search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:11
MENU CLOSE

«160 χρόνια made in Greece» (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2005
25-01-2018
29.01.2018 06:30
«160 χρόνια  made in Greece» (Photos) - Media

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας

Μια μεγάλη ιστορική έκθεση για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, καλώντας μας να ανακαλύψουμε ένα ταξίδι 160 χρόνων της ελληνικής βιομηχανίας, από τις απαρχές της έως το παρόν και το μέλλον της.
 
Πρόκειται για την έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» που παρουσιάζει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, αναδεικνύοντας τις λαμπρές στιγμές, αλλά και τις άγνωστες πτυχές αυτής της μεγάλης πορείας.
 
Με αφετηρία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, που συμπληρώνει τα 160 χρόνια λειτουργίας του, ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον ξεκινά, με φόντο τα «160 χρόνια made in Greece».
 
Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες, που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες της να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν με διαδραστικό τρόπο βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, παρασκευάζοντας ή φέρνοντας στη χώρα νέα και πρωτότυπα προϊόντα, κατοχυρώνοντας έτσι μια σημαντική παρουσία στον χώρο σε διεθνές επίπεδο, αλλά και βιομηχανίες που, παρ’ ότι ξεκίνησαν φιλόδοξα και δυναμικά, δεν τα κατάφεραν στην πορεία.  Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αναγνωρίσει εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν έως σήμερα, αλλά και να παρακολουθήσει την εξέλιξη τόσο των βιομηχανικών πόλεων όσο και των βιομηχανιών που σχετίζονται με αυτές.
 
 
Συγκεκριμένα, τα «160 χρόνια made in Greece» παρουσιάζουν στο κοινό οκτώ διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς και περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς. 
 
Οι επισκέπτες αποκτούν πρόσβαση σε μηχανήματα, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής και παραγόμενα προϊόντα, λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενημερώνονται για συνεντεύξεις που δόθηκαν, παρακολουθούν σπάνια videos παραγωγής, παλιές διαφημίσεις, ενώ παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που «μπλέχτηκαν» από νωρίς με τα γρανάζια των μηχανών…
 
 
Πρώτη στάση σε αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι αποτελεί το Μηχανουργείο. Αμέσως επόμενη στάση γίνεται στην Αποθήκη. Οι επισκέπτες περιηγούνται στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης, παρατηρώντας το ιδιαίτερο στήσιμο, εμπνευσμένο από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις. Στον χώρο κυριαρχούν οκτώ διαφορετικά χρώματα, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο.
 
Επιπλέον, εκατό βιομηχανίες περνούν μπροστά από τα μάτια των επισκεπτών μέσα από 800 αντικείμενα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, που βοηθούν το κοινό να συνειδητοποιήσει ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό αλλά, αντιθέτως, βρίσκεται δίπλα μας σε καθημερινό επίπεδο, παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και μας αφορά όλους…
 
Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως δεν είχαν σκεφτεί ποτέ, αλλά χωρίς αμφιβολία εξάπτουν την περιέργεια: Γιατί το λευκό χρώμα τοίχου στην Ελλάδα έχει, άραγε, περισσότερες αποχρώσεις από άλλες χώρες; Πότε κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το αλεύρι; Ποιο ήταν το εργοστάσιο που φώτισε τους δρόμους της πρωτεύουσας; Αλήθεια, πόσα ξέρουμε για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας;
 
 
Το ταξίδι, ωστόσο, δεν σταματά… Επόμενη στάση αποτελεί το προαύλιο του Μηχανουργείου. Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ το Νέο Υδαταέριο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
 
Η συναρπαστική εμπειρία στα «160 χρόνια made in Greece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους.
 
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops για την οικονομία, τη διοίκηση και τη διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα κ.ά., βοηθώντας το κοινό να γνωρίσει καλύτερα το παρελθόν αλλά και να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. 
 
Παράλληλα, με αφορμή την έκθεση, διοργανώνονται διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές δέκα ετών και άνω, αλλά και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια βόλτα «Από το χωράφι… στο ράφι», να ανακαλύψουν τι θυμάται ο πελτές από τη ζωή του ως ντομάτα, ποια είναι η ιστορία μιας κουβερτούρας που στέκεται περήφανη στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ, αλλά και να ενημερωθούν για τις διαφημίσεις που άφησαν εποχή…
 
Κάθε Κυριακή, μάλιστα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο διοργανώνεται το «160 χρόνια made in Greece. Kids edition».
 
Πρόκειται για μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων που απευθύνεται σε παιδιά από έξι έως δέκα ετών, στην οποία οι μικροί μας φίλοι έρχονται σε επαφή με υλικά ζωγραφίζοντας, παίζοντας και διασκεδάζοντας, έχοντας τη δυνατότητα να πειραματιστούν με την τέχνη της κινούμενης εικόνας και να δημιουργήσουν το δικό τους video animation.
 
Info
Η έκθεση θα διαρκέσει 
μέχρι  τις 25 Μαρτίου 2018.
ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ 
ΑΘΗΝΑΙΩΝ – Πειραιώς 100, 
11854 Αθήνα (Γκάζι), 
Τρίτη έως Παρασκευή: 
12.00 – 20.00
Σάββατο και Κυριακή: 
11.00 – 20.00
Είσοδος: 2,5 – 4 ευρώ
Για περισσότερες
 πληροφορίες: 2103460981, www.technopolis-athens.com
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:07