search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:31
MENU CLOSE

Ένα «στοίχημα» που κερδίζεται…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1956
16-02-2017
18.02.2017 04:00
Ένα «στοίχημα» που κερδίζεται... - Media
 
Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις θεατρικές προσπάθειες που γίνονται στις γειτονιές της Αθήνας, μακριά από το κέντρο, από σημαντικές ομάδες της τέχνης. Μια τέτοια ομάδα στεγάζεται σ’ έναν γουστόζικο χώρο, πίσω από τον σταθμό του μετρό «Άγιος Ιωάννης», εδώ στη γειτονιά μας.
 
Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚ’ΑΣΜΑ παρουσιάζει στο θέατρο Radar το θεατρικό έργο της Χρύσας Αποστολάτου «Το στοίχημα» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00. Πρόκειται για μία ιδιότυπη συνομιλία ενός συγγραφέα υπό ψυχιατρική παρακολούθηση με τους ήρωες – πρότυπά του. Ο συγγραφέας φαντασιώνεται μία συνάντηση με τους αγαπημένους του ήρωες – πρότυπα: τον Δον Κιχώτη, τη Μήδεια, το δίδυμο Ρωμαίος – Ιουλιέτα και τον Δόκτορα Φάουστ. 
 
Μας λέει η Χρύσα Αποστολάτου: «Σε μυστηριακή ατμόσφαιρα, οι ήρωες ξεκινούν μαζί του μια ζωηρή συζήτηση για ανθρώπινα και μεταφυσικά θέματα, με αφορμή τις κάρτες ταρό. Οι αντιθέσεις, οι εντάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οδηγούν τον Συγγραφέα σε μια μεγάλη πρόκληση. Να κατασκευάσει έναν καινούργιο μύθο, εμπλέκοντας όλους αυτούς τους χαρακτήρες σε μια νέα ιστορία, σε ένα δεύτερο πιθανό σενάριο ζωής. Η σκέψη του ζωντανεύει κινηματογραφικά σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο – παρόν ή πιθανό μέλλον –, με τη βοήθεια ενός μουσικού (τσελίστα), που τον χρησιμοποιεί σαν εργαλείο έμπνευσης». 
 
Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚ’ΑΣΜΑ δημιουργήθηκε το 1989 από δύο καλλιτέχνες που είχαν μακρόχρονη συνεργασία: τη Χρύσα Αποστολάτου, μουσικό και σκηνοθέτρια, και τον Κωστή Παπαδόπουλο, εικαστικό – σκηνογράφο. Οι δημιουργίες τους έχουν πάντα μια ασυνήθιστη δομή και αξιοποιούν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις, υπογράφοντας έτσι ένα προσωπικό και ιδιότυπο ύφος. Οι τέχνες – η μουσική, τα εικαστικά, το σενάριο – έρχονται να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν η μία την άλλη, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονο μουσικό θέατρο». 
 
Το ΕΙΚ’ΑΣΜΑ ήταν από τις πρώτες θεατρικές ομάδες που παρουσίασαν πολυθεάματα site specific, όπως η σύγχρονη όπερα «Ο Λόγος» σ’ ένα τούνελ – 1989 (μουσικοθεατρική σύνθεση βασισμένη στις αντηχήσεις του τούνελ) ή το κινούμενο θεατρικό «Ταξίδι» στην «Ασκητική» του Καζαντζάκη – 1990 (περιπατητικό θέαμα κατά μήκος ενός πάρκου). Σύγχρονο μουσικό θέατρο, όπως o«Βασιλιάς ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΡΜΠΑΣ» – 1992 και η εξερεύνηση με οδηγό τον Μάρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις του Καλβίνο ([email protected]) – 2001. Πειραματικό θέατρο, όπως η μαύρη κωμωδία «Υπόθεση Κάφκα» – 2008.
 
Κείμενο – σκηνοθεσία – μουσική: Χρύσα Αποστολάτου. Σκηνικά – κοστούμια – βίντεο: Κωστής Παπαδόπουλος. Kίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου.
 
Παίζουν οι ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται: Γιαν. Θωμάς, Στ. Παργινός, Α. Μαριανός, Άννα Λούνα Λούβαρη, Δημ. Κακαβούλας, Νικ. Αναστασόπουλος, Σύνθια Μπαγιώκου εναλλάξ με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.
 
Το θέατρο Radar βρίσκεται 20 μέτρα από τον σταθμό μετρό «Άγιος Ιωάννης», Πυθέου 93, πλατεία Αγίου Ιωάννη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ώς τις 28 Φεβρουαρίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50