02/04/2020 00:00:25

Σημάδια εκ γενετής: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Σημάδια εκ γενετής: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε; - Media

 

Τα εκ γενετής σημάδια είναι δερματικές κηλίδες που εμφανίζονται είτε κατά τη γέννηση είτε μέσα στους δύο πρώτους μήνες ζωής

Κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά γεννιούνται με σημάδια σε κάποιο μέρος του σώματος τους. Τα λεγόμενα «νεογνικά αγγειακά σημάδια» (Vascular Birthmarks of Infancy) παρουσιάζονται στη γέννηση ή λίγες μέρες μετά, σε ένα στα 4 περίπου νεογνά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic τα σημάδια εκ γενετής, χωρίζονται στα αγγειακά σημάδια και στις μελαγχρωστικές κηλίδες.

Οι αιτίες που τα προκαλούν είναι άγνωστες αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο υγείας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αγγειακά σημάδια εμφανίζονται από μια υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα των παιδιών. Πάντως όσο το παιδί μεγαλώνει ξεθωριάζουν και σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς οι περισσότερες κηλίδες είναι αβλαβείς.

Εκτός από αισθητικούς λόγους τα σημάδια αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται αν:

  • αιμορραγούν
  • το μέγεθος τους αυξάνεται γρήγορα
  • βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στο μάτι όπου μπορεί να εμποδίζουν την όραση
  • Τα μελαγχρωματικά σημάδια
  • Τα μελαγχρωματικά σημάδια προκαλούνται από μειωμένη ή αυξημένη χρώση του δέρματος με μελανίνη και σε αυτά περιλαμβάνονται οι καφέ κηλίδες (café au lait κηλίδες), η μογκολιανή μπλε κηλίδα και οι συγγενείς σπίλοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται θεραπεία. Όταν όμως ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητο να αφαιρεθούν τότε η χειρουργική εκτομή είναι συνήθως η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πηγή: healthreport.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.