search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:33
MENU CLOSE

Ικανοποίηση στην Αθήνα για Βερολίνο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2007
08-02-2018
09.02.2018 06:05
tsip-6.jpg

 

Μόλις ηρεμήσουν οι αγορές η έκδοση του επταετούς ομολόγου

Η υλοποίηση της τελικής φάσης του προγράμματος και η είσοδος στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τους όρους εξόδου, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στην πολιτική επικαιρότητα. 
 
Η υλοποίηση της τελικής φάσης του προγράμματος και η είσοδος στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τους όρους εξόδου, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στην πολιτική επικαιρότητα. 
Ωστόσο, με τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (CDU και SPD) στη Γερμανία, στην Αθήνα αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι οι σχετικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο και για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα διεξαχθούν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς καθυστερήσεις. 
 
Η εξέλιξη που πάνω απ’ όλα ικανοποιεί το Μαξίμου, εφόσον επιβεβαιωθούν οι διαρροές στα γερμανικά ΜΜΕ, είναι η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το SPD. Ειδικότερα, κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, η παρουσία του σοσιαλδημοκράτη πρώην δήμαρχου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναμένεται να σηματοδοτήσει την αποστασιοποίηση από τη σφικτή πολιτική της λιτότητας που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πληροφορίες δε του Reuters αναφέρουν ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, στην προγραμματική τους συμφωνία, περιλαμβάνουν τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ιδέα την οποία έχει ενθαρρύνει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, «δείχνοντας» στην κατεύθυνση της εξόδου του ΔΝΤ από την Ευρώπη.
 
Επίσης, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η παρουσία των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση θα αποτρέψει τον κίνδυνο μιας σφικτής πολιτικής στο μεταναστευτικό και θα χαλαρώσει τις όποιες πιέσεις προς την ελληνική πλευρά. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίαυλο επικοινωνίας, φαίνεται να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Συνάντηση Μοσκοβισί – Τσίπρα
Σήμερα πάντως την Αθήνα επισκέπτεται ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος το μεσημέρι στις 15:00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα αναφορικά με την τελική φάση του προγράμματος και τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της επόμενης μέρας.
 
Κατά την παρουσίαση των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι «σταθερή», σύμφωνα και με τις προβλέψεις για το 2018 και το 2019 (2,5% και για τις δύο χρονιές).
 
Ανέφερε επίσης ότι, πλέον, οι συζητήσεις και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και πρόσθεσε με νόημα πως «αυτή η επιτυχία είναι πραγματική» και «σε αυτήν τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα». Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι «μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα», με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».
 
Στην έκθεσή της η Επιτροπή πάντως ουσιαστικά ζητά να μην χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, καθώς σημειώνει ότι «η σταθερή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχισθεί η οικονομική επέκταση».
 
Τσίπρας: «τα καλύτερα έρχονται»
Ο πρωθυπουργός μιλώντας την Τρίτη στο 9ο περιφερειακό συνέδριο στην Πάτρα, έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταδείξει ότι δεν θριαμβολογεί:
 Από τη μία ανέφερε ότι «τα χειρότερα βρίσκονται πια πίσω μας» και μπροστά μας είναι «ένας δρόμος που με σιγουριά οδηγεί σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο».
 Από την άλλη αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμη μπροστά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. «Δεν ήρθα εδώ για να σας πω ότι είναι ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν ήρθα εδώ για να σας πω ότι είναι εύκολα τα πράγματα» σημείωσε.
 
Κυρίως υποστήριξε ότι οι άξονες κυβερνητικής πολιτικής που έχει θέσει η κυβέρνηση αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και οι δείκτες σταδιακά να γίνονται αισθητοί στην καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό προέβη σε καλλιέργεια προσδοκιών για το μέλλον: «μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος», στην «σταδιακή μείωση της φορολογίας», στην «αύξηση των μισθών και των συντάξεων», στην «αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος», και στην «αύξηση των επενδύσεων» οι οποίες, όπως είπε, ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, που αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. 
 
Στην αναμονή το επταετές
Όσο για τις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα αποκαθίσταται, αν και την ίδια ακριβώς μέρα αναβλήθηκε η σχεδιαζόμενη έκθεση του επταετούς ομολόγου. Η αναβολή βέβαια δεν οφείλεται σε εσωτερικούς αλλά σε εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή το μίνι κραχ στη Wall Street. Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ δεν αλλάζουν τον σχεδιασμό τους και αναμένουν την εξομάλυνση του κλίματος στις αγορές, ώστε το συντομότερο δυνατό να επιχειρηθεί η νέα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:32