search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:22
MENU CLOSE

Τσίπρας από Ηράκλειο: Παλεύουμε τις κοινωνικές ανισότητες κόντρα στον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη

21.09.2017 16:36
Τσίπρας από Ηράκλειο: Παλεύουμε τις κοινωνικές ανισότητες κόντρα στον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη - Media

 

Αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για την Eldorado είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το Ηράκλειο στο πλαίσιο του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπονόησε την απουσία παραγόντων της κεντρικής πολιτικής σκηνής – κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση – από τη συζήτηση για την επόμενη μέρα, αντιθέτως ευχαρίστησε όσους φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους προσέρχονται στο διάλογο, διαμηνύοντας «θα σας λάβουμε υπόψη».

Στην αρχή της ομιλίας του κατά τη αναφορά του στη Δίκαιη Ανάπτυξη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι μιλά για μια ανάπτυξη, «της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία» και «δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

«Κάποιοι» σχολίασε «προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη πολιτική τους επιλογή να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, λέγοντας μας ότι η ανισότητα είναι στην φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Δε ξέρω που το βρήκαν αυτό γραμμένο» είπε παραπέμποντας στην πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. «Αυτό που εγώ ξέρω» συνέχισε «είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική προστασία, η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους, είναι κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο. Και τον οποίο επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρός το τροχό της ιστορίας. Για να παλέψουμε να ενάντια στις ανισότητες».

Βολές σε Eldorado: «Δεν είμαστε με τους εκβιαστές»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει επιχειρήσεις που σέβονται την εργασία και το περιβάλλον άφησε αιχμές και για την Eldorado Gold:» Δεν είμαστε με τους λογής εκβιαστές και  τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη. Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν. Εμείς στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές που έρχονται όχι να λεηλατήσουν αλλά να στηρίξουν το τόπο, τους ανθρώπους του και τις αξίες του”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, με αφορμή το περιφερειακό συνέδριο για την «άψογη» οργάνωση του οποίου ευχαρίστησε θερμά την περιφέρεια, αναφέρθηκε στη συζήτηση για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας κάνοντας ειδική αναφορά σε όσους φορείς προσέρχονται σε αυτήν αν και ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους.

«Η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι κρίσιμη» είπε, «κάποιοι δε θέλουν να συμμετάσχουν, εμείς θα την κάνουμε προγραμματισμένα με όσους έχουν έγνοια και αγωνία για την επόμενη μέρα». Η ανάπτυξη, υπογράμμισε, «δε θα έρθει ως φυσικό φαινόμενο, δε θέλουμε μια ανάπτυξη στο επίπεδο των αριθμών, για λίγους κι εκλεκτούς και που θα σπαταληθεί στα θαλασσοδάνεια». «Είμαι ευτυχής που βλέπω εκπροσώπους από όλες τις πολιτικές απόψεις, που καταθέτουν την πρότασή τους, αντιδικούν αλλά είναι εδώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «είναι δέσμευση, θα σας λάβουμε υπόψη, θα προχωρήσουμε μαζί την επόμενη μέρα».

Στήριξη σε μεταποίηση και τουρισμό

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα της Κρήτης και την ανάδειξή της σε παράδειγμα για το παραγωγικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς (αγροτικά και διατροφικά προϊόντα)  και του δευτερογενούς τομέα – είναι ψέμμα, είπε, ότι σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να υπάρξει μεταποίηση και βιομηχανία – τονίζοντας με έμφαση ότι η μεταποίηση είναι βασικός πυλώνας του παραγωγικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Παραθέτοντας κάποια στοιχεία, σημείωσε μεταξύ άλλων πώς από τα 800 περίπου επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που κατατέθηκαν στον νέο αναπτυξιακό Νόμο τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, το 60% αφορά τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής. Οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι τώρα, ανέρχονται για την περιφέρεια Κρήτης στα 162 εκατ. €,  σε ποσοστό περίπου 10% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου το 15% αφορούν τον τομέα της Βιομηχανίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τριτογενή τομέα και τη στήριξη στον τουρισμό, τόσο όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις – παρέπεμψε σε στρατηγικές επενδύσεις όπως η Mirum Hellas ύψους 600 εκ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο αλλά και στην προώθηση ενός εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού πιο ήπιου και αποκεντρωμένου. «Η φετινή άνοδος του τουρισμού δεν είναι μόνο συγκυριακή, καθώς συνοδεύεται από μια αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων» σημείωσε.

Εργασιακά: μαθητευόμενοι – ρήτρα εργασίας στα προγράμματα ΕΣΠΑ

Δεδομένου ότι σταθερή διακήρυξη της κυβέρνησης είναι ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία και στήριξη της εργασίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της αδήλωτης εργασίας και της περαιτέρω ρύθμισης των κανόνων για τη  μαθητεία στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε πως επανεξετάζεται ο αναπροσδιορισμός του μισθού του μαθητευόμενου στο 60% του κατώτατου που ισχύει στη χώρα, ενώ μελετάται, επίσης και η απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης. Τόνισε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η σταθερή και ποιοτική εργασία και για αυτό η κυβέρνηση έβαλε ρήτρα εργασίας σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις που ενισχύονται υποχρεούνται να διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή να δημιουργούν και νέες.

Εκπαίδευση – Έρευνα

Επίσης εξήρε τη σημασία αλλά και τις επιδόσεις του πανεπιστημίου και του πολυτεχνείου της Κρήτης αλλά και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα: «Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει Περιφέρεια -πρότυπο για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο δε μπορεί να βασίζεται στην ένταση εργασίας αλλά στην ένταση γνώσης».

Για την ενίσχυση αυτού του προσανατολισμού, είπε, λειτουργεί ήδη το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), με κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού δημοσίου, και με στόχο την χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, τόνισε πως η κυβέρνηση προκήρυξε ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ – το Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, με δημόσιους πόρους που ξεπερνάνε τα 430 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και την καινοτομία και κυρίως τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Στο πρόγραμμα αυτό, από την Κρήτη υποβλήθηκαν σχέδια ύψους 100 εκ. ευρώ περίπου.

Έργα υποδομών

 Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η δημοπράτηση της μελέτης  για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, που διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι Κισσάμου ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2017. Για το πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018, οπότε εκτίμησε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019 και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το νέο αεροδρόμιο  στο Καστέλι Ηρακλείου, ο Αλέξης Τσίπρας  σημείωσε πως έχει επιλεγεί η μορφή της εταιρίας που θα το αναλάβει, καθώς και τα ανταποδοτικά τέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Υποδομών.

Τέλος, ανακοίνωσε πως έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση της αντικατάστασης στο σύνολό του, του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου ύψους 25 εκ. ευρώ.

Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο, κάνοντας λόγο για την ηλεκτρική διασύνδεση με μικρό καλώδιο με την Πελοπόννησο ως το 2020, κάτι που αναμένεται να μειώσει κατά 20% τις δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τιμολόγια υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Παράλληλα προγραμματίζεται και η δεύτερη διασύνδεση, από το Ηράκλειο στην Αττική, η οποία υπολογίζεται να είναι έτοιμη εντός του 2023.

Αναφέρθηκε στον ευρύτερο ενεργειακό ρόλο του νησιού  ως ενδιάμεσου  σταθμού στα ενεργειακά έργα. Ειδικότερα, παρέπεμψε στο καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης.  Αλλά και στον Αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας, και για την προώθηση του οποίου έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Πρόσθεσε δε πως και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που έχει φέρει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πετρελαϊκών εταιριών.

Υγεία

Στον τομέα της υγείας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για  αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων της Κρήτης για το 2016, σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα και για τη συστηματική προσπάθεια για κάλυψη των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που  έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεσμεύτηκε ότι προσπάθεια για κάλυψη των κενών σε προσωπικό βέβαια συνεχίζεται, όπως και η προσπάθεια για την βελτίωση και αναβάθμιση του νοσοκομειακού εξοπλισμού και την αύξηση του στόλου των ασθενοφόρων. Τέλος, ,στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε ότι η Κρήτη θα ενισχυθεί με 25 Τοπικές Μονάδες Υγείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50