search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:58
MENU CLOSE

Ποιοι έφεραν πίσω τα κλεμμένα

03.10.2011 08:17
Ποιοι έφεραν πίσω τα κλεμμένα  - Media

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Χαρήκαμε όλοι για τον επαναπατρισμό δύο ακόμα ελληνικών αρχαιοτήτων από το Μουσείο Γκετί, αφού, όπως αποδείχτηκε, ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Της Κατερίνας Αγγελιδάκη

Χαρήκαμε όλοι για τον επαναπατρισμό δύο ακόμα ελληνικών αρχαιοτήτων από το Μουσείο Γκετί, αφού, όπως αποδείχτηκε, ήταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Έτσι, λοιπόν, γίνονται έξι τα αρχαία αντικείμενα που επιστράφηκαν στη χώρα μας από το πάμπλουτο μουσείο Ας θυμηθούμε, όμως, την αρχή και πώς ξεκίνησε ο κύκλος των ελληνικών διεκδικήσεων. Κι ας πούμε και ονόματα. Δύο υπήρξαν οι άνθρωποι που έβαλαν πλάτη για να αρχίσει ο επαναπατρισμός των κλεμμένων αρχαιοτήτων από το διάσημο μουσείο της Καλιφόρνιας. Και δεν ήταν πολιτικοί. Ο ένας είναι ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας Νίκος Ζηργάνος και ο άλλος ο αστυνομικός Γιώργος Γληγόρης, τότε Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας. Ο πρώτος από πάθος και τρέλα και ο δεύτερος επειδή έκανε καλά τη δουλειά του και συνεργάστηκε με τους μετρ του είδους, τους Ιταλούς καραμπινιέρους. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που έφεραν πίσω στον τόπο του το ανεκτίμητης αξίας χρυσό μακεδονικό στεφάνι, το 2007. Υπουργός Πολιτισμού ήταν τότε ο Γιώργος Βουλγαράκης. Σ’ αυτόν, ο επί χρόνια περιπλανώμενος στους διαδρόμους του ΥΠΠΟ Ζηργάνος, στον οποίο κανένας δεν είχε δώσει ποτέ σημασία, κατέθεσε όλα τα στοιχεία που είχε στα χέρια του. Είναι απορίας άξιον, πώς μέχρι τότε δεν είχε ευαισθητοποιηθεί κανείς: ούτε Υπουργός, ούτε Γενικός Γραμματέας, ούτε προϊστάμενος, ούτε καν τμηματάρχης του ΥΠΠΟ. Όσο για τον αστυνομικό Γιώργο Γληγόρη, όχι μόνο δεν ανταμείφτηκε για την εξαιρετική προσφορά του στον τόπο, αλλά λίγο μετά μετατέθηκε στη Λευκάδα. Αναίτια, αιφνιδιαστικά και δίχως καμιά εξήγηση. Βλέπετε, ήθελε να συνεχίσει να ψάχνει αρχαιοκάπηλους μέσα και έξω από τη χώρα, έκανε έρευνες στην Πλάκα, ενοχλούσε… Η αποχώρηση του Γληγόρη, σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, πέρασε τεχνηέντως στα ψιλά, παρόλο που εξαιτίας της χάθηκε ένα ανεκτίμητο δίκτυο πληροφοριών και επαφών. Ο ίδιος, μερικούς μήνες μετά, βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο ξεκληρίστηκε επίσης μια ολόκληρη οικογένεια. Αληθινή τραγωδία σε μια χώρα που όποιος προκόβει εξορίζεται, όποιος τολμάει καρατομείται, όποιος κάνει έντιμα τη δουλειά του αφανίζεται. Αυτό είναι το πιο μεγάλο σκάνδαλο από όλα, αν εξαιρέσουμε το κατάπτυστο και αραχνιασμένο έγγραφο που ανακάλυψε ο Ζηργάνος ψάνοντας: «Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν επιθυμεί τη δίωξη της Μάριον Τρου», έγραφε το παλιό χαρτί. Τη θυμάστε την κυρία Τρου; Ήταν η υπ’αριθμόν ένα ύποπτη έφορος του Μουσείου Γκετί, γνωστή και από άλλες πολύκροτες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας….

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:57