search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:51
MENU CLOSE

Σύγκρουση για τις αρμοδιότητες – Καυγάς στην Προκαταρκτική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2011
8-3-2018
08.03.2018 04:00
Σύγκρουση για τις αρμοδιότητες - Καυγάς στην Προκαταρκτική για τα σκάνδαλα στην Υγεία - Media

 

Στους έντονους ρυθμούς των σκανδάλων στον χώρο της Υγείας λικνίζεται την τρέχουσα εβδομάδα η κοινοβουλευτική διαδικασία. Από τη μια πλευρά ξεκίνησε τις εργασίες της η Προκαταρκτική Επιτροπή που διερευνά τις ευθύνες δέκα πολιτικών προσώπων στην επίμαχη υπόθεση της Novartis. Στον αντίποδα, σήμερα Πέμπτη, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση αντίστοιχης επιτροπής για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον νυν υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Οι κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις της Προκαταρκτικής για τη Novartis άρχισαν τη Δευτέρα, συνεχίστηκαν την Τρίτη με μοναδικό θέμα συζήτησης τον χαρακτήρα της επιτροπής, ενώ έχει προγραμματιστεί ακόμα μια συνεδρίαση για αύριο Παρασκευή, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το ίδιο ζήτημα. Όπως αναμενόταν, ήδη καταγράφεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αρμοδιότητες της επιτροπής.

Η εισήγηση των βουλευτών της συμπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν η Προκαταρκτική Επιτροπή είναι αρμόδια να διερευνήσει αυτά καθ’ αυτά τα φερόμενα αδικήματα που αφορούν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα των οποίων το όνομα εμπλέκεται στη δικογραφία.

Εάν η επιτροπή προχωρήσει στην κρίση ότι είναι αναρμόδια, τότε στο επόμενο βήμα θα κληθεί να εξετάσει ποια από τα αδικήματα (δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) έχουν παραγραφεί. Στην περίπτωση που κριθεί ότι τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί, η δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια της Προκαταρκτικής επιστρέφεται στη Δικαιοσύνη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζήτησαν η Προκαταρκτική να ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης. Δεν μπορεί να κριθεί εάν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί πριν εξεταστεί πρώτα εάν έχουν τελεστεί ή όχι είναι η θέση που κατέθεσε η Ν.Δ. διά του Μάκη Βορίδη, ζητώντας μάλιστα να εξεταστούν οι μάρτυρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρατήρησε πως «δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της επιτροπής», τονίζοντας πως «πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών, διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας».

Ο Γιώργος Αμυράς, εκ μέρους του Ποταμιού, φέρεται να είπε πως «εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα της επιτροπής, δηλαδή σε αυτοκατάργηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτροπή – λασπωτήριο όλων των εποχών».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την Προκαταρκτική στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι είναι αναρμόδια να βαδίσει στα βήματα της ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Επιπλέον «χρώμα» στον καμβά της Προανακριτικής για τη Novartis θα συμπληρωθεί με τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, όπου θα συζητηθεί το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, που έχουν βρεθεί και βρίσκονται στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από το 2015, για το αδίκημα της απιστίας.

Η «γαλάζια» πρόταση αναμένεται να απορριφθεί από την πλειοψηφία της Ολομέλειας. Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου, όταν κατατέθηκε στη Βουλή η συγκεκριμένη πρόταση της Ν.Δ., έκανε λόγο για «αντιπερισπασμό» της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Θα καλωσορίσουμε τους εισηγητές της και τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως “όλοι είμαστε ίδιοι”. Ματαιοπονούν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:50