search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:49
MENU CLOSE

Προς το οικόπεδο 12 το «Piri Reis»;

26.09.2011 09:10
Προς το οικόπεδο 12 το «Piri Reis»; - Media

Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis». Από την πορεία που έχει χαράξει φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis». Από την πορεία που έχει χαράξει φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συνεχίσει την ίδια ρότα, το τουρκικό σκάφος θα περάσει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, από τα μεσάνυκτα της Κυριακής, ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας (όπου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις, ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του), το «Piri Reis» πήρε κατεύθυνση προς τα νότια ακολουθώντας πορεία ανάλογη των ακτών της Κύπρου.

Διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου και εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Δημοκρατίας.

Από νωρίς τη Δευτέρα, συνεχίζει από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 – 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.

Μέχρι στιγμής βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και η πλεύση του φαίνεται να καλύπτεται από τους κανόνες αβλαβούς πλεύσης.

Ωστόσο, όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι κατευθύνεται προς την πλατφόρμα και όπως φαίνεται στόχος είναι να πραγματοποιήσει διέλευση ακριβώς έξω από την ζώνη προστασίας των 5 ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Αν το «Piri Reis» συνεχίσει με την ίδια πορεία, αναμένεται να διέλθει από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το «οικόπεδο 12» νωρίς το βράδυ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:49