search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:13
MENU CLOSE

Συγκίνηση για τα 11 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που παρέλασαν στη Μυτιλήνη (Photos)

28.10.2017 14:22
Συγκίνηση για τα 11 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που παρέλασαν στη Μυτιλήνη (Photos) - Media

 

Έντεκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μαζί με τον ενήλικα Νασί από το Πακιστάν παρέλασαν με τους Έλληνες συμμαθητές τους στην προκυμαία της Μυτιλήνης, για την επέτειο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. 

 Ο 15χρονος Ατασάν από το Πακιστάν, ο 16χρονος Ιναγιέζ από το Αφγανιστάν, οι 17χρονοι Μαχμούτ, Αλιζαϊγκάν, Αβάζ, Αμπντούλ και Αλίρεζα από το Πακιστάν και ο συνομήλικος τους Σαϊφουλάχ από το Αφγανιστάν, οι 18χρονοι Ιρφάν από το Πακιστάν μαζί με τους συνομηλίκους τους Χαντή και Καζίμ από το Αγφανιστάν.   Αυτά είναι τα παιδιά της που συμμετείχαν στην παρέλαση μαζί με τους καθηγητές τους.  

Το καμάρι τους ο Χαντή, που με 19,2 αποφοίτησε τη Β Γυμνασίου, ήταν σήμερα ο παραστάτης της Ελληνικής σημαίας.   «Είναι ο δεύτερος καλύτερος μαθητής του σχολείου, λέει η καθηγήτρια του Ιουλία Σαράντου, από τους πιο συνεπείς στις υποχρεώσεις του και θα ‘λεγε κανείς ο πιο επιμελής».      

Ο ίδιος ο Χαντή νιώθει διπλά περήφανος. Για την προσπάθεια του στο σχολείο αλλά και για την προσπάθεια του στη ζωή. Έφυγε μόνος του από το Αφγανιστάν, κυριολεκτικά κυνηγημένος. «Πόλεμο, συμμορίες και κανένα δικαίωμα στη γνώση» λέει πως άφησε πίσω του. Πέρασε στο Ιράν, στη συνέχεια στην Τουρκία και το πρωί της 28ης Μαρτίου 2016 ήρθε στη Μυτιλήνης. Τα δύσκολα δεν είχαν τελειώσει. Έμεινε τέσσερις μήνες κρατούμενος στο χοτ σποτ τότε της Μόριας σε χώρο κράτησης ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων όπου άρχισε να μαθαίνει Ελληνικά κουβεντιάζοντας με τους Αστυνομικούς. Μετά ήρθε η δομή της ΑΜΚΕ «Ηλιακτίδα» και το σχολείο.

«Οι Έλληνες ήταν και είναι μια ανοικτή αγκαλιά για μένα. Με βοήθησαν και με βοηθούν. Τους χρωστάω τα πάντα» λέει.   Δηλώνει «περήφανος» για το ότι στάθηκε πίσω από την Ελληνική σημαία. Νιώθει «περήφανος» και για τα δικαιώματα που απορρέουν από τις υποχρεώσεις του. «Προσπαθώ στο σχολείο, τα καταφέρνω και με επιβραβεύουν όσο και τους ¨Έλληνες που προσπαθούν. Αυτό είναι ωραίο, είναι δημοκρατικό» λέει.  

 «Greca sunt non leguntur» («Ελληνικά είναι δεν μαθαίνονται») έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Για όλους τους άλλους ισχύει, με εξαίρεση τα παιδιά πρόσφυγες. Για αυτούς τα Ελληνικά είναι εύκολη γλώσσα. Τόσες δυσκολίες ξεπέρασαν εξάλλου.   Περήφανος σήμερα στην τρίτη γραμμή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης ο 13χρονος ξανθός Ιμάν από το Αφγανιστάν. Για την ιστορία και μόνο παρέλασε με τη στολή που τους αγόρασαν οι καθηγητές του!  

Πηγή: lifo.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10