20/10/2019 02:51:40

Αναστασιάδης: Πρόοδος μόνο χωρίς τουρκικές αξιώσεις

Eρωτήματα Αναστασιάδη προς Ερντογάν - Media

 

Την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν», εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος εάν δεν απαλλαγούμε οριστικά από την παρουσία της κατοχικής Τουρκίας.

Σε χαιρετισμό του κατά την ετήσια συνεστίαση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως συμμερίζεται τις αγωνίες και την απογοήτευση όλων που δυστυχώς στην Ελβετία δεν έγινε κατορθωτό αυτό που επιδιώκαμε, δηλαδή την απαλλαγή από την Τουρκία.

Μπορεί η αδιαλλαξία της Τουρκία, όπως είπε, να οδήγησε σε αδιέξοδο, όμως «η προσπάθεια δεν τερματίζεται» και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε επιτέλους και κάποιοι που μέχρι σήμερα από μακριά παρακολουθούν, ενεργότερα να εμπλακούν ώστε να επηρεάσουν για να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «η οποιαδήποτε δική μας θέση ήταν πάντα πως, αν είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προκειμένου να συμβιώσουμε ειρηνικά, θα έπρεπε οριστικά να απαλλαγούμε από την παρουσία της κατοχικής Τουρκίας, από τις εγγυήσεις, από τα παρεμβατικά δικαιώματα, από τα στρατεύματα κατοχής, που θα μετονομάζονταν σε δύναμη τάχα φιλίας για να μας προστατεύσει από το εξωτερικό».

Κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και πρόοδος, διαμήνυσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, «αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν, δηλαδή η Τουρκία να δεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τα στρατεύματα να αποχωρήσουν για να μπορέσουμε, σαν ανεξάρτητο κράτος, να συμβιώσουμε ειρηνικά».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.