search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:10
MENU CLOSE

Ανάλυση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1970
25-5-2017
25.05.2017 03:00
manchester_2.jpg

 

Στην παρούσα φάση αυτό που προβληματίζει σοβαρά τις βρετανικές αρχές είναι η συμμετοχή ή όχι και άλλων ατόμων στη βομβιστική επί­θεση αυτοκτονίας του Μάντσεστερ. Είναι προφανές ότι, αν αποκαλυφθεί πως ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι είχε συνεργούς, τότε αυξάνο­νται σημαντικά οι πιθανότητες διεξαγωγής και άλλων τρομοκρατικών ενεργειών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ε­πιχειρησιακός σχεδιασμός της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ Αρίνα απαιτούσε ι­διαίτερες ικανότητες, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής της βόμβας όσο και κατά τη διάρκεια σχεδίασης και επιλογής του χώρου και του χρόνου πυροδότησης του εκρηκτικού μηχανι­σμού.

Ο δράστης ή κάποιο άλλο άτομο, που σχεδία- σε την επίθεση, επέλεξε την προσέγγιση στο φουαγιέ του Μάντσεστερ Αρίνα τη στιγμή που οι θεατές άρχισαν να αποχωρούν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Σαλμάν Αμπέ­ντι αφενός κατάφερε να αποφύγει την προσοχή της βρετανικής αστυνομίας, η οποία, όπως αποδείχθηκε, «χαλάρωσε» ή αδυνατούσε να ελέγξει τον χώρο, καθώς αρκετοί γονείς είχαν συγκεντρω­θεί για να παραλάβουν τους νεαρούς θεατές, αφετέρου δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες πυροδότησης του εκρηκτικού μη­χανισμού, καθότι αρκετά άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω του.

Από τα παραπάνω και εφόσον επιβεβαιώνο­νται οι πρώτες πληροφορίες των ΜΜΕ, συνά­γεται ότι οι βρετανικές αρχές δεν σχεδίασαν επαρκώς την προστασία των νεαρών κυρίως θεατών στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, με αποτέλεσμα να «επιτρέψουν» στον επίδοξο βομβιστή αυτοκτονίας να προσεγγίσει ανενό­χλητος και να διεξαγάγει την πολύνεκρη τρο­μοκρατική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 22 άτομα και τον τραυματισμό δε­κάδων ακόμη.

Επιπρόσθετα οι βρετα­νικές αρχές ασφάλειας δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες πληροφορίες στο αρχικό στάδιο προετοιμασίας της τρομοκρατικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια συλλογής των απαιτούμενων υλικών για την κατασκευή της βόμβας, προκειμένου να προληφθεί η τρομοκρατική επίθεση.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τονί­σουμε ότι η προστασία «μαλακών στόχων» (soft targets) είναι σχε­δόν αδύνατη, καθότι οι επίδοξοι βομβιστές αυτοκτονίας έχουν την «πολυτέλεια» επιλογής δεκάδων χι­λιάδων μη προστατευόμενων στό­χων.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι ο Σαλ­μάν Αμπέντι δεν έδρασε μό­νος – η ποιοτική επιχειρησια­κή σχεδίαση της τρομοκρα­τικής ενέργειας προς αυτή την εκτίμηση οδηγεί -, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο δράστης ανήκε σε τρομοκρατικό πυρήνα, μάλλον του Ισλαμικού Κράτους (ήδη ανέλαβε την ευθύνη), ο οποίος διαθέτει σημαντική επιχειρησιακή δυνατότητα. Σε αυτή την περίπτωση η σύλλη­ψη των υπόλοιπων μελών είναι υψίστης προτε­ραιότητας για τις βρετανικές αρχές ασφάλειας, προκειμένου να προληφθούν άλλες τρομο­κρατικές ενέργειες.

Ο συναγερμός του Κάμερον

Τέλος, να προσθέσουμε ότι στα τέλη Νοεμ­βρίου του 2015 ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσί­ασε στο βρετανικό κοινοβούλιο ένα κείμενο 24 σελίδων, σύμφωνα με το οποίο:

♦ Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφάλειας είχαν αποτρέψει τη διεξαγωγή περίπου επτά τρομοκρατικών ενεργειών κατά τη διάρκεια του 2015.

♦Οι επίδοξοι τρομοκράτες συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος ή είχαν εμπνευσθεί από την προπαγάνδα του.

♦ Η τρομοκρατική απειλή είχε αυξηθεί κατακόρυφα, επειδή το Ισλαμικό Κράτος είχε δημι­ουργήσει μια ειδική ομάδα, η οποία σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις που θα προκαλούσαν μαζικές ανθρώπινες απώλειες.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός πρωθυ­πουργός είχε τονίσει: «Περίπου 800 Βρετανοί πολίτες είχαν ταξιδέψει στη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης και εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος ή σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες (σή­μερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 850 Βρετανοί πολίτες μετέβησαν στη Συρία). Από αυτούς περίπου το 50% επέστρεψε στη Βρετα­νία, όπου οι αρχές πραγματοποίησαν 299 συλ­λήψεις. (…) Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη πολύ υψηλή. (…) Το Ισλαμικό Κράτος επέλεξε το Η­νωμένο Βασίλειο, μαζί με άλλες δυτικές χώρες, ως στόχο για τις επιθέσεις του…».

Λίγες ημέρες αργότερα (2 Δεκεμβρίου 2015) το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δι­εύρυνσης των βομβαρδισμών κατά του Ισλα­μικού Κράτους και στη Συρία (397 ψήφους υ­πέρ, έναντι 223 κατά). Την επόμενη μέρα βρε­τανικά μαχητικά αεροσκάφη Τοπταάο απογει­ώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ακρω­τηρίου της Κύπρου και πραγματοποίησαν τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:05