25/01/2020 03:30:29

Ευαγγελισμός: «Τσεκούρι» 20 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας

Ευαγγελισμός: «Τσεκούρι» 20 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας - Media

 

Κατά 20 εκατ. λιγότερα θα είναι τα έσοδα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική", η οποία φέρει την υπογραφή του αρμόδιου αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, στο ταμείο του νοσοκομείου θα μπουν 161,06 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 2017 τα έσοδα έφταναν τα 180,01 εκατ. Τα έξοδα του νοσοκομείου έχουν εκτιμηθεί στα 192,014 εκατ. ευρώ και όπως σημειώνεται στην απόφαση του Παύλου Πολάκη, υπάρχει ένα "πιθανό ταμειακό υπόλοιπο” ύψους 30,95 εκατ. ευρώ, το οποίο προστίθεται στα έσοδα προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. 

Το 2017 τα έξοδα είχαν εκτιμηθεί στα 211,6 εκατ., ενώ υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο 31,6 εκατ. Στο σύνολο- και μετά την ενσωμάτωση του "πιθανού" ταμειακού υπολοίπου στα έσοδα- ο Ευαγγελισμός αναμένεται να λάβει φέτος 192 εκατ. ευρώ από 211 εκατ. που ήταν η περσινή αρχική πρόβλεψη.

Και αυτό καθώς κατά τη διάρκεια του 2017 υπήρξαν επτά τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ο Ευαγγελισμός –Οφθαλμιατρείο Αθηνών –Πολυκλινική", ο οποίος τελικά διαμορφώθηκε στα 220,75 εκατ. ευρώ.
 
Η εικόνα των εσόδων του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ελλάδας -το οποίο όταν εφημερεύει δέχεται κατά μέσο όρο 1.200-1.300 ασθενείς-  είναι ενδεικτική των γενικότερων περικοπών που έχουν αποφασιστεί για το ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, 370 εκατ. κόβονται από το ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων φέτος, καθώς υπάρχει μείωση της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, από τα 1,3 δισ. ευρώ το 2017 στα 930 εκατ. 

Εντούτοις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαντά πως δεν υπάρχουν περικοπές δημοσίων δαπανών στην Υγεία, σημειώνοντας ότι το όριο των λειτουργικών δαπανών του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα και το 2018. Αυτό που μειώνεται, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες, που όμως αντισταθμίζεται από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.

Πάντως στο τέλος του Δεκεμβρίου, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών με το ποσό των 8,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν "τρύπες" σε εξοπλισμό και λοιπές υποδομές, ενώ και το 2016 είχε αποδώσει 6 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του ταμεία.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.