερικό του κόμματος.

Από κει και πέρα, υπήρξε προβληματισμός για τη στρατηγική πέραν της διαπραγμάτευσης, εντός του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, μετά το Brexitκαι την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ενδεχομένως και σε μια προσπάθεια υπέρβασης των επώδυνων πτυχών που θα επιφέρει  τυχόν κλείσιμο της συμφωνίας για την αξιολόγηση και το υπόλοιπο πακέτο (πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:12