search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Οι δυο αδερφές από την Πράγα

25.08.2011 01:29
Οι δυο αδερφές από την Πράγα  - Media

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γάλλος κριτικός λογοτεχνίας Ζερόμ Γκαρσέν, ο οποίος παράλληλα γράφει μυθιστορήματα και δοκίμια. Σε αυτό το μυθι­στόρημα, ο συγγραφέας φιλοτεχνεί τον λογοτεχνικό μικρόκοσμο του Παρισιού. Είτε στην Πράγα, είτε στην Αθήνα, είτε στο Παρίσι ή αλλού, η συγγραφική και ευρύτερα καλλιτεχνική φιλοδοξία συνιστά αξι­οθέατο! Ένα ψυχολογικό, βέβαια, αξιοθέατο όπου το μεγαλείο συνυπάρχει με τα ταπεινότερα των αισθημάτων.

Ζερόμ Γκαρσέν
Μετάφραση
: Ρένη Παπαδάκη
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 170

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γάλλος κριτικός λογοτεχνίας Ζερόμ Γκαρσέν, ο οποίος παράλληλα γράφει μυθιστορήματα και δοκίμια. Σε αυτό το μυθι­στόρημα, ο συγγραφέας φιλοτεχνεί τον λογοτεχνικό μικρόκοσμο του Παρισιού. Είτε στην Πράγα, είτε στην Αθήνα, είτε στο Παρίσι ή αλλού, η συγγραφική και ευρύτερα καλλιτεχνική φιλοδοξία συνιστά αξι­οθέατο! Ένα ψυχολογικό, βέβαια, αξιοθέατο όπου το μεγαλείο συνυπάρχει με τα ταπεινότερα των αισθημάτων. Αυτός και μόνο είναι ένας επαρκής λόγος να έλκουν αυτού του είδους οι φιλοδοξίες το ενδια­φέρον ως αξιοπρόσεκτες ανθρώπινες καταστάσεις. Δυο δραστήριες όσο και τρομερές Τσεχοσλοβάκες αδελφές, που έχουν τον αέρα της κουλτούρας της Πράγας, αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα πρακτορείο συγγραφέων. Ως εδώ, όλα μοιάζουν να είναι φυσι­ολογικά, μια και ο λογοτεχνικός χώρος δεν είναι ο μόνος που στεγάζει αβυσσαλέες φιλοδοξίες, εγείρει συνωμοσίες και συνταράσσεται από ανταγωνι­σμούς. Οι δύο αδελφές από την Πράγα ξεχωρίζουν το θύμα τους, εν προκειμένω έναν άγνωστο – όπως συνηθίζουμε να λέμε με δηλητηριώδη διάθεση στην εν Αθήναις πραγματικότητα – συγγραφέα, προκειμένου να τον γεμίσουν με όνειρα, κοινώς να του φουσκώσουν τα μυαλά. Η επιτυχία, ωστόσο, δεν αποτελεί αξιόμεμπτη φιλοδοξία· αν αυτή εδράζεται όμως σε λάθος βάσεις, τα πράγματα αλλάζουν, μια και κάθε λογοτεχνική δάφνη μοιάζει να κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι αρμόζει. Έτσι ο φιλόδοξος συγγραφέας, που ως εκείνη τη στιγμή καταγίνεται με μια διασκευή, παρασυρμένος από τις αδελφές, θέτει ολόκληρη τη ζωή του υπό αίρεση, προκειμέ­νου να επενδύσει στις υπό συζήτηση λογοτεχνικές του αρετές.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:36