search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:25
MENU CLOSE

Άρχισε με διακοπή…

08.10.2011 13:28
Άρχισε με διακοπή... - Media

Η καθιερωμένη φράση «άρχεται η συνεδρίαση» ακούστηκε πάλι χθες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου, με δρακόντεια και… οξύμωρα μέτρα ασφαλείας, άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για τον Επαναστατικό Αγώνα, για να διακοπεί για τις 24 Οκτωβρίου.

Η καθιερωμένη φράση «άρχεται η συνεδρίαση» ακούστηκε πάλι χθες στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου, με δρακόντεια και… οξύμωρα μέτρα ασφαλείας, άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για τον Επαναστατικό Αγώνα, για να διακοπεί για τις 24 Οκτωβρίου.

Το οξύμωρο συνίσταται στο γεγονός ότι στις 10 του μήνα τα μέτρα θα… χαλαρώσουν, καθώς θα έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης για τους 6 από τους 8 κατηγορούμενους και θ’ αποφυλακιστούν, η έβδομη κατηγορούμενη δεν προφυλακίστηκε ποτέ και ο 8ος και τελευταίος παρουσιάστηκε λίγες ημέρες νωρίτερα και παραδόθηκε συνοδεία δύο δικηγόρων στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις από τους κατηγορούμενους (Πόλα Ρούπα, Νίκος Μαζιώτης και Κώστας Γουρνάς), με μια πολυσέλιδη επιστολή που αναρτήθηκε στο athens.indymedia.org στις 29 Απριλίου του 2010 – ακριβώς 20 ημέρες μετά τις κινηματογραφικές συλλήψεις τους – ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για την επταετή δράση του Επαναστατικού Αγώνα, στη διάρκεια της οποίας υλοποιήθηκαν 16 χτυπήματα και συντάχθηκαν 12 προκηρύξεις.

Οι άλλοι τρεις, που επίσης έχουν προφυλακιστεί, αρνούνται από την πρώτη ημέρα εμπλοκής των ονομάτων τους οποιαδήποτε συμμετοχή, ενώ η σύζυγος του Κώστα Γουρνά, που… κατηγορήθηκε με καθυστέρηση, με επιστολή της που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2010 από τον ίδιο ιστότοπο εναλλακτικής ενημέρωσης,! απέδωσε τη δίωξη που της ασκήθηκε στην ποινικοποίηση των οικογενειακών σχέσεων.

Παράδοση άνευ όρων

Την ίδια περίοδο είχε κληθεί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιώργο Μπαλτά ως κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση και ο… κουμπάρος του ζευγαριού, πλην όμως τελικά δεν παραπέμφθηκε στη δίκη. Όχι, η τυφλή «Θέμις» δεν κάλεσε για να εξετάσει ως εν δυνάμει ύποπτα τα ηλικίας 34 μηνών σήμερα δίδυμα του ζευγαριού!

Ο τελευταίος στη σειρά των οκτώ που πρόκειται να δικαστούν εμφανίστηκε ως… από μηχανής στο προσκήνιο, καθώς ήταν εξαφανισμένος από την περίοδο των συλλήψεων και της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στους Αμπελόκηπους. Παραδόθηκε πέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης.

Τα τσακάλια της αντιτρομοκρατικής αρέσκονταν να λένε ότι ο έσχατος της ομάδας των οκτώ… πειθαναγκάστηκε σε παράδοση άνευ όρων, καθώς αισθάνθηκε τον κλοιό να σφίγγει γύρω του.

Βέβαια, μηδέποτε εξήγησαν πού ήταν, ποιος τον κάλυπτε, πώς διαβιούσε, για τον απλούστατο λόγο ότι απείχαν προφανώς παρασάγγας από τον… ίσκιο του. Το μόνο που έλεγαν ήταν πως μάλλον είχε καταφύγει γενικώς και αορίστως κάπου στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας παράλληλα αποκλείσει το ενδεχόμενο να κρυβόταν στην Αθήνα. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή. Ο 36χρονος υπάλληλος του ΕθνικούΤυπογραφείου έκανε την έκπληξη στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν συνοδευόμενος από δύο δικηγόρους παραδόθηκε νωρίς το πρωί στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών από τον Αύγουστο του 2010, το οποίο επικυρώθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τη συμμετοχή του στον Επαναστατικό Αγώνα.

Ο… «φαντομάς» είχε εξαφανιστεί λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις και την εκκίνηση των ερευνών από τους αντιτρομοκρατικάριους τον Απρίλιο του 2010, όταν πήρε άδεια άνευ αποδοχών από την εργασία του, και από τότε ήταν καταζητούμενος.

Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα από τις παρακολουθήσεις των στελεχών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου και τις υποκλοπές από τον σούπερ κοριό, εμφανίζεται να είχε τουλάχιστον τέσσερις επαφές με άλλα μέλη της οργάνωσης στην περιοχή της Καισαριανής. Το εξίσου επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι στον χώρο πήγαιναν ακολουθώντας συνωμοτικούς κανόνες αντιπαρακολούθησης!

Τον άκουγαν επίσης να συνομιλεί κάποιες φορές με κάποιους από τους συλληφθέντες, πλην όμως ποτέ το περιεχόμενο των συνομιλιών τους δεν συνδέθηκε με προπαρασκευή ενέργειας ή έστω προετοιμασία της!

Πάντως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε παραδόθηκε και έδωσε δίχως καμία αντίδραση τα αποτυπώματά του, τα σαΐνια που είχαν ερευνήσει το σπίτι του και είχαν απομονώσει τα αποτυπώματά του από αντικείμενα αυστηρής προσωπικής χρήσης, δεν είχαν καταφέρει να τα «διασταυρώσουν» με ευρήματα στις γιάφκες της οργάνωσης.

Ψύλλοι στ’ άχυρα, θα μας πείτε. Αμ δε. Διότι έχουσιν γνώσιν οι φύλακες…

 

Η άγνωστη κατάθεση

Στις 29 Οκτωβρίου 2004, λίγο καιρό μετά την τελετή λήξης και των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κομάντο του Επαναστατικού Αγώνα χτυπούν με ενσύρματη βόμβα κλούβα των ΜΑΤ που κατευθύνεται προς τις φυλακές Κορυδαλλού. Στην αερογέφυρα της Πέτρου Ράλλη, στις 7.10 το πρωί, μια ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την περιοχή και οι ένστολοι επιβάτες του υπηρεσιακού λεωφορείου διασώζονται χάρη στην εσφαλμένη θέση της βόμβας, που κατηύθυνε σε αντίθετη διεύθυνση το ωστικό κύμα. Από το παρκάκι από το οποίο μέλη της οργάνωσης ενεργοποίησαν τη βόμβα πιέζοντας τομπουτόν στον ενσύρματο μηχανισμό διερχόταν μία γυναίκα που λίγες ώρες αργότερα κατέθεσε επί μακρόν στην αντιτρομοκρατική. Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα περιήλθαν στην αντίληψή της και, κυρίως, τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά ενός νεαρού που καθόταν στη θέση του οδηγού ενός μαύρου τζιπ Vitara, για τον οποίο, όπως είπε, ήταν σίγουρη πως συμμετείχε στην ομάδα των δραστών της επίθεσης ως υποστηρικτικό μέλος.

Πεντέμισι χρόνια αργότερα κι ενώ είχε προηγηθεί η ένοπλη αιματηρή συμπλοκή της Δάφνης και η νέα «γενιά» της αντιτρομοκρατικής προέβαινε σε συλλήψεις, η συγκεκριμένη γυναίκα ξαναβρέθηκε στον 12ο όροφο και υποβλήθηκε σε εντατική… «φωτοθεραπεία». Στη διάρκεια της παρουσίασης του… άλμπουμ των φωτογραφιών, φέρεται ν’ αναγνώρισε και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα τον υπάλληλο του Εθνικού Τυπογραφείου ως τον οδηγό του μαύρου τζιπ. Μόνο που η ενδελεχής περιγραφή που είχε δώσει τότε παρουσίαζε αρκετές αποκλίσεις από τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ύποπτου. Μετά την «αναγνώριση» η δίωξη συμπληρώθηκε με κατηγορία για συμμετοχή στην επίθεση κατά των ΜΑΤ στην Πέτρου Ράλλη. Ψύλλοι στ’ άχυρα, θα μας πείτε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:22