search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:29
MENU CLOSE

Ω, τι κόσμος, μπαμπά…

28.04.2017 03:00
tsak-7.jpg
Μετ’ εμποδίων ο δρόμος προς το… εξιτήριο από τα μνημόνια
 
Εξιτήριο στην… ασθενή και πολυτραυματία Ελλάδα υποσχέθηκε την Τρίτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα ολοκληρώσει τη θεραπευτική αγωγή του μνημονίου με τα μέτρα που θα έλθουν στη Βουλή στα μέσα Μαΐου, αλλά και ότι θα λάβει την ενισχυτική θεραπεία της διευθέτησης του χρέους αν υποθέσουμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα προσφέρουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ήπιας αναδιάρθρωσης.
 
Ταυτοχρόνως βέβαια ο πρωθυπουργός φρόντισε να διαμορφώσει τη βάση ενός εκλογικού διλήμματος, το οποίο κάποια στιγμή θα εκφέρει περίπου ως εξής: «Ή μαζί μου για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια ή με τον Μητσοτάκη, ο οποίος θα εφαρμόζει μνημόνιο ακόμη και αν δεν έχουμε» .
Καμιά βεβαιότητα όμως δεν υφίσταται για το αν η διαδικασία μέχρι το εξιτήριο θα είναι πολιτικά ανέφελη. Τόσο για ενδογενείς όσο και για εξωγενείς λόγους.
 
Στόχοι και τρικλοποδιές
Στο εσωτερικό αναμένεται σε λίγες μέρες να ψηφιστεί ένα τεράστιο πακέτο μέτρων, το οποίο, εφαρμοζόμενο από το 2019 και το 2020, ακόμη μια φορά θα πλήξει χαμηλά εισοδήματα, κυρίως συνταξιούχων, αλλά και εργαζομένων με απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ. Το βασικό ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα θα είναι όντως τελευταία ή αν στην πορεία θα χρειαστεί είτε να ληφθούν νέα πριν από το 2019 είτε η εφαρμογή μέρους των ήδη ψηφισμένων να μετακινηθεί προς το 2018. Για να συμβεί αυτό, δύο είναι οι προϋποθέσεις.
♦ Η πρώτη, να πέσει η κυβέρνηση έξω από τους στόχους των επόμενων ετών και κυρίως του 2018, αν υποτεθεί ότι σοβαρό μέρος των εσόδων που διαμόρφωσαν το πρωτογενές πλεόνασμα – μαμούθ δεν είναι διατηρήσιμο.
♦ Η δεύτερη, κάποιοι εκ των δανειστών (λέγε με ΔΝΤ), ελέγχοντας τον μηχανισμό παρακολούθησης και πρόβλεψης των δημοσιονομικών μεγεθών, να κρίνουν – και να επιβάλουν την πρόβλεψη – ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και, κατά συνέπεια, να ζητήσουν μέτρα και για το 2018.
 
Στην περίπτωση αυτήν το πιθανότερο σενάριο θα είναι μια πολιτική κρίση που θα οδηγήσει σε κάλπες.
Μια ακόμη παράμετρος που θα μπορούσε να διαταράξει την πορεία προς το… εξιτήριο είναι η πιθανότητα να υπονομευτεί – είτε από την πορεία της οικονομίας είτε από τρικλοποδιές ΔΝΤ και άλλων ευγενών κυρίων – η πορεία εξόδου στις αγορές.
 
Διεθνής αστάθεια
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό – κυρίως ευρωπαϊκό – περιβάλλον, οι πολιτικές αναταράξεις είναι επίσης πιθανές.
Η σπουδή του Τσίπρα να στηρίξει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών εξηγείται όχι μόνο από την αυτονόητη ιδεολογική και πολιτική αντίθεσή του προς την προοπτική μιας ακροδεξιάς προεδρίας στη φίλη Γαλλία, αλλά και από την προσδοκία ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ θα ακολουθήσει την πολιτική υπεράσπισης της Ελλάδας – έστω και χωρίς να εξαγριώνει τη Γερμανία -, την οποία είχε ακολουθήσει ο πολιτικός του μέντορας.
 
Το δόγμα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» εκτιμάται ότι θα πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, διότι οι κίνδυνοι που απειλούν την πολιτική ομαλότητα στην Ευρώπη – με ενδεχόμενη σοβαρή αντανάκλαση στην Ελλάδα – δεν είναι λίγοι. Έχουμε εκτενώς αναφερθεί σε αυτούς, επομένως θα τους δούμε επιγραμματικά και μόνον:
♦ Η διαδικασία του Brexit, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή, αλλά και αλλαγή προσανατολισμού της Ε.Ε. σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κοινή διπλωματία και άμυνα.
♦ Η σοβούσα κρίση στην Ιταλία, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σχετικά σύντομα σε εκλογές με άγνωστο αποτέλεσμα και ισχυρή πιθανότητα για σοβαρές περιπλοκές.
♦ Η διαδικασία εφαρμογής των δύο ή περισσότερων ταχυτήτων στην Ε.Ε., η οποία αναμένεται να παγιώσει την υποβάθμιση της ελληνικής θέσης στο ευρωσύστημα, ανεξαρτήτως της ύπαρξης μνημονίων ή της εξόδου από αυτά.
♦ Η εκκρεμότητα περί της γερμανικής αντίληψης για την Ευρώπη, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.
♦Η αναθεωρητική διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά ζητημάτων της στενής και ευρύτερης περιοχής μας, καθώς η αστάθεια αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης περιόδου.
♦ Η παροξυσμική ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία, παρά τις προσδοκίες των αφελών (;), διατηρείται πλήρως και μετά τη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα και επαυξάνει την παραδοσιακή απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
♦ Η εξέλιξη άλλων περιφερειακών σχεδιασμών που έχουν στο επίκεντρό τους την Τουρκία, το Κουρδικό, τη Συρία, το Ιράν κ.λπ., καθώς από τη στάση κάποιων ισχυρών δυνάμεων, όπως π.χ. του Ισραήλ, θα εξαρτηθεί και η πορεία σοβαρότατων θεμάτων που αφορούν ευθέως την Ελλάδα.
 
Στα όρια της αντοχής
Προφανώς ο δρόμος της εξόδου από την κρίση δεν αφορά μόνο τη δυνατότητα – ή μη – εξόδου από τα μνημόνια, όσο κι αν είναι ειλικρινής η επιθυμία των πολιτικών μας ηγεσιών να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο… εξιτήριο.
Επιπλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πολυτραυματίας Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιδείξει περαιτέρω αντοχή και ανοχή στη βαριά «θεραπεία» που της έχει επιβληθεί σαν να πρόκειται για πειραματόζωο. Συνεπώς τίποτε – προς το παρόν -δεν δικαιολογεί μια ασυγκράτητη αισιοδοξία. Έχουμε πολλούς κάβους ακόμη μπροστά μας…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:28