search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Απόστολος Πόντας: Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε εντός δημοκρατικού τόξου

04.11.2017 16:30
Απόστολος Πόντας: Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε εντός δημοκρατικού τόξου - Media

 

«Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε εντός δημοκρατικού τόξου, με τον οποίο έχουμε συγγενείς απόψεις και σχέδιο αναφορικά με το πώς η χώρα θα μπορούσε να διαφύγει της κρίσης και η κοινωνία της κατάθλιψης στην οποία έχει περιέλθει» τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Απόστολος Πόντας και πρόσθεσε: «θα ήταν ανήθικο να αποκλείουμε για ιδεολογικούς λόγους ή ατυχείς ηγεσίες και μόνο, ολόκληρα κοινωνικά σύνολα, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που η κοινωνική ενότητα είναι μείζονος σημασίας».  

Υποστηρίζει ότι ο νέος φορέας πρέπει να εκφράσει «όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες χωρίς παλαιοϊδεολογικές συνοριογραμμές που περιορίζουν αντί να διευρύνουν το πολιτικό μας μήνυμα» και τάσσεται υπέρ της παράλληλης λειτουργίας των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι «η δύναμη της πολυσυλλεκτικότητας του, είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα προς τη διεύρυνση. Αυτή είναι που θα αδυνατήσει, εάν η ένωση δεν οικοδομηθεί με ασφάλεια αλλά επιβληθεί από ανασφάλεια».

Τέλος, για την πορεία της χώρας εκτιμά ότι προς το παρόν «τροχοδρομούμε προς αδιευκρίνιστο προορισμό με συνέπεια άγνωστες και πιθανά δυσάρεστες εξελίξεις!»  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψήφιου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Απόστολου Πόντα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Γιαννούλη

Eρ. Πως φαντάζεσθε τον νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς; Ποια είναι για σας τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει; Σε ποιους απευθύνεται και θέλει να εκφράσει;

Η προσπάθεια συσπείρωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς σε έναν νέο φορέα είναι μια πραγματικά σύγχρονη και προοδευτική πρόταση. Πρέπει να εκφράσουμε όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες χωρίς παλαιοϊδεολογικές συνοριογραμμές που περιορίζουν αντί να διευρύνουν το πολιτικό μας μήνυμα. Ο νέος φορέας πρέπει είναι το μέσο εφαρμογής πολιτικών και σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο στην ουσία του και όχι ως αριθμό. Η χώρα έχει ανάγκη έναν νέο ισχυρό πολιτικό πόλο που θα συνομιλεί με τον πολίτη και θα δώσει το έναυσμα ώστε να ανανεωθεί και να εξελιχθεί το ανθρώπινο δυναμικό των ασχολούμενων με την πολιτική, θα ενεργοποιηθούν οι πολίτες και θα γυρίσει η χώρα σε μια κανονικότητα και ομαλότητα μακριά από διαιρετικές αντιπαλότητες. 

Ερ. Πού πιστεύετε ότι πρέπει να βρίσκεται ο νέος φορέας στον άξονα Αριστερά – Δεξιά και τι σημαίνει αυτό για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Ο νέος φορέας πρέπει να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο. Τον χώρο από την Αριστερά της προόδου, τον Σοσιαλισμό της ανάπτυξης και όχι της διανομής έως το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό Κέντρο στο οποίο και ανήκω τόσο εγώ όσο και η Ε.Δ.Ε.Μ (Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης). Η ωφέλεια για την χώρα και όχι για τους χώρους αναφορικά με οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία, εδράζεται σε μια προγραμματική συμφωνία επί σχεδίων και στόχων που αφορούν το μέλλον της και το μέλλον των πολιτών της. Δεν μπορεί να εξαρτάται ούτε να προσδιορίζεται από ιδεολογικές καταβολές που λειτουργούν διαιρετικά και όχι συσπειρωτικά για το κοινωνικό σύνολο.   

Ερ. Αν είστε εσείς επικεφαλής του νέου σχήματος θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Μπορώ να συνεργαστώ με οποιονδήποτε εντός δημοκρατικού τόξου με τον οποίο έχουμε συγγενείς απόψεις και σχέδιο αναφορικά με το πώς η χώρα θα μπορούσε να διαφύγει της κρίσης και η κοινωνία της κατάθλιψης στην οποία έχει περιέλθει. Τα κόμματα δεν είναι οι ηγεσίες τους που έρχονται και παρέχονται και εκφράζουν μόνο σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή έναν χώρο αλλά κυρίως οι πολίτες που εκφράζονται μέσω αυτών. Θα ήταν ανήθικο λοιπόν να αποκλείουμε για ιδεολογικούς λόγους ή ατυχείς ηγεσίες και μόνο, ολόκληρα κοινωνικά σύνολα, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο που η κοινωνική ενότητα είναι μείζονος σημασίας.  

Ερ. Πείτε μας δυο λόγους για τους οποίους καλείτε τους ψηφοφόρους, στις 12 Νοεμβρίου, να σας ψηφίσουν;

Το διακύβευμα για την επικείμενη εκλογική διαδικασία είναι πρωτίστως η συμμετοχή. Η προτίμηση προς κάποιον από τους υποψήφιους έχει μικρότερη αξία! Αρκεί, όμως, να υπηρετεί τα υγιέστερα των κριτηρίων! Η δική μου ιδιαιτερότητα και των ανθρώπων μου, είναι πως δεν έχουμε κομματικό παρελθόν, πως προερχόμαστε από την ανοιχτή κοινωνία, πως δραστηριοποιούμαστε στην ανοιχτή αγορά και πως πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας και η συμμετοχή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή μπορεί να γίνει το εφαλτήριο πραγματικής αλλαγής και προόδου. Επίσης προσερχόμαστε με την πίστη ότι όλα αλλάζουν και όλα εξαρτώνται από εμάς! Άρα, ο βασικός λόγος είναι ένας. Είμαστε, Εσείς!

Ερ. H συμφωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για την παράλληλη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου, πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο εγχείρημα του νέου ενιαίου φορέα;  

Αντιθέτως! Νομίζω είναι η απόδειξη της επιρροής της υποψηφιότητας μου και έρχεται να επιβεβαιώσει την ωφέλεια της. Η θέση για διακριτότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, με την επιχειρηματολογία ότι ουσιαστικά η αντιπολιτευτική τους δύναμη θα περιοριστεί εάν προβούμε σε μια βιαστική και άγαρμπη ένωση, συμφωνεί απολύτως με την άποψη μου περί σεβασμού της διακριτικότητας των κομμάτων και των ήδη υπαρχόντων Κοινοβουλευτικών Ομάδων που θα απαρτίζουν τον νέο φορέα. Εξ’ αρχής, σταθερά και επανειλημμένα έχω δηλώσει ότι δεν μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τις εξελίξεις στον νέο φορέα. Αντιθέτως, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ωρίμανσης έργων και χρόνου. Το ίδιο που ισχύει με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ισχύει και με τα κόμματα – φορείς που θα τον απαρτίζουν. Η δύναμη της πολυσυλλεκτικότητας του, είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα προς την διεύρυνση. Αυτή είναι που θα αδυνατήσει εάν η ένωση δεν οικοδομηθεί με ασφάλεια αλλά επιβληθεί από ανασφάλεια. Το εγχείρημα μας πρέπει να έχει ως παρονομαστή την λογική! Τον ίδιο παρονομαστή άλλωστε θα χρειαστεί αύριο και το σχέδιο μας για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα.

Ερ. Είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της ή να πάμε σε πρόωρες εκλογές;

Το πολίτευμα και το Σύνταγμα μας δίνει όλες τις λύσεις. Η εκάστοτε κυβερνητική θητεία πρέπει να διαρκεί μια τετραετία ώστε να μπορεί να υπάρχει ολοκλήρωση έργου. Να μπορεί ο οποιοσδήποτε να κριθεί με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα, με το οποίο πήρε την ψήφο του λαού, και τον βαθμό επίτευξής του. Αν όμως μια κυβέρνηση έχει στερέψει από ιδέες και λύσεις, όπως φαίνεται να είναι η παρούσα, της δίνεται η δυνατότητα να προκηρύξει συντομότερα εκλογές ώστε να είναι ωφέλιμη για την χώρα και όχι τροχοπέδη για το παρών και το μέλλον αυτής.  

Ερ. Τι εκτιμάτε για τις πολιτικές εξελίξεις;

Η xώρα οφείλει να αποκτήσει το δικό της σχέδιο και να αποκτήσει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επανέλθει στον δρόμο της ολοκλήρωσης των ιδρυτικών της στόχων. Προς το παρόν τροχοδρομούμε προς αδιευκρίνιστο προορισμό με συνέπεια άγνωστες και πιθανά δυσάρεστες εξελίξεις!  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:01