search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:17
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Τρεις προϋποθέσεις για λύση – «Κλειδί» οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

07.06.2017 11:07
Τζανακόπουλος: Τρεις προϋποθέσεις για λύση – «Κλειδί» οι προβλέψεις για την ανάπτυξη - Media

 

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, αυτές οι αρχές είναι οι εξής:

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

« Είναι χρέος ΕΕ, δανειστών & θεσμών, να πάρουν τώρα τις αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρ. κανονικότητας στη χώρα μας. Να παρθούν οι αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθερή & δυναμική ανάκαμψη της ελλ. οικονομίας & την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», ανέφερε στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Ειδικά, αναφορικά με το τελευταίο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αποτελεί του κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις των θεσμών και να γεφυρωθούν οι μεταξύ τους διαφορές. Επανερχόμενος σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα έχουν άμεση σχέση με το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η προβλεπόμενη ανάπτυξη τόσο λιγότερα τα μέσα ελάφρυνσης.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι όπως και στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου, έτσι και στο επικείμενο αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Τα μέτρα αυτά, είπε, είναι γνωστά, δηλαδή η επιμήκυνση των ωριμάσεων των ομολόγων, η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ. Αυτό που συζητάμε πρόσθεσε είναι περαιτέρω προσδιορισμός αυτών των μεσοπρόθεσμων μέτρων, με ενδεχομένως ένα βαθμό ποσοτικοποίησης του βαθμού χρήσης αυτών των εργαλείων που θα μπουν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος. Το θέμα είπε, λοιπόν είναι αν αυτός ο προσδιορισμός θα αρκεί για να έχουμε οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, λύση που να εγγυάται την ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στο Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα να οδηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, είτε επειδή εκ των πραγμάτων μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές, είτε επειδή οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα αφορούν ολόκληρη την ευρωζώνη, το ζήτημα έχει «ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα» επομένως πρέπει να απασχολήσει την ευρωζώνη στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ή αλλιώς, πρέπει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, να αναληφθεί η ευθύνη της επίλυσής του.

 

 

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:17