search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:59
MENU CLOSE

Το Facebook έθεσε σε κίνδυνο εργαζομένους του

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1973
22-06-2017
24.06.2017 03:00
sp2206fb.jpg
 
Πώς αποκαλύφθηκαν προσωπικά τους στοιχεία σε πιθανούς τρομοκράτες
 
Πριν από μερικές ημέρες το Facebook ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, ύστερα από πιέσεις κυβερνήσεων για να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα πρόληψης απέναντι σε υλικό που μεταδίδεται μέσω της πλατφόρμας του από τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό που δεν γνώριζε, ήταν ότι θα εξέθετε σε κίνδυνο εργαζόμενους του…
 
«Αν και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι αρκετά πρόσφατη, αλλάζει ήδη τους τρόπους που διατηρούμε μακριά από το Facebook το υλικό πιθανής προπαγάνδας και τους τρομοκρατικούς λογαριασμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία κολοσσός των social media.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει την εταιρεία λαμβάνοντας αναφορές για πιθανές «τρομοκρατικές αναρτήσεις» χρηστών και τις εξετάζει αμέσως. Επιπλέον, σε σπάνιες περιπτώσεις που αποκαλύπτονται στοιχεία επικείμενης βλάβης, ενημερώνει κατευθείαν τις αρχές.
 
Όλα καλά μέχρι εδώ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από το Facebook. 
 
Ωστόσο, όταν όλα εξαρτώνται από προγράμματα και λογισμικό, αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων προγραμμάτων ήταν βεβιασμένος, είτε γιατί πάντα θα υπάρχει ένα «παραθυράκι» σε αυτά για επίδοξους χάκερ.
 
Τα προβλήματα
 
Τα προβλήματα άρχισαν όταν βγήκαν «στη φόρα» προσωπικά δεδομένα και στοιχεία εργαζομένων στο Facebook. Αυτό επηρέασε άμεσα περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους σε 22 τμήματα που χρησιμοποίησαν το λογισμικό της εταιρείας για να αναθεωρήσουν και να αφαιρέσουν ακατάλληλο περιεχόμενο από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων του σεξουαλικού υλικού, υλικού μίσους καθώς και τρομοκρατικής προπαγάνδας.
 
Ένα σφάλμα στο λογισμικό, που ανακαλύφθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, είχε ως αποτέλεσμα τα προσωπικά προφίλ των εργαζομένων να εμφανίζονται αυτόματα ως ειδοποιήσεις στο αρχείο καταγραφής δραστηριοτήτων των ομάδων (groups) του Facebook. Τα προσωπικά στοιχεία των διαχειριστών του Facebook ήταν στη συνέχεια ορατά στους υπόλοιπους διαχειριστές της ομάδας.
 
Τα θύματα
 
Από τους 1.000 εργαζόμενους που πλήττονται, 40 εργάστηκαν σε μια αντιτρομοκρατική μονάδα του Facebook με έδρα στο Δουβλίνο. Μάλιστα, έξι από αυτούς χαρακτηρίστηκαν ως θύματα «υψηλής προτεραιότητας» αφού τα προφίλ τους προβλήθηκαν σε χρήστες ύποπτους για τρομοκρατία.
 
Οι περισσότεροι εξ αυτών υποπτεύθηκαν ότι υπήρχε πρόβλημα όταν άρχισαν να λαμβάνουν αιτήματα φιλίας από άτομα που συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες ερευνούσαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εργαζομένου με καταγωγή από το Ιράκ, ο οποίος έφυγε από την Ιρλανδία και κρύβεται αφού ανακάλυψε ότι επτά άτομα που σχετίζονται με ένα group ύποπτο για τρομοκρατία – το οποίο απομάκρυνε από το Facebook – είδαν το προσωπικό του προφίλ, σύμφωνα με τον «Guardian».
 
Τα μέλη του group, το οποίο εδρεύει στην Αίγυπτο και υποστηρίζει τη Χαμάς, ήταν οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους. 
 
Ο εργαζόμενος είχε συνάψει συμβόλαιο με την εταιρεία Cpl Recruitment. Οι κοινοτικοί αυτοί αναλυτές είναι συνήθως χαμηλόμισθοι εργολάβοι που αναλαμβάνουν την αστυνόμευση του Facebook για περιεχόμενο που παραβιάζει τα κοινοτικά πρότυπα.
 
Ο εργαζόμενος είχε έρθει στην Ιρλανδία όταν ήταν ακόμα παιδί, ζητώντας άσυλο, ενώ η οικογένειά του είχε ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας (σ.σ.: είχαν απαγάγει και ξυλοκοπήσει τον πατέρα του, ενώ ο θείος του εκτελέστηκε στο Ιράκ). Μετά την αποκάλυψη του προφίλ του αναγκάστηκε να παρατήσει τη δουλειά του και να μετακομίσει στην Ανατολική Ευρώπη για πέντε μήνες. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Ιρλανδία αφού του τελείωσαν τα χρήματα και ακόμα ζει στον φόβο. Αντιμετωπίζει κρίσεις άγχους και λαμβάνει αντικαταθλιπτικά.
 
«Ο μόνος λόγος που ήρθαμε στην Ιρλανδία ήταν για να ξεφύγουμε από την τρομοκρατία και τις απειλές» δήλωσε στον «Guardian», προσθέτοντας έντρομος ότι η τιμωρία του Ισλαμικού Κράτους για την εργασία που έκανε, είναι ο αποκεφαλισμός.
 
Τον τελευταίο μήνα, άσκησε αγωγή ενάντια στο Facebook και την Cpl Recruitment, επιδιώκοντας αποζημίωση για ηθική βλάβη που του προκάλεσαν οι διαρροές στοιχείων.
 
Η αντιμετώπιση
 
Το Facebook επιβεβαίωσε την παραβίαση της ασφάλειάς του και δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι προχώρησε σε τεχνικές αλλαγές για να αποτρέπονται τέτοιου είδους ζητήματα.
«Προσέχουμε εξαιρετικά για την ασφάλεια κάθε εργαζόμενου στο Facebook. Μόλις μάθαμε για το σφάλμα, το διορθώσαμε και ξεκινήσαμε μια διεξοδική έρευνα για να μάθουμε τι συνέβη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
 
Η ομάδα ασφαλείας του Facebook ανακάλυψε ότι οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν μέσω του σφάλματος από τον Αύγουστο του 2016, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το σφάλμα παρουσιαζόταν συνεχόμενα για έναν ολόκληρο μήνα.
 
Το Facebook προσφέρθηκε να παρέχει μέσα μεταφοράς από και προς τη δουλειά στους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε υψηλό δείκτη κινδύνου και να εγκαταστήσει ένα σύστημα παρακολούθησης στα σπίτια τους. Επίσης, η εταιρεία προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω προγράμματος βοήθειας των εργαζομένων της.
 
Τέλος, η εταιρεία του Facebook ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επικοινώνησε, μεμονωμένα, με όλους τους εργαζομένους που επηρεάστηκαν από το σφάλμα, «για να προσφέρει υποστήριξη, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να λάβει σημαντικά μέτρα για να διαβεβαιώσει την ασφάλειά τους».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:59