search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:11
MENU CLOSE

Στην Ευρώπη λογοκρίνουν σατιρικές γελοιογραφίες!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
14.09.2017 03:00
inquisition.jpg

 

Έχει χώρο η λογοκρισία στους κόλπους της Ευρώπης; Είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιδιώκει να είναι ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, να λογοκρίνει τη σάτιρα και την ελευθερία της έκφρασης;

Κι όμως, απ’ ό,τι φαίνεται είναι. Κοσμήτορας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων σκιτσογράφων, τα οποία θα παρουσιάζονταν σε έκθεση γελοιογραφίας στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση που θα πραγματοποιούνταν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης και θα διαρκούσε μια εβδομάδα, θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη. Σύμφωνα με κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν υποστηρίζει ρατσιστικές ή προσβλητικές ιδεολογίες ή ότι δεν είναι φιλοναζιστικό. Ωστόσο, η κοσμήτορας Κάθριν Μπίρντερ απέρριψε 12 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων, χωρίς αυτά να προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της Ε.Ε.

Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού, Πάνου Ζάχαρη και Βαγγέλη Χερουβείμ.

«Οι άνθρωποι συνήθως γελάνε με μια γελοιογραφία. Δεν φοβούνται!», είπε αναφερόμενος στην απόπειρα λογοκρισίας ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο πρώτο Facebook Live Debate που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Όπως προαναφέραμε, μεταξύ των σκιτσογράφων που δέχθηκαν λογοκρισία ήταν και ο «δικός μας» Πάνος Ζάχαρης, ο οποίος υπογραμμίζει για το γεγονός ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη, είχε συμβεί και σε έκθεση στο Σύνταγμα. Και τότε, είχε εκφραστεί δυσαρέσκεια από κύκλους των Βρυξελλών για το περιεχόμενο της έκθεσης. Φαίνεται το πρόβλημα ορισμένων δεν είναι η πολιτική της Ευρώπης, η κρίση, η διαχείριση του προσφυγικού, αλλά ότι κάποιοι άνθρωποι τα λένε, τα γράφουν και τα επικοινωνούν στον κόσμο» και συμπλήρωσε ότι «παρά τις φιλελεύθερες αντιλήψεις, τα όργανα της Ε.Ε. δείχνουν να μην ανέχονται καν τη σάτιρα. Είναι τουλάχιστον αστείο ότι αυτοί που κάποτε σήκωναν πλακάτ ‘‘Je Suis’’ να λογοκρίνουν σατιρικές γελοιογραφίες».

Μιλώντας στο «Π» για το ίδιο θέμα ο Soloup, o έτερος σκιτσογράφος της εφημερίδας μας, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, εκπροσωπώντας τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, να βρεθεί στη συγκεκριμένη έκθεση, υποστήριξε ότι πρόκειται για απόπειρα λογοκρισίας και είναι «παροιμιώδης η υποκρισία σε θεσμικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί εκεί που χρειάζεται να μιλάμε για δημοκρατία σε κάτι που αφορά για παράδειγμα τρομοκρατία ή σκίτσα του Μωάμεθ, τότε όλοι θυμούνται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας μέσω του χιούμορ ως Ευρωπαίοι, τότε εμφανίζεται το ψαλίδι της λογοκρισίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50