search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:02
MENU CLOSE

Αγωνία για τους πλειστηριασμούς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2000
20-12-2017
21.12.2017 04:00
sano_copy.jpg
 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το κλίμα και τις αντιδράσεις από την επερχόμενη κλιμάκωση
 
Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις εντυπώσεις για τους πλειστηριασμούς και να μαζέψει τις αντιδράσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται, επιδίδονται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της χρονιάς. 
 
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αγωνία είναι εμφανής για το αν το 2018 θα ξεκινήσει με κοινωνικά μέτωπα (εκ των πλέων καυτών είναι οι πλειστηριασμοί), που θα δυσχεράνουν την παράλληλη κυβερνητική προσπάθεια για ανάταξη του πολιτικού κλίματος, η οποία επιδιώκεται μεταξύ άλλων με την κεφαλαιοποίηση της διανομής του κοινωνικού μερίσματος και άλλων κοινωνικών επιδομάτων.
 
Πιθανότατα στο κυβερνητικό επιτελείο να αναμένουν ότι κατά την εξέλιξη του 2018, όταν θα κλιμακώνονται οι πλειστηριασμοί – δεδομένων και των υψηλών αριθμητικών στόχων που πρέπει να επιτευχθούν – θα υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, ωστόσο επιθυμούν να τις ελέγξουν και να τις τρενάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο προκειμένου να κυλήσει όσο πιο ομαλά το διάστημα μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε αναμένεται η τυπική, τουλάχιστον, έξοδος από το μνημόνιο.
 
Από την άλλη, επειδή έχει υπάρξει μια προσπάθεια να τεθούν προτεραιότητες και το ξεσκαρτάρισμα των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αρχίζει με τα υψηλής αξίας ακίνητα των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών» ή μεγαλομπαταχτσήδων, η κυβέρνηση μπορεί να επιτίθεται στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που στηρίζουν τη Ν.Δ. και στους «αφελείς» κινηματικούς, που δεν γνωρίζουν ότι εκπλειστηριάζονται βίλες μεγαλοφειλετών και που… δεν καταλαβαίνουν ότι το θέμα είναι η εξυγίανση των τραπεζών, ώστε να μπορούν και πάλι να δίνουν δάνεια σε κόσμο που τα χρειάζεται, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για παράδειγμα.
 
Τρία καυτά δεδομένα
 
Ωστόσο, ακόμη κι αν η κυβέρνηση λέει αλήθεια για την ώρα αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από 280.000 ευρώ και κάτω, υπάρχουν και τα εξής δεδομένα, που δεν εγγυώνται την καλύτερη συνέχεια:
 
1. Ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη – στον οποίο η δυνατότητα υπαγωγής ισχύει μέχρι 31.12.2018 και, εφόσον αυτή διασφαλιστεί, τότε η προστασία υφίσταται έως της αποπληρωμής του δανείου, επισημαίνεται από την κυβέρνηση – βαίνει προς αυστηροποίηση, κάτι που εκ των πραγμάτων αναμένεται να περιορίσει κατά πολύ τον αριθμό των δανειοληπτών που επωφελούνται του νόμου. 
 
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις αλλαγές επί το αυστηρότερον που προωθούνται – εκ των οποίων η βασική είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται προστασίας – είναι η αποβολή από την προστασία, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, όσων έχουν μεν εξασφαλίσει θετική απόφαση από το δικαστήριο, αλλά και πάλι δεν πληρώνουν τις δόσεις που όρισε η απόφαση αυτή (στην τρίτη δόση που δεν πληρώνεται, ο δανειολήπτης θα χάνει τη ρύθμιση).
 
Με άλλα λόγια, προϊόντος του χρόνου, θα βρεθούν πρώτες κατοικίες μέχρι τις 300.000 ευρώ που δεν υπήχθησαν πότε στον νόμο ή πετάχτηκαν έξω από αυτόν, οι οποίες θα βρεθούν προς της απειλής του εκπλειστηριασμού. Και άντε τότε να εξηγεί η κυβέρνηση τι και πώς, αν ήταν δικαιολογημένος ο τάδε πλειστηριασμός κ.λπ., πολλώ δε μάλλον που αυτοί θα γίνονται μαζικά. 
 
2. Με βάση τη «συμφωνία κυρίων» που υπάρχει με τις τράπεζες, τίθεται μεν προτεραιότητα ώστε αρχικώς να εκπλειστηριάζονται τα υψηλής αξίας ακίνητα – καθώς προς το παρόν αυτό συμφέρει και τις τράπεζες – ωστόσο, όταν αυτά τελειώσουν, έρχεται η σειρά της «μαρίδας» των ακινήτων.
 
3. Σε αυτά τα δεδομένα έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα των πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, όπου δεν υπάρχει προστασία και οι τιμές εκκίνησης ξεκινούν από τις χαμηλότερες των αντικειμενικών εμπορικές αξίες. 
 
Πρωθυπουργικά μηνύματα
 
Όλα τα παραπάνω εξηγούν την πρωθυπουργική αγωνία καθώς ο πρωθυπουργός, μέσα σε λίγες μέρες, έκανε δύο παρεμβάσεις για τους πλειστηριασμούς:
 
1 Τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών:
 Έθεσε το θέμα της αποκατάστασης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Προέτρεψε τους τραπεζίτες να βγάλουν από το συρτάρι τις μεγάλες υποθέσεις και να κυνηγήσουν τους μεγαλομπαταχτσήδες, που αντί να αποπληρώνουν τα δάνειά τους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ζημιώνοντας το τραπεζικό σύστημα.
Εμφανίστηκε να ζητεί από τους τραπεζίτες να ελέγξουν την παραπληροφόρηση και τα… fake news για τους πλειστηριασμούς – καθώς, όπως είπε, ζημιώνουν και την εικόνα των τραπεζών – που δημοσιεύουν οργανισμοί ΜΜΕ οι οποίοι χρωστούν μεγάλα δάνεια στις τράπεζες! 
 
2 Την Τετάρτη 13.12., κατά τη συνέντευξη στην ΕΡΤ3, επιτέθηκε στις εξ αριστερών αντιδράσεις: δικαιολόγησε μεν τις πρώτες αντιδράσεις στο Ειρηνοδικείο, λέγοντας ότι ήταν κάποιοι αφελείς που δεν ήξεραν ότι εντός της αίθουσας εκπλειστηριάζεται ακίνητο του 1,5 εκατ. ευρώ. Για τη συνέχεια όμως έριξε προειδοποιητικές βολές: «Η διαδικασία των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει για να εξυγιανθούν οι τράπεζες. Και θα αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και θα αφορά καραμπινάτες περιπτώσεις. Για τις οποίες όποιοι σπεύδουν ή οι όποιοι τολμήσουν να σπεύσουν να τους υπερασπιστούν θα πρέπει να ντρέπονται».
Το θέμα είναι ότι, πέρα από τη δραστηριοποίηση του ΚΚΕ (το οποίο επανακάμπτοντας στο αγωνιστικό μέτωπο μάλλον ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση λόγω μαζικότητας), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών, «μέτωπο» εμφανίζεται και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ – όχι κατά των πλειστηριασμών γενικώς, αλλά υπέρ της οριζόντιας προστασίας της λαϊκής πρώτης κατοικίας με σαφή νομοθετική ρύθμιση.
 
Τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προέρχονται από την τάση των «53» «εκπροσωπεί» προς τα έξω κυρίως ο βουλευτής και εκ των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. 
 
Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ζήτησε οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση την αντικειμενική αξία (300.000 και κάτω). Επιπλέον διαπίστωσε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες ανέδειξε τα όρια και τα αδιέξοδα, δεδομένου ότι οι στόχοι των τραπεζών για το 2018-2019, σε συνεργασία με τον SSM, οδηγούν σε πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς.
 
«Ο καθένας καταλαβαίνει ότι, από ένα σημείο και μετά, αυτοί δεν θα αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες με βίλες 1,5 εκατ. ευρώ και πισίνες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση» σημείωσε, λέγοντας δημοσίως κάτι που ούτως ή άλλως συζητείται και εκτός των κομματικών τειχών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50