search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Gorna ή Nova Makedonija – Στα Σκόπια ο Νίμιτς

01.02.2018 07:48
Στους 157 οι νεκροί, έχασε τη μάχη 89χρονος - Media

 

Σειρά επαφών θα έχει σήμερα Πέμπτη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Οι εξελίξεις τρέχουν γύρω γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ καθώς ο Μάθιου Νίμιτς  έχει στις αποσκευές του και την πρόταση της Αθήνας για το Σύμφωνο που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική πρόταση έχει να κάνει γύρω από το ονοματολικό, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ αλλά και με το GornaMakedonija που φαίνεται να προκρίνει η ελληνική πλευρά. Πάντως, το «Novamakedonija» προκρίνεται από τα Σκόπια, ενώ ξεκαθαρίζεται πως και τα δύο θα είναι αμετάφραστα στα σλαβικά. 

Δημοψήφισμα θέλει ο Ζάεφ 

Πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η στάση του κόμματός του είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Αλί Αχμέτι. 

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Μετονομάζουν αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο 

Η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται έτοιμη να υλοποιήσει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για να αλλάξουν οι αλυτρωτικές ονομασίες τόσο στον αυτοκινητόδρομο όσο και στο διεθνή αερολιμένα των Σκοπίων.

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του Σκοπιανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος επισήμανε την Τετάρτη (31/01): «Πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση και αυτό θα γίνει την επόμενη περίοδο, σύντομα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:35