search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:10
MENU CLOSE

Πρωτεύουσα-φάντασμα: Είναι 6 φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, αλλά άδεια! (photos)

25.06.2017 14:22
Πρωτεύουσα-φάντασμα: Είναι 6 φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, αλλά άδεια! (photos) - Media

 

Η Νάπιντο είναι η πρωτεύουσα της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) και είναι μία τεράστια, πολυτελής πόλη. Είναι 4 φορές μεγαλύτερη από το Λονδίνο, έξι φορές φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη και ερημική όσο ένα αραιοκατοικημένο χωριό, καθώς στα 7.054 τ.χλμ. κατοικούν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο κάτοικοι, κάνοντας το θέαμά της σουρεαλιστικό.

Δεν πετυχαίνεις πολλούς ανθρώπους στο δρόμο, παρόλο που η πόλη διαθέτει λεωφόρους με 20 λωρίδες κυκλοφορίας! Οι δε πλατείες της είναι τεράστιες και περιστοιχίζονται από εξίσου τεράστια κτήρια, στα οποία ελάχιστοι μένουν ή εργάζονται.

«Νέπιντο» στα βιρμανικά σημαίνει «η θέση του βασιλιά» και η πόλη ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα το 2005 από το στρατιωτικό καθεστώς.

Φημολογείται ότι το κόστος κατασκευής της ανήλθε σε 4 δισ. δολάρια και μάλιστα, ότι σχεδιάστηκε με την προοπτική της επέκτασης.

Η πόλη διαθέτει επίσης, πάρκο για σαφάρι, ζωολογικό κήπο με κλιματιζόμενο βιότοπο πιγκουίνων και τουλάχιστον τέσσερα γήπεδα γκολφ.

Όσο για τον απίστευτο αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας,το δημοσίευμα του Guardian, όταν οι δύο δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν την πόλη έγραφαν το 2015: «Οι δρόμοι εκτείνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Οι φήμες λένε ότι οι μεγαλειώδεις λεωφόροι κατασκευάστηκαν για να μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα σε περίπτωση αντι-κυβερνητικής διαμαρτυρίας ή ‘κινήματος’».

Ένα από τα επίσης, παράδοξα είναι ότι σε αυτούς τους έρημους δρόμους υπάρχουν παντού οδοκαθαριστές που καθαρίζουν ανά δύο φορώντας γιλέκα -οι μοναδικοί πεζοί- και μικρές ομάδες εργατών που κουβαλούν τούβλα, αφού η κατασκευή της πόλης είναι ακόμη σε εξέλιξη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:08