search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:16
MENU CLOSE

Κόντρες με άσφαιρα πυρά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1989
05-10-2017
07.10.2017 05:15
fofi-11.jpg

 

Eπανέρχεται το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με πρόταση Θεοδωράκη

Νέα δεδομένα δημιουργεί η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. Ενώ επετεύχθη συμφωνία για τα τεχνικά και όλες οι πλευρές έδωσαν τα χέρια ώστε να προχωρήσουν οι εταιρείες Wind και OTS για τη διεξαγωγή της διαδικασίας ηλεκτρονικής διασύνδεσης των περίπου 580 εκλογικών κέντρων, η πρόταση Θεοδωράκη ανοίγει ξανά το θέμα της συζήτησης για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. 
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέθεσε την πρότασή του, όπως είχε δεσμευτεί ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή Αλιβιζάτου, και τώρα αναμένονται οι αντιδράσεις από τους άλλους υποψηφίους και κυρίως τη Φώφη Γεννηματά, που είχε αμφισβητήσει έντονα τη δυνατότητα αδιάβλητης εκλογής μέσα από την εξ αποστάσεως ψηφοφορία. 
 
Χθες το απόγευμα αναμενόταν να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να συζητήσει την πρόταση Θεοδωράκη, την οποία κατέθεσε στους συνυποψηφίους του αλλά και στους Γιώργο Παπανδρέου, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τις Κινήσεις Πολιτών, που δεν έχουν υποψήφιο, προκειμένου να ενημερωθούν. Είχε προηγηθεί η κοινοποίηση από τον Γιάννη Ραγκούση επιστολής του προέδρου του ΕΔΕΤ Παναγιώτη Τσανάκα, που επισημαίνει ότι διασφαλίζει την εξ αποστάσεως ψηφοφορία η χρήση του συστήματος Ζευς. 
Ο Ραγκούσης τόνισε ότι «από την απάντηση συνάγεται πως δεν υφίστανται ούτε τεχνικοί περιορισμοί ούτε ζητήματα ακεραιότητας και ασφάλειας του συστήματος». Επισήμανε δε ότι το θέμα που μένει να αποσαφηνιστεί «είναι η δημιουργία του μητρώου των μελών που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας» και «οι κανόνες και οι προϋποθέσεις για την αυτοπρόσωπη ή μη παραλαβή των κωδικών συμμετοχής». 
 
Από την πλευρά του ο Θεοδωράκης προκρίνει τον έλεγχο και την προεγγραφή όσων επιθυμούν να ψηφίσουν από απόσταση με τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου μητρώου που θα μπορέσει να ελεγχθεί. Ο Θεοδωράκης εμπλέκει κι αυτός το σύστημα Ζευς στην πρότασή του και εξηγεί αναλυτικά τη διαδικασία προέγκρισης της εγγραφής σε λίστες όσων επιθυμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά και την ημέρα της ψηφοφορίας θα παραλάβουν ειδικό κωδικό προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν. 
«Η πρότασή μας διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση. Έτσι θα δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα παιδιά μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό, οι επιστήμονες, οι άνεργοι και όλοι όσοι αναζήτησαν λύσεις μακριά από την πατρίδα τα χρόνια της κρίσης. Επίσης έτσι δεν θα αποκλειστούν από την εκλογική διαδικασία πολίτες με κινητικά προβλήματα και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών», επισημαίνει η ανακοίνωση του Ποταμιού και συμπληρώνει ότι η πρόταση «δεν μεταβάλλει καθόλου το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, δεν επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, που αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων».
 
Ζευς και… κεραυνοί
Το μεγάλο ζήτημα είναι ωστόσο ότι η Χαριλάου Τρικούπη, η ηγετική ομάδα γύρω από τη Γεννηματά δηλαδή, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία του συστήματος Ζευς με την αιτιολογία ότι είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο Παιδείας και ελέγχεται από εκεί. 
Το σύστημα Ζευς είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει τη διασύνδεση των πανεπιστημίων και την ψηφοφορία των φοιτητών σε πανελλήνια κλίμακα. Η χρήση του είχε προταθεί από την αρχή, αλλά η Γεννηματά είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού. Σταθερά υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας τάσσεται ο Γ. Καμίνης, ο οποίος όμως θέτει το ζήτημα της αδιάβλητης διαδικασίας, ενώ συμφωνούν και οι Γ. Μανιάτης, Ν. Ανδρουλάκης και Δ. Τζιώτης. 
Στο ερώτημα τι πρόκειται να συμβεί αν τελικά δεν «συναινέσει» η Γεννηματά στην ψηφοφορία από απόσταση δεν μπορεί κανείς να δώσει απάντηση. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Θεοδωράκης εμμένει στο θέμα προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να αποχωρήσει από τη διαδικασία, ωστόσο έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση κανείς δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να τα τινάξει όλα στον αέρα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός αιχμών και καταγγελιών κατά την προεκλογική εκστρατεία, κυρίως εναντίον της Γεννηματά.
Οι υποψήφιοι θα εντείνουν τις πιέσεις και τη ρητορική τους ότι τη Γεννηματά προωθούν οι πασοκικοί μηχανισμοί. Η ίδια πάντως συνεχίζει απτόητη την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα και προωθεί την ιδέα της εκλογικής αναγέννησης του χώρου, την οποία προώθησε, όπως επισημαίνει η ίδια, με τις πρωτοβουλίες της. 
«Δεν βολευόμαστε με μια μικρή άνοδο των ποσοστών μας, έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα. Αυτή η επιλογή μας έχει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη ομιλία της.
 
Προς αρχές Δεκεμβρίου
Κι ενώ όλοι αναμένουν να λήξουν τα διαδικαστικά προκειμένου να μπουν και στα ουσιαστικά, ένα ακόμη θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι το ζήτημα του διαλόγου των υποψηφίων. Κανείς δεν περιμένει να γίνουν ντιμπέιτ και στις 13 Περιφέρειες με όλους τους υποψηφίους και το πιθανότερο είναι να διενεργηθούν δύο ή τρία με συγκεκριμένες προγραμματικές ενότητες, τα οποία θα προβληθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου, ενώ θα είναι ανοικτά στα τηλεοπτικά δίκτυα αν θελήσουν να τα προβάλουν. 
Στο μεταξύ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών, αφού, σύμφωνα με όσα είπε στα μέλη της επιτροπής ο Νίκος Αλιβιζάτος, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αιτήθηκαν πίστωση χρόνου για να απαντήσουν, προκειμένου να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μέχρι να παραδώσουν σεταρισμένα τα tablets, αν και τους ζητήθηκε να επισπεύσουν όσο μπορούν τις διαδικασίες, αφού το πρόβλημα είναι ότι η εκλογή δεν μπορεί να γίνει στις 19 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, και θα πρέπει να πάει προς τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου. 
Πάντως το θέμα αυτό δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις, αφού όλοι έχουν πειστεί ότι, αν πρόκειται να γίνει μια αξιόπιστη διαδικασία εκλογής, μπορούν να «περιμένουν» μερικούς μήνες. Στο μεταξύ ακόμη οι δέκα υποψήφιοι ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά χωρίς να έχουν μπει στην ουσία να καταθέσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για το κόμμα που προτείνουν, τις βασικές αρχές, την οργανωτική δομή του και τις σχέσεις του με τη σημερινή κατάσταση. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:14