search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:58
MENU CLOSE

Σκληρή κόντρα για τροπολογία στη Βουλή – Την Παρασκευή η ονομαστική

27.04.2017 17:32
Βουλή: Στις 3 Ιουλίου η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία  - Media
 
Σφοδρή αντιπαράθεση και σκληρά λεκτικά «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής έφερε η αποδοχή εκ μέρους της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου τροπολογία, που την υπογράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης, και η οποία απαλλάσσει από πρόστιμα για λαθρεμπορία τις πρώην εταιρείες του Δημοσίου που πέρασαν στα χέρια ιδιωτών.

Η συζήτηση πάντως του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και με την ένταση εντός της Ολομέλειας να χτυπάει «κόκκινο» την ώρα που το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε το… πέρας των τοποθετήσεων. Τελικά μετά από διακοπή της συνεδρίασης, περίπου για μισή ώρα, κατατέθηκε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαραταξης και της ΝΔ ενώ η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Δημήτρης Κρεμαστινός ανακοίνωσε ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής. Σε εκείνο το σημείο από το στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκίνησε νέος γύρος διαμαρτυριών επί της διαδικασίας ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε στην καταγγελία ότι από την Γραμματεία της Βουλής του έκλεισαν το μικρόφωνο.

Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα σε έντονο ύφος σημείωσε: «Πού νομίζετε ότι νομοθετείτε, στην Μποτσουάνα; Τι είναι αυτά τα χάλια; Ποιοι κρύβονται εδώ; Να μας πείτε τι ποσό αφορά». Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο βουλευτής Β. Κεγκέρογλου υποστήριξε πως πρόκειται για «τροπολογία της αθλιότητας και της μεγάλης κομπίνας που επανέρχεται».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος ανέφερε πως «δεν είναι αθώα η τροπολογία», ζητώντας την απόσυρση της και προειδοποίησε πως το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα για την διεξαγωγή ονομαστικής τροπολογίας. Από την πλευρά του ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης καλώντας την κυβέρνηση κάλεσε την κυβέρνηση «να την φέρει αν θέλει ως υπουργική και να μας εξηγήσει ποιους αφορά και σε τι βαθμό». 
 
Αντικρούοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους. δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την τροπολογία. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης, ο οποίος κατέθεσε την τροπολογία, έκανε λόγο για «τερατολογίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».
 
Όπως υποστήριξε «η ρύθμιση επιχειρεί να δώσει λύση σε νέους επενδυτές απέναντι σε ευθύνες που δεν έχουν οι ίδιοι αλλά οι προηγούμενοι», και απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης σημείωσε πως «οι υπεύθυνοι δεν απαλλάσσονται των ποινικών ευθυνών τους».
 
Παπαδημητρίου: Αποδεκτή η τροπολογία 
Δεκτή, εν μέσω αντιδράσεων, έγινε τελικά από τον αρμόδιο υπουργό Δ. Παπαδημητρίου η επίμαχη τροπολογία που έβαλε «φωτιά στα τόπια» στην Ολομέλεια. «Πολλά ακούστηκαν ότι είναι φωτογράφηση κάποιων και υπάρχει διαφθορά, δεν γνωρίζω τίποτα, ούτε υποψιάζομαι. Άκουσα προσεκτικά την τοποθέτηση του κ. Δημητριάδη και διάβασα την αιτιολογική έκθεση και βασιζόμενος σε αυτά αποδέχομαι» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ενώ ακούγονταν αποδοκιμασίες από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. 
 
Τι αναφέρει η τροπολογία
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνεται ότι «η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνους που αναλαμβάνουν. Χωρίς την ύπαρξη ανάλογης διάταξης, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα διατρέχει κίνδυνο καταλογισμού ποινών και πληρωμής χρηματικών ποσών ανυπολόγιστου ύψους για αδικήματα που έχουν διαπράξει άλλα πρόσωπα».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:58