16/11/2018 00:05:42
1.3.2018 / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2010 στις 1-3-2018

Μπαλώματα μέχρι τον… ανασχηματισμό

Σφοδρή επίθεση Μαξίμου στον Μητσοτάκη: Υποβαθμίζει την πολιτική σε χυδαίο «δούναι και λαβείν» - Media

 

Οι ανασχηματισμοί είναι ένα όπλο που οι πρωθυπουργοί χρησιμοποιούν ξαφνικά ορίζοντας το κυβερνητικό σχήμα και αξιοποιώντας επικοινωνιακά τις εντυπώσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι ανασχηματισμοί σηματοδοτούν στροφή από πολιτικές επιλογές που αποδείχτηκαν λανθασμένες ή ολοκλήρωσαν τον στόχο τους. Συνήθως, ωστόσο, οι ανασχηματισμοί παίζουν ένα ρόλο αμορτισέρ, το οποίο ο εκάστοτε πρωθυπουργός αξιοποιεί για να απορροφήσει εσωτερικούς κραδασμούς. Δεν είναι άλλωστε εύκολη υπόθεση η διανομή της πίτας της εξουσίας.

Ο χτεσινός ανασχηματισμός προφανώς δεν ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Προέκυψε ως ατύχημα μετά την υπόθεση της επιδότησης ενοικίου του ζεύγους Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου. Μετά από την απομάκρυνση/ παραίτηση των δύο εξωκοινοβουλευτικών υπουργών οι «τρύπες» στο κυβερνητικό σχήμα ήταν επείγον να μπαλωθούν, καθώς είχε υπάρξει πριν λίγο καιρό η παραίτηση Ζουράρι από το υπουργείο Παιδείας και η δύσκολη διαχείριση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξ αιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Γιάννης Μουζάλας.

Αναγκασμένος να προχωρήσει σε μπαλώματα, ο πρωθυπουργός επέλεξε κινήσεις που δεν θίγουν ισορροπίες και ελαχιστοποιούν εσωτερικές γκρίνιες. Ο Γιάννης Δραγασάκης, από την στιγμή που τίθεται επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας, «κόβει» αυτόματα τον βήχα και την γκρίνια όσων υπόλοιπων μνηστήρων θα επιθυμούσαν το αξίωμα. Ανάλογα, η τοποθέτηση του μέχρι χτες αναπληρωτή υπουργού Άμυνας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μοιάζει «αυτονόητη», δεδομένων των συνθηκών στο μεταναστευτικό. Όσο για την είσοδο του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, αυτή μπορεί να «πουληθεί» από τον πρωθυπουργό και ως άνοιγμα προς όμορους πολιτικούς χώρους αλλά και ως δείγμα των προθέσεών του να φρενάρει τον – ασυγκράτητο κάποιες φορές – υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμένο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο χτεσινός δεν ήταν ο ανασχηματισμός που θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο που αναγκάστηκε να τον πραγματοποιήσει. Το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες θα προκύψει μετά από την ολοκλήρωση του κυβερνητικού αφηγήματος, δηλαδή το «τέλος» του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο και την «αυτόνομη» έξοδο στις αγορές. Κάπου εκεί, όταν θα έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται και οι κάλπες, πιθανότατα θα δούμε και έναν πραγματικό σε έκταση και δομή ανασχηματισμό…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.