search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:34
MENU CLOSE

Προσφυγικό: Η απαράδεκτη πρόταση Τουσκ, η σκληρή απάντηση Αβραμόπουλου και η “ομάδα Βίσεγκραντ”

13.12.2017 12:48
Προσφυγικό: Η απαράδεκτη πρόταση Τουσκ, η σκληρή απάντηση Αβραμόπουλου και η "ομάδα Βίσεγκραντ"  - Media

«Απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» χαρακτήρισε την Τρίτη ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος την πρόταση που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό.

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση Τουσκ 

Ο Τουσκ θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες (14-15 Δεκεμβρίου), κατά τη Σύνοδο Κορυφής ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο. Και θα αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική.

Ο Guardian – που αποκάλυψε την πρόταση Τουσκ – σημειώνει ότι μια ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, αφού είναι οι χώρες πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται στο έγγραφο του Τσουσκ ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης. Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Παρά τις πιέσεις και τα απανωτά μηνύματα που λαμβάνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φαίνεται, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πως θα την καταθέσει την πρόταση την Πέμπτη. 

Το παρασκήνιο της πρότασης Τουσκ και η ομάδα του Βίσεγκραντ 

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας (2007-2014) Ντόναλντ εκτός από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι άτυπα και επικεφαλής της ομάδας του Βίσεγκραντ που αποτελείται από τις Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία. Τέσσερις χώρες οι οποίες πολέμησαν πολύ κατά την διάρκεια των προσφυγικών ροών την Ελλάδα αλλά ύψωσαν και τείχη κατά της υποδοχής προσφύγων. Η πρόταση που έκανε ο Πολωνός Τουσκ, δεν είναι μόνο παρά ένα “δώρο” προς σ’αυτές τις χώρες. Εκτιμάται από πολλούς αναλυτές πως δεν αποκλείεται ο Τουσκ να επιστρέψει στην χώρα του και να διεκδικήσει ξανά την Πρωθυπουργία της Πολωνίας. Σκοπός του, όπως λένε οι αναλυτές είναι να γίνει ένας ισχυρός ηγέτης εντός της ΕΕ, όπου θα ελεγχθεί και θα επηρεάζει τις χώρες του Βίσεγκραντ (έγιναν μέλος της ΕΕ το 2004. Η Σλοβακία έχει νόμισμά το ευρώ). 

Να θυμίσουμε πως οι χώρες – μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ – δεν έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομία και κοινωνία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου Κορυφαίου Ευρωπαίου Αξιωματούχου πως “πιο εύκολο είναι να συνεννοηθεί ένας Δεξιός Ισπανός Ευρωβουλευτής με έναν Ιταλό Αριστερό , παρά ένας Δεξιός Ισπανός με έναν Δεξιό ευρωβουλευτή από τις χώρες του Βίζεγκραντ”. 

Τίμερμανς: Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ΕΕ

Την άποψη ότι είτε θα βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση» εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σήμερα Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής “αδειάζοντας” περίτρανα τον Τουσκ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50