search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:50
MENU CLOSE

Υου’ve got κολοβακτηρίδιο!

04.10.2011 08:28
Υου

Της Τζένης Κ.

H είδηση δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» και ήταν εντυπωσιακή: «Αμερικανοί επιστήμονες έκρυψαν μυστικά μηνύματα σε κολοβακτηρίδια τα οποία και μετάλλαξαν έτσι ώστε τα μηνύματα να διαβάζονται μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι πρωτεΐνες τους αρχίζουν να λάμπουν»…

Της Τζένης Κ.

H είδηση δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» και ήταν εντυπωσιακή: «Αμερικανοί επιστήμονες έκρυψαν μυστικά μηνύματα σε κολοβακτηρίδια τα οποία και μετάλλαξαν έτσι ώστε τα μηνύματα να διαβάζονται μόνο σε συγκεκριμένες συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι πρωτεΐνες τους αρχίζουν να λάμπουν»… Η σχετική έρευνα μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από την υπηρεσία DARPA του αμερικάνικου Πενταγώνου, καθότι η βασική λειτουργία αυτών των έμβιων “μεταλλαγμένων” κωδικών είναι η κρυπτογράφηση μηνυμάτων με προτεραιότητα την κατασκοπία και τις στρατιωτικές επικοινωνίες. Πριν από λίγα χρόνια μάλιστα, η ίδια υπηρεσία του Πενταγώνου ζήτησε από τους επιστήμονες να αναζητήσουν νέους τρόπους κωδικοποίησης μυστικών μηνυμάτων, έξω από το πεδίο της ηλεκτρονικής. Έτσι, προέκυψε η ιδέα της χρήσης μεταλλαγμένων μικροοργανισμών, με προεξάρχον ανάμεσα τους το γνωστό μας από την υπόθεση των δηλητηριάσεων, κολοβακτηρίδιο e.coli.

Ε, λοιπόν αυτά τα κολοβακτηρίδια είναι ό,τι χρειαζόμαστε. Είναι οι νέοι μας δίαυλοι επικοινωνίας με την ελληνική Κυβέρνηση (ης το γενέθλιον σήμερον επιτελούμεν). Είναι οι φερέγγυοι μεταφορείς του μηνύματος που ως κοινωνία έχουμε προσπαθήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, με όλους του τρόπους και σε όλους τους τόνους να της δώσουμε κι εκείνη κωφεύει και μας φωνάζει να πάρουμε το… μηδέν και μάλιστα «εις το πηλίκιον». Φτάνει μόνο να προλάβουνε κάποιοι από τους χιλιάδες που θα κληθούμε να αλλάξουμε επαγγέλματα και να επανακαριεριστούμε χωρίς να ενοχλούμε το ελληνικό κράτος, σε τομείς λιγότερο παρασιτικούς…, να σπουδάσουμε Χημεία στις ΗΠΑ και να μεταφέρουμε, λίγο πριν πεθάνουμε, πίσω στην πατρίδα την τεχνογνωσία του κολοβακτηριδίου. (Πώς πρέπει δηλαδή να τσακώσει κανείς το μικροσκοπικό ζωάκι και πώς πρέπει να το ξαπλώσει in vitro στο μικροσκόπιο προκειμένου να του εμφυσήσει σωστά το μήνυμα: «Να φύγετε, να πάτε αλλού!» κι αυτό να το καταπιεί, να το αφομοιώσει, να μεταλλαχτεί, να πάρει δρόμο, να αφήσει δρόμο, να βρει το Γιώργο Παπανδρέου και τους συν αυτώ και να τους το επιδώσει αναβοσβήνοντας σαν πινακίδα νέον… Επειδή όμως θα μας πάρει κάμποσο καιρό να κατακτήσουμε τη Χημεία και τα άδυτα του Πενταγώνου, υπάρχει και ο απλοϊκός τρόπος. Να δουλέψουμε ερασιτεχνικά με τα κολοβακτηρίδια που μας βρίσκονται. Ο καθένας με τα δικά του. Tο γερμανικό λουκάνικο που μας κάλεσε να αδράξουμε o αδελφός του πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου για να πατάξουμε τον Τρισέ, ας είναι από γερμανική αλυσίδα σούπερ- μάρκετ κι ας έχει e-coli… Αφού νουθετήσουμε τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ας το σαλιώσουμε (για να λάβει μέσω DNA το γενετικό μήνυμα που επιθυμούμε να επιδοθεί) κι ας το προσφέρουμε και στον πρωθυπουργό. Το πιο πιθανό είναι να το πάρει. Μαζί με το κοινωνικό μήνυμα.  Είναι ευγενής άνθρωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:49