search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Σταύρος Ξαρχάκος – Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Συνάντηση» κορυφής στο Ηρώδειο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1988
28-09-2017
02.10.2017 17:25
ksarx_4.jpg
 
Το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού, μια συνάντηση κορυφής που ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και κέρδισε το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού, ολοκληρώνεται στον πιο εμβληματικό χώρο της Αθήνας! Ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ανέβηκαν και πάλι στην ίδια σκηνή και μας χαρίζουν μια ακόμα μοναδική βραδιά, κάτω από τη μαγευτική Ακρόπολη. 
 
Μετά την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού στο Ηρώδειο, στις 24 Σεπτεμβρίου, η «Συνάντηση» ανανεώνεται με μια δεύτερη παράσταση στον ίδιο χώρο. Ένα πρόγραμμα γεμάτο από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, χρωματισμένα από την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη. Μια σπουδαία συνεργασία, που «γεννήθηκε» πριν από έναν χρόνο στο Καλλιμάρμαρο, κορυφώνεται! 
 
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδησε Σταύρο Ξαρχάκο και ο Σταύρος Ξαρχάκος συνόδευσε με την ορχήστρα του μια σπουδαία και μια ιδιαίτερα προικισμένη ερμηνεύτρια, σε ένα πρόγραμμα και ένα πλούσιο ρεπερτόριο που έχει καταγράψει χαρές, πίκρες, αγωνίες, αγάπες και προσδοκίες του ελληνικού λαού διαχρονικά… Ένα ρεπερτόριο με τραγούδια που έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα τόσο στις αισθήσεις όσο και τις συνειδήσεις μας, μουσικές που κάνουν τη διαφορά στις λεπτομέρειές τους, κομμάτια που εξακολουθούν να κρατούν τη συγκινησιακή δυναμική τους άφθαρτη, εδώ και μισό αιώνα… 
 
Η «Συνάντηση» του Σταύρου Ξαρχάκου και της Άλκηστης Πρωτοψάλτη αποτελεί αναμφισβήτητα μια καλλιτεχνική συνύπαρξη υψηλών προδιαγραφών, που καθήλωσε το κοινό για ακόμα μια φορά.
 
Μαζί τους οι εκλεκτοί μουσικοί: Νεοκλής Nεοφυτίδης (πιάνο), Παντελής Ντζιάλας (κιθάρα), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας, Δημήτρης Ρέππας, Τάκης Βασιλείου (μπουζούκι), Τάσος Φωτίου (πνευστά), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα, νυκτά, έγχορδα). Επιμέλεια ήχου: Ζαχαρίας Σταμούλος, Χάρης Κρεμμύδας. Φωτισμοί: Δημήτρης Λάιος.
 
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του γράφοντας μουσική κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο, με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει γνωστός και να ξεχωρίσει ως συνθέτης κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής. 
 
Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε το 1963 για την κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κόκκινα φανάρια», ενώ τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» (ερμηνεία από Γρηγόρη Μπιθικώτση) και το «Παράπονο» (ερμηνεία από Τζένη Καρέζη) χάρισαν ένα λαμπρό ξεκίνημα στον καλλιτέχνη, καθιερώνοντάς τον στο πάνθεον των μεγάλων δημιουργών.
 
Τα τραγούδια «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι», «Άσπρη μέρα», «Μάτια βουρκωμένα», «Στου Όθωνα τα χρόνια (Ένα μεσημέρι)», «Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ», «Γεια σου χαρά σου, Βενετιά», «Έβαλε ο Θεός σημάδι», «Παραμύθι παραμύθι» αποτελούν λίγες μόνο από τις τεράστιες επιτυχίες του Σταύρου Ξαρχάκου, που ερμηνεύτηκαν από σπουδαία ονόματα, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Νίκος Ξυλούρης κ.ά. Η συνεργασία του με τον μεγάλο στιχουργό και ποιητή Νίκο Γκάτσο αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη, με τραγούδια που «μιλούν» απευθείας στην ψυχή του λαού και αποθεώνονται από το κοινό έως και σήμερα. 
 
Ο Σταύρος Ξαρχάκος έχει γράψει τραγούδια σε περισσότερους από 42 δίσκους, μουσική για 21 ταινίες και 15 τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει συνθέσει μουσική για αρχαία τραγωδία, δράματα και διεθνή μπαλέτα.
 
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες ομογενείς και γρήγορα την κέρδισε η μουσική και το τραγούδι. Ο πρώτος της δίσκος «Τετραλογία» απαρτίζεται από τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα των Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου και Καρυωτάκη, ενώ είναι μελοποιημένα από τον Δήμο Μούτση, ο οποίος έδωσε στην ερμηνεύτρια το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Πρωτοψάλτη» με το οποίο και θα γίνει γνωστή. 
 
Η πρώτη εμφάνιση της Πρωτοψάλτη σε συναυλία γίνεται το 1975, στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομα ακολουθούν και άλλοι δίσκοι, έχοντας στις «αποσκευές» της συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, συνθέτες και στιχουργούς, όπως τον Νίκο Ξυλούρη, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Δήμο Μούτση, τον Ηλία Ανδριόπουλο, τον Γιάννη Σπανό, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και πολλούς άλλους. 
 
Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον συνθέτη και παιδικό της φίλο Σταμάτη Κραουνάκη. Ο δίσκος «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γνωρίζει τεράστια επιτυχία και γίνεται σταθμός στην καριέρα της. Ακολουθούν κι άλλες συνεργασίες με τον Κραουνάκη, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στο «Δικαίωμα», τα «Ανθρώπων έργα», το «Τρίτο στεφάνι» κ.ά. Στα επόμενα χρόνια, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συνεργάζεται με τον Νίκο Αντύπα, δημιουργώντας τους επιτυχημένους δίσκους «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» και «Υδρόγειες σφαίρες», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. 
 
Ακολουθούν οι δίσκοι «Πες μου θάλασσα», «Να σε βλέπω να γελάς», «Στο ωραιότερο σημείο», «Φανερά μυστικά», «Για πού τραβάς ελπίδα», Θέα Παραδείσου» που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν όσο λίγοι. 
 
Info 
Παρασκευή 
29 Σεπτεμβρίου 2017
Ωδείο Ηρώδου Αττικού 
(Διονυσίου Αρεοπαγίτου), Αθήνα
Ώρα έναρξης: 21:00
Τηλέφωνο: 2103241807
Προπώληση: www.viva.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:40