search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:28
MENU CLOSE

Η μετωπική για τη Novartis παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2010
01-03-2018
02.03.2018 06:14
nov.jpg

 

Με όλα τα κρίσιμα μέτωπα ανοιχτά αλλά και με τα απρόοπτα, όπως η υπόθεση της επιδότησης ενοικίου και της επακόλουθης εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου που οδήγησε σε επίσπευση του ανασχηματισμού, η επιστροφή στην «κανονικότητα» και την ομαλότητα δείχνει δύσκολο έργο για την κυβέρνηση. 

 
Οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση κυριαρχούν στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση με βασικό πεδίο τη Novartis. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επιλέξει την μετωπική σύγκρουση σε αυτό το ζήτημα αφήνοντας όσο γίνεται έξω από τον μεγάλο καυγά τα εθνικά θέματα (κυρίως από την κυβερνητική πλευρά) και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο πεδίο της οικονομίας. 
 
Ως προς αυτό το τελευταίο πάντως ο πρωθυπουργός από την Τρίπολη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και κατήγγειλε μια εξελισσόμενη «εκστρατεία μηδενισμού» των επιτυχιών της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, εκστρατεία που, όπως είπε, προέρχεται από το παλαιό «καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων και σκανδάλων».
 
Οδηγός οι δημοσκοπήσεις;
Οι δημοσκοπήσεις, πέρα από ένα μικρό «μάζεμα» της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζουν το κυβερνητικό στρατόπεδο να κερδίζει πόντους στα θέματα της μάχης κατά της διαφθοράς και διαπλοκής, εν προκειμένω στην υπόθεση Novartis, αλλά να χάνει πόντους από τα εθνικά. 
Το στοιχείο αυτό εκ των πραγμάτων είναι κάτι που η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη και, πιθανότατα, αυτό διαμορφώνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στην τρέχουσα συγκυρία, να κρατά δηλαδή σε πρώτο πλάνο το σκάνδαλο στο φάρμακο και κυρίως την εμπλοκή βασικών παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
 
Μάλιστα ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια να διαχειριστεί την υπόθεση Αντωνοπούλου – η οποία «έσκασε» σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προβάλλει ως θεμέλιο λίθο της διακυβέρνησής της το «ηθικό πλεονέκτημα» –, τη «στρατολόγησε» στην αντιπαράθεση για τη Novartis. 
Αξιοποίησε το γεγονός της αποπομπής της αφενός για να πει ότι η κυβέρνηση εμπράκτως αποδεικνύει ότι δεν ταυτίζει το νόμιμο με το ηθικό, αφετέρου για να στηλιτεύσει τη στάση των εμπλεκόμενων προσώπων στο σκάνδαλο Νovartis που προέρχονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν παραιτούνται από τις θέσεις τους όσο ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και δεν αναλαμβάνουν ούτε καν την πολιτική ευθύνη.
 
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου στην Τρίπολη:
«Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν τον “Κινέζο” για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στην δημόσια υγεία. Τόσο κόστισε στον ελληνικό λαό».
Μένει ωστόσο να φανεί αν η ρητορική της κάθαρσης μπορεί να συντηρηθεί επί μακρόν και το κυβερνητικό σχήμα να φτάσει έως τις κάλπες – επισήμως οι κάλπες τοποθετούνται στην ολοκλήρωση της τετραετίας – με αυτό το δίλημμα, όπως εκτιμούν πολλοί στη δημόσια συζήτηση.
 
Ο γρίφος του Πάιατ
Πάντως στη διαμάχη για τη Νοvartis ενεπλάκη τις τελευταίες μέρες και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Ο τρόπος με τον οποίο ενεπλάκη έκανε το Μαξίμου να ανησυχεί για το αν υποκρύπτονται μηνύματα στη στάση του ή αν υπήρξε μια ατυχής διαχείριση εκ μέρους του, πέρα δηλαδή από την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει κατά το δοκούν τα λεγόμενά του. 
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταφέρεται μέσα σε εισαγωγικά μια αναφορά που αποδίδεται στον Πάιατ: «Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς». 
 
Η αναφορά αυτή, αν και ακριβής στην ουσία της, έδειξε να στέλνει σκοπίμως συγκεχυμένα μηνύματα, πολιτικά αξιοποιήσιμα από τη Ν.Δ., η οποία έσπευσε να πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από το FBI και να στηρίξει τη βασική της γραμμή περί «σκευωρίας». Στο μεταξύ, αν και η δήλωση στην εκδοχή της Ν.Δ. ανακοινοποιήθηκε στο Twitter από τον λογαριασμό του πρέσβη, αμφισβητήθηκε εντόνως από το Μαξίμου, το οποίο επικοινώνησε μαζί του και με νον πέιπερ λίγο αργότερα μετέφερε τη δική του εκδοχή για τα όσα είχε πει, που αφορούσε στην ουσία του μηνύματος: 
«Ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis». Κάτι που με άλλα – και αρκούντως διπλωματικά – λόγια αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας το ίδιο βράδυ.
 
Εν ολίγοις το νόημα όσων είπε ο πρέσβης ήταν ότι Έλληνες πολιτικοί δεν ερευνώνται από τις αμερικανικές αρχές, αλλά απουσίαζε η αναγκαία διευκρίνιση ότι με αυτή την αναφορά του καθόλου δεν σχολιάζει το θέμα της «εμπλοκής» ή μη ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis και το αν προκύπτουν στοιχεία ή όχι στο πλαίσιο των ερευνών του FBI.
 
Προβληματισμός
Το ερώτημα που έχει να απαντήσει το Μαξίμου είναι πόσο χώρο θα δώσει σε αυτή την αντιπαράθεση και πώς θα ελέγξει τον κίνδυνο να επισκιάσει άλλα θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας και να απορροφήσει ενέργεια σε μια φάση που το Σκοπιανό δείχνει να κολλάει, ενώ η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται διαρκώς. 
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προχθές αναφέρθηκε με ενόχληση στο ότι «πέρασε στα ψιλά» η είδηση για την επένδυση της Tesla στην Ελλάδα, κάτι που συνέδεσε με την «εκστρατεία μηδενισμού» που καθοδηγεί το παλαιό πολιτικό κατεστημένο εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:28