search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:20
MENU CLOSE

Βαρουφάκης: Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του – Ο ρόλος της Google και του Facebook

22.10.2017 10:34
Βαρουφάκης: Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του – Ο ρόλος της Google και του Facebook - Media

 

«Ο καπιταλισμός φτάνει στο τέλος του, γιατί έχει γίνει ξεπερασμένος» δήλωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συμπληρώνοντας πως «η άνοδος των εταιριών τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει την αυτο-υπονόμευση του σημερινού οικονομικού συστήματος.

Αναφερόμενος στους κολοσσούς του διαδικτύου, Google και Facebook, είπε ότι για πρώτη φορά εταιρίες παράγουν και αγοράζουν τα κεφάλαια τους από τους καταναλωτές.

«Πρώτον, οι τεχνολογίες χρηματοδοτήθηκαν από κάποια κρατική επιχορήγηση. Δεύτερον, κάθε φορά που κάποιος ψάχνει κάτι στη Google, συμβάλλει στο κεφάλαιο της Google. Και ποιος παίρνει το κέρδος από αυτό; Η Google, όχι εσύ» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Οπότε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεφάλαιο παράγεται από την κοινωνία και οι αποδόσεις είναι ιδιωτικό κέρδος της εταιρίας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το τέλος του καπιταλισμού» συμπλήρωσε.

Προειδοποιώντας ότι ο Καρλ Μαρξ «θα πάρει την εκδίκησή του», ο 56χρονος οικονομολόγος ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο καπιταλισμός, η νέα τεχνολογία θα καταστρέψει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που δημιουργεί».

Και πρόσθεσε: «Ο καπιταλισμός θα υπονομεύσει τον καπιταλισμό, γιατί παράγει όλες αυτές τις τεχνολογίες που θα καταστήσουν τις εταιρίες και τα ιδιωτικά μέσα παραγωγής απαρχαιωμένα».

«Και τότε τι γίνεται;» αναρωτήθηκε ρητορικά, προτού απαντήσει «Δεν έχω ιδέα».

Περιγράφοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση ως μη βιώσιμη και φοβούμενος την άνοδο του τοξικού εθνικισμού, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για τον μετα-καπιταλισμό, εισάγοντας αναδιανεμητικές πολιτικές.

Πρότεινε ότι μια αποτελεσματική πολιτική θα ήταν το 10% των μελλοντικών εκδόσεων μετοχών, να μπει σε ένα «κοινό ταμείο κοινωνικής πρόνοιας» που θα ανήκει στο λαό.

Από αυτό, θα μπορούσε να καταβληθεί ένα «παγκόσμιο βασικό μέρισμα» που θα μοιράζεται σε κάθε πολίτη, όπως είπε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:19